Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Extraordinar cum poți deveni mamă de gemene univiteline cu ajutorul fertilizării in vitro

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Fertilizarea in vitro nu este magie, ci o procedura complexa de laborator prin care un cuplu infertil este ajutat sa aduca pe lume un copil si este etapa finala care urmeaza dupa o serie lunga de investigatii si un plan terapeutic complex. Protocoalele de fertilizare in vitro recomanda implantarea unui singur embrion, motivele fiind multiple si perfect justificate. Cu toate acestea se intampla ca mama-natura sau hazardul ori poate dorinta fierbinte si sincera a unor oameni sa ofere surprize minunate. Exact asa li s-a intamplat si sotilor Tamas.

„Ne doream foarte tare copii.”

Sotii Tamas sunt casatoriti de 16 ani. Se cunosc de cand ea avea 14 ani, iar el 24. Sunt efectiv un cuplu de 23 de ani si, acum, sunt mai fericiti ca niciodata. Cea mai mare dorinta a lor, aceea de a avea un copil, s-a implinit. Ba chiar mai mult decat atat: dupa o singura procedura de fertilizare in vitro, care s-a dovedit un succes, surprizele au continuat si desi a fost implantat un singur embrion, s-au nascut doua fetite, perfect sanatoase. Aceasta fost prima sarcina cu gemeni univitelini care a fost ingrijita de echipa medicala din Centrul de fertilitate si FIV din cadrul Spitalului Regina Maria, Cluj, echipa coordonata de conf. univ. dr. Romeo Micu. 

„A fost un caz specific, care a adus multa bucurie parintilor, dar si noua, un caz pe care l-am urmarit cu foarte multa atentie. Scopul unei fertilizari in vitro este sa aducem pe lume un copil sanatos. De aici si preocuparea echipei pentru o evolutie perfecta a sarcinii. S-a implantat un singur embrion, dar intamplarea si sansa pentru acest cuplu au facut ca embrionul sa se imparta in doua si, in final, sa aducem pe lume doua fetite. A fost o premiera si pentru noi, pentru ca fetitele au fost prima pereche de gemeni univitelini, rezultati prin fertilizare in vitro, dupa implantarea unui singur embrion”, a spus conf. univ. dr. Romeo Micu.

Corina Tamas are 36 de ani. Iubeste copiii si-si dorea o viata implinita cu multi copii. La doi ani dupa casatorie, i-a fost clar ca exista o problema si ca nu poate ramane insarcinata. A avut insa rabdare si si-a spus ca la un moment dat se va intampla. „Fiecare lucru vine atunci cand trebuie sa vina, asta este convingerea mea. Poate ca acesta a fost si motivul pentru care am avut rabdare, desi am sperat incontinuu ca dorinta mea si a sotului meu, de a deveni parinti, se va implini! De fiecare data cand intelegeam ca nu am reusit, ne imbratisam si continuam sa speram. In ultima instanta am decis amandoi ca este necesar sa mergem sa vedem ce se poate face si daca putem sa primim ajutor medical. Stiam ca exista, aici in Cluj, un centru de fertilizare in vitro, stiam ca au avut rezultate exceptionale, asa ca am decis sa apelam la ei”, povesteste Corina Tamas, acum, mama a doua fetite perfecte (n.a. - la data redactarii acestui material cele doua micute implinisera cinci luni, erau perfect sanatoase si aveau un ritm de dezvoltare normal). 

Sarcina confirmata la prima procedura FIV

Fertilizarea in vitro este o procedura laborioasa care necesita o pregatire speciala din partea ambilor parteneri. Cuplul care are probleme de fertilitate este preluat de echipa multidisciplinara care identifica cauzele si stabileste, personalizat, cea mai buna solutie de tratament. 

„Pentru a gasi o solutie se parcurg mai multe etape de investigatii, care sunt esentiale pentru a se putea stabili, in cadrul echipei multidisciplinare, care este cea mai buna strategie pentru fiecare cuplu cu probleme de fertilitate. Si investigatiile, cu scop de diagnostic, si procedurile ulterioare dupa stabilirea diagnosticului sunt mai mult sau mai putin complexe, dureaza mai mult sau mai putin, pentru ca de fiecare data este vorba despre situatii care au caracteristici unice”, explica dr. Melihan Bechir, medic obstetrica-ginecologie, cu specializare in sterilitate umana. 

