Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Posibilitatea de a ramane din nou gravida dupa nastere

Posibilitatea de a ramane din nou gravida dupa nastere

Daca nu alaptezi, menstruatia poate sa apara dupa 6-8 saptamani de la nastere sau chiar mai repede; daca alaptezi, menstruatia poate sa nu se reia  decat dupa cateva luni, unele mame avand o noua menstruatie abia  in momentul intarcarii.

Sansele de a avea ovulatie in primele 6 saptamani de la nastere sunt foarte scazute. Totusi perioada exacta in care reapare ovulatia este foarte greu de estimat, variind de la o femeie la alta. Lipsa menstruatiei si alaptarea la san nu reprezinta criterii pentru o metoda contraceptiva eficienta, pentru ca poti ramane insarcinata si cand alaptezi. Alaptarea doar amana fertilitatea postsarcina, dar nu o exclude.

Dupa nastere, ovarele tale vor elibera un ovul inainte de prima menstruatie. Aceasta inseamna ca poti ramane din nou gravida, chiar daca inca mai alaptezi. Daca nu-ti doresti un alt copil imediat, este recomandat sa folosesti o metoda de contraceptie cat mai repede din momentul in care ai reinceput sa ai rapoarte sexuale, adica dupa 6 saptamani cand este indicata reluarea activitatii sexuale.

La inceput, poti folosi  prezervative sau spermicide. Daca alaptezi si preferi contraceptia hormonala, este important sa alegi o metoda care sa nu scada producerea de lapte, cum ar fi pilula (pe perioada alaptatului sunt permise numai un anumit tip de anticonceptionale orale, cele care contin doar progesteron).  Intreaba medicul despre metodele de contraceptie inainte de a reincepe rapoartele sexuale sau la controlul postpartum.

La cat timp dupa nastere este bine sa raman din nou insarcinata?

Specialistii considera ca timpul minim intre doua sarcini este de un an, daca ai nascut natural. In cazul operatiei cezariana, se recomanda o pauza de doi ani. In timpul celor 12 luni, starea de sanatate a femeii se reface complet, menstruatia normala se reia dupa alaptare si mama isi recapata forta fizica necesara celei de-a doua sarcini.

In ceea ce priveste siguranta de a ramane din nou gravida dupa o nastere recenta, este bine sa tii cont de urmatoarele doua aspecte:

  • Organele genitale au nevoie de un anumit timp pentru a se reface dupa nastere

In timpul travaliului si al nasterii, uterul si cervixul au suferit modificari importante. Ca urmare, este nevoie de un anumit timp de refacere. In mod particular, stratul intern al uterului poate fi predispus la infectie. Lochia, acea scurgere care se elimina din uter dupa nastere, este un semn ca uterul se vindeca. Atunci cand aceasta nu mai este sanguinolenta, inseamna ca uterul este aproape vindecat. Acest proces poate dura intre 3 si 8 saptamani pentru majoritatea femeilor.

  • Trebuie sa fii pregatita sa ai noi rapoarte sexuale

Desi sfatul privind reluarea rapoartelor sexuale dupa ce ai nascut difera de la un medic la altul, cei mai multi recomanda sa te abtii de la a face sex pana la controlul efectuat la 6 saptamani de la nastere. Daca ti s-a facut epiziotomie, de exemplu, a face sex poate sa creasca riscul ca plaga sa se deschida. Acelasi risc poate sa apara si in cazul rupturilor rectale sau vaginale.

In plus, anumite femei constata ca au o dorinta sexuala scazuta dupa ce au nascut. Altele se plang de durere in timpul raportului sexual. De cele mai multe ori insa este vorba de teama de a avea dureri dupa nastere.