Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ocluzia intestinala tratata la Spitalul Brasov

Ocluzia intestinala reprezinta un blocaj care nu permite alimentelor sau lichidelor digerate sa treaca prin intestinul subtire sau prin intestinul gros (colon) – aceste reziduuri trebuie sa fie in miscare continua, fiind o componenta importanta a digestiei normale. Ocluzia intestinala mai este denumita si obstructie intestinala, blocajul fiind partial sau total.

Cauzele pot include adeziunile (benzile de tesut fibros) aparute in cavitatea abdominala dupa o interventie chirurgicala, intestinul inflamat (boala Crohn), diverticulita (diverticuli inflamati la nivelul intestinului), herniile sau cancerul de colon. Daca presiunea se acumuleaza, intestinul se poate rupe, lasand sa treaca din continutul intestinal in cavitatea abdominala, iar, in lipsa tratamentului, complicatiile pot fi fatale. Afectiunea nu poate fi prevenita, prin urmare, diagnosticul precoce si tratamentul sunt cruciale.

Simptome

Unele dintre simptome apar in functie de locul si de durata blocajului. De exemplu, varsaturile sunt un semn timpuriu al obstructiei intestinului subtire. Acestea pot sa se manifeste si in cazul obstructiei colonului, daca sunt de durata. Obstructia partiala poate sa provoace diaree, in timp ce obstructia totala poate determina incapacitatea de a defeca. Ocluzia intestinala mai poate sa determine infectie si inflamatie la nivelul cavitatii abdominale, denumita si peritonita, care se produce cand o portiune de intestin s-a rupt si are ca simptome febra si durere abdominala intense – aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala si o indicatie de interventie chirurgicala imediata. Alte semne si simptome ale ocluziei intestinale pot fi:
•    Scaderea poftei de mancare
•    Constipatia
•    Umflarea abdomenului
•    Greata

Cand sa mergi la medic

Ca urmare a complicatiilor severe care pot fi determinate de ocluzia intestinala, apeleaza de urgenta la medic in cazul in care te confrunti cu durere abdominala severa sau cu alte simptome ale obstructiei. De asemenea, mergi imediat la medic daca ai avut recent o operatie la nivelul abdomenului si prezinti simptome de ocluzie intestinala. 

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale ocluziei intestinale sunt:
•    Adeziunile – Acestea sunt benzi de tesut fibros care se formeaza in cavitatea abdominala dupa o interventie chirurgicala abdominala sau pelvina. Interventiile chirurgicale ginecologice sau la nivelul colonului ori apendicelui pot determina adeziuni. Adeziunile nu provoaca intotdeauna simptome atunci cand incep sa se formeze. In aproximativ 50-70% dintre cazuri, adeziunile reprezinta cea mai frecventa cauza a obstructiei intestinale. Adeziunile se mai numesc si obstructii mecanice (ceva fiziologic blocheaza intestinul).
•    Hernia — Daca exista o slabiciune musculara la nivelul muschilor si fibrelor care alcatuiesc peretele abdominal, o portiune din intestinul subtire poate sa treaca prin zona slabita si sa apara sub forma unei umflaturi sub piele. Aceasta este denumita hernie. Herniile sunt, potrivit studiilor, responsabile cu 25% dintre cazurile de obstructie intestinala. De obicei, herniile apar sub forma de umflaturi in vecinatatea buricului (hernie ombilicala), intre buric si stern (hernie ventrala) sau in fata femurului (hernie femurala).
•    Tumori – Tumorile maligne pot determina ocluzia intestinala fie prin presarea din afara abdomenului, fie prin dezvoltarea lor pe peretele intestinal. Cancerele reprezinta un procent redus din cazurile de obstructie intestinala. La nivelul intestinului gros, cea mai frecventa cauza este cancerul colorectal. In general, pacientii se confrunta cu o constipatie intermitenta inainte de obstructia completa a intestinului.
•    Volvulus – Volvulus inseamna rasucirea unei portiuni a tubului digestiv si face parte din categoria obstructiilor mecanice. Afectiunea este frecventa in randul persoanelor de peste 65 de ani, acestia avand un istoric de constipatie cronica (pe termen lung).
Alte cauze pot fi: Boala Crohn, diverticulita, calculi renali, malformatiile intestinale (frecvent, la nou-nascuti, dar si la copii sau adolescenti).
Poate exista si situatia unei pseudo-obstructii – aceasta poate provoca semne si simptome ale unei obstructii intestinale, dar fara sa implice un blocaj fizic. De exemplu, in cazul ileus-ului paralitic, problemele musculare sau nervoase intrerup contractiile normale ale intestinului, incetinind sau oprind miscarea lichidelor si alimentelor prin tractul digestiv. Ileus-ul paralitic poate afecta orice portiune a intestinului, cauzele fiind multiple: interventie chirurgicala abdominala, infectie, anumite medicamente, boala Parkinson, boala Hirschsprung, diabet zaharat, hipotiroidism, dezechilibre electrolitice, scleroza multipla, infectii precum gastroenterita sau apendicita. Se mai numesc pseudo-obstructii daca devin cronice.