Increzatori in sansa lor, cuplul a apelat la Centrul de fertilitate si FIV din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj si la conf. univ. dr. Romeo Micu. A urmat un pachet de investigatii si ulterior s-a trecut la procedura de stimulare ovariana care precede fertilizarea in vitro. La momentul optim au fost recoltate doua ovocite. „Calitatea acestora era diferita. Imi aduc aminte ca d-na doctor Bechir mi-a recomandat implantarea unui embrion, cel care s-a format din ovocitul de calitate foarte buna si am avut o oarecare dilema, pentru ca, la momentul acela, eu luam in calcul ca poate as avea mai multe sanse sa raman insarcinata daca s-ar transfera ambii embrioni. M-am gandit mult la momentul acela. Poate ca daca faceam ca mine, nu asa cum mi-a fost sugerat de d-na doctor, nici nu ramaneam insarcinata, poate ca nu se intampla acesta extraordinara minune… ”, isi aminteste emotionata fericita mama. Stie ca formarea embrionilor, procedura de fertilizare in vitro, nu sunt magie, ci doar acte medicale care au in spate profesionalismul si stiinta din partea medicilor, apoi zambind ca pentru sine adauga: „Dar faptul ca am nascut doua fetite, pentru mine ramane o minune!”. 

Dupa realizarea procedurii de fertilizare in vitro, Corina Tamas a plecat la tara, intr-un loc cu aer curat si liniste. De la implantarea embrionului si pana la confirmarea sarcinii sunt necesare circa doua saptamani, aceasta fiind asa numita „perioada de asteptare”. Amintindu-si acea perioada, fericita mama ne-a povestit ca s-a simtit increzatoare in sansa de a avea copilul visat, a fost linistita si s-a straduit sa nu aiba asteptari, nici emotii. 

„Primul test de sarcina l-am facut cand am revenit acasa. Trecusera doua saptamani de la implant si era momentul potrivit. Testul a fost pozitiv! Retraiesc emotia de fiecare data cand imi aduc aminte sau povestesc. A fost pur si simplu senzational. A fost folosit un singur ovocit, embrionul s-a fixat de la prima fertilizare, pentru ca mai apoi sa se divida. Ca urmau sa fie doua fetite nu stiam atunci, dar faptic se intamplase deja. Din momentul acela eu si Silviu am inceput o noua viata”, spune Corina Tamas. 
 

Un partener dedicat 

Silviu Tamas si-a dorit mereu copii. Ii dorea atat de mult, incat se intrista atunci cand se intalnea cu rude sau prieteni care aveau copii. A fost de acord din prima clipa sa mearga alaturi de sotia sa la Centrul de fertilitate si FIV din Cluj. Mai mult, i-a fost alaturi si i-a oferit tot suportul pe parcursul etapelor care au precedat implantarea, dar si dupa. „Bucuria momentului in care un test a indicat ca exista o sarcina l-am impartit doar noi doi. Am plans de bucurie si am decis sa fim puternici, increzatori si sa nu ne fie frica, dar in acelasi timp sa ne pastram calmul si sa nu ne facem sperante decat atunci cand o sa avem certitudine ca o sa devenim parinti”, ne-a povestit Silviu Tamas.  

Este esential ca investigatiile si terapia pentru infertilitate, dar si procedurile legate de reproducerea umana asistata sa implice ambii parteneri. Medicii specialisti incurajeaza aceasta reciprocitate a celor doi, in demersul lor de a avea un copil. La tot ceea ce s-a intamplat din momentul in care au ajuns prima data la Centrul de fertilitate si pana in momentul in care au plecat acasa cu cele doua fetite, Corina si Silviu Tamas au fost impreuna. 
 