Ocluzia intestinala la copii

In general, obstructia intestinala la copii apare ca urmare a infectiilor, a bolilor organice si a reducerii circulatiei sanguine la nivel intestinal (strangulare). Unii copii se confrunta cu aceasta afectiune dupa o infectie la stomac, care poate sa provoace la randul ei infectie la nivelul intestinelor. Cel mai frecvent, se manifesta la copiii sub 2 ani, de aceea obstructia este dificil de diagnosticat, intrucat cei mici nu stiu sa descrie simptomele. Parintii, in schimb, trebuie sa observe modificari si simptome care ar putea indica un blocaj care necesita interventie medicala de urgenta. Acestea sunt:
•    Umflarea abdomenului
•    Aducerea genunchilor la piept
•    Oboseala excesiva
•    Febra
•    Mormait de durere
•    Sange in scaun
•    Plans accentuat
•    Varsaturi, indeosebi galben-verzui
•    Semne de slabiciune

Factori de risc

Bolile care pot creste riscul de ocluzie intestinala sunt:
•    Interventia chirurgicala abdominala sau pelvina, care determina frecvent adeziuni
•    Boala Crohn, care determina ingrosarea peretilor intestinali
•    Cancer abdominal, in special daca ai avut o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei tumori abdominale sau ai urmat tratament cu radiatii

Complicatii

Daca nu este tratata, ocluzia intestinala poate determina moartea portiunii de intestin care a fost afectata. De asemenea, pot aparea gauri sau perforatii la nivelul peretelui intestinal, infectie severa (peritonita), sepsis si soc. Tratamentul este esential pentru a reduce complicatii precum: deshidratarea, dezechilibrele electrolitice, insuficienta renala, insuficienta multipla de organ, decesul.

Diagnostic

In primul rand, medicul va realiza examenul clinic – va apasa pe abdomen pentru examinare si va asculta sunetele produse cu ajutorul unui stetoscop. Alte investigatii recomandate pot fi: analize de sange, radiografie, scanare CT, colonoscopie, clisma cu substanta de contrast.

Tratament

Tratamentul recomandat depinde de localizarea si severitatea obstructiei. Nu incerca sa tratezi problema la domiciliu. In cazul obstructiei partiale, este posibil sa fie necesare repaosul intestinal (doar lichide, nu mancare solida) si administrarea intravenoasa de fluide. Tratamentul deshidratarii este, de asemenea, important – medicul poate recomanda administrarea intravenoase de fluide pentru a echilibra balanta electrolitica, iar un cateter (sonda) este pozitionat la nivelul vezicii urinare pentru a elimina urina. Poate fi necesara introducerea unui tub prin nas pana in stomac si intestine pentru a elimina gazele in exces si a ameliora presiunea, umflarea, varsaturile. Medicamentele nu trateaza obstructia, insa pot reduce greata pana la efectuarea unor interventii ulterioare. Astfel, medicul poate prescrie: antibiotice pentru a reduce infectia, antiemetice pentru greata, analgezice pentru durere.
Interventia chirurgicala presupune internarea si este realizata dupa ce toate aceste masuri au fost luate sau in cazul in care simptomele tale se agraveaza. De obicei, acest lucru se intampla in cazul unei obstructii intestinale totale si care necesita indepartarea cauzei (tumora, adeziune, strictura), remedierea herniei sau fixarea segmentului intestinal pentru a reduce riscul de recidiva si volvulus. In cadrul operatiei, un segment din intestinul afectat sau strangulat poate fi indepartat. 
In cazul persoanelor cu obstructie cronica determinata de strictura sau ingustarea intestinului, medicul poate introduce un stent metalic care extinde interiorul intestinului – procedura este realizata cu ajutorul endoscopului si nu presupune incizia abdominala, ca in cazul interventiei chirurgicale clasice.

Prognostic

In general, prognosticul depinde de cauza. Majoritatea cazurilor de obstructie intestinala sunt tratabile. Totusi, cauze precum cancerul impun tratament si monitorizare pe termen lung. Prognosticul mai depinde de varsta pe care o ai, de alte probleme de sanatate cu care te confrunti (cardiace, pulmonare, renale). Obstructia care nu este asociata cu tumorile maligne are un prognostic foarte bun, in special la persoanele sanatoase.

Preventie

Poti reduce riscul de a dezvolta anumite forme de obstructie intestinala prin schimbari in alimentatie si in stilul de viata:
•    Pentru a preveni cancerul colorectal, adopta o alimentatie echilibrata, cu continut scazut de grasimi si multe fructe si legume, renunta la fumat si mergi la medic pentru screening daca ai implinit 50 de ani.
•    Pentru a preveni herniile, evita sa ridici greutati, care cresc presiunea in interiorul abdomenului.
•    Nu exista dovezi ca obstructia cauzata de diverticuloza ar putea fi prevenita, insa exista medici care recomanda o alimentatie bogata in fibre si evitarea alimentelor care pot fi prinse in diverticuli (seminte, popcorn) si care pot provoca, astfel, inflamarea acestora (diverticulita).

Surse:
www.mayoclinic.org
www.healthline.com
www.health.harvard.edu