O sarcina surpinzatoare

La prima ecografie s-a constat ca sunt doi embrioni in evolutie. Fiind o sarcina rezultata prin fertilizare in vitro medicii stiau cu certitudine faptul ca a fost implantat un singur embrion. 
„A fost coplesitor. Nu ne venea sa credem ca suntem implicati intr-un asemenea fapt. Dar am ramas fideli deciziei de a ne pastra cumpatul si sa nu ne facem sperante, ci sa asteptam pana in momentul in care sarcina va evolua si lucrurile vor fi clare”, si-a continuat povestea Corina Tamas. A doua ecografie a venit cu certitudinea de care cei doi aveau atata nevoie. 

„S-a dovedit la ecografia morfofunctionala ca este o sarcina gemelara, monocoriala, biamniotica, ceea ce inseamna ca erau doi saci amniotici si o singura placenta. O surpriza si pentru noi si, mai ales pentru parinti, dar in egala masura o responsabilitate mult mai mare pentru echipa medicala, pentru ca o sarcina gemelara implica o serie de riscuri pe care trebuie sa le prevenim sau sa le anticipam. Dar, daca luam in calcul finalul, care a fost unul perfect, cu venirea pe lume a doi copii sanatosi, atunci avem dovada ca toata lumea si-a facut treaba perfect”, explica conf. univ. dr. Romeo Micu.

Corina Tamas a povestit ca s-a simtit perfect in timpul sarcinii. Nu a avut niciun fel de probleme si a fost in forma maxima. Isi aminteste cu emotie momentul in care a simtit primele miscari intrauterine, la inceput ca o zbatere de fluture, apoi din ce in ce mai intens. „Am trait din plin fiecare moment si m-am bucurat de experienta sarcinii. Nu mi-a fost deloc frica, nu am avut emotii si cred ca asta a fost urmarea modului in care am fost ingrijita, a atentiei pe care am primit-o de la inceput pana in momentul in care s-a decis cezariana, spre bine fetitelor. Evident l-am avut alaturi pe Silviu, sotul meu care a parcurs fiecare zi a sarcinii impreuna de mine. Am fost amandoi insarcinati! Nici in ziua in care am nascut nu am avut emotii. Pur si simplu simteam ca totul va fi bine si pentru copii, si pentru noi”, isi continua povestea Corina Tamas. 
 

Gemenii univitelini

Protocoalele medicale recomanda implantarea unui singur embrion atunci cand se apeleaza la fertilizare in vitro. Sunt evitate in acest fel o serie de complicatii materno-fetale asociate sarcinilor gemelare (fetale: prematuritate, greutate mica la nastere si materne: diabet gestational, hipertensiune arteriala, preeclampsie, anemie) cu atat mai mult cu cat scopul principal al procedurilor de reproducere umana asistata este acela de a ajuta la venirea pe lume a unor copii sanatosi. 

Reproducerea umana asistata trebuie sa fie etica si responsabila, ceea ce inseamna ca rata de succes a interventiei nu trebuie obtinuta prin transferul unui numar mare de embrioni. In plus, un cuplu care apeleaza la fertilizarea in vitro trebuie informat cu privire la faptul ca transferul unui singur embrion, de calitate normala este, din punct de vedere fiziologic, o abordare normala, sigura si mult mai apropiata de procesele naturale ale reproducerii umane. Scopul unic al fertilizarii in vitro este nasterea la termen a unui fat unic si sanatos, medicul fiind cel care ajuta natura acolo unde aceasta nu functioneaza, dar mimand si urmarind cat mai indeaproape procesele naturale ale reproducerii umane.

Exista insa factori cunoscuti si necunoscuti care determina evolutia unei sarcini, iar unul dintre acestia este diviziunea spontana a blastomerului (embrionul in stadiile sale initiale, intre ziua a 3-a si a 13-a de evolutie), care duce gemeni univitelini. In acest moment al sarcinii celulele embrionare sunt pluripotente, adica pot forma orice tip de celula a embrionului. Procesele naturale de diviziune fac ca, in situatii care nu sunt foarte clare, acesta sa se dubleze formand doi embrioni identici care vor evolua separat. Probabilitatea aparitiei unei astfel de sarcini este de 1% din totalul sarcinilor si in jur de 10% din totalul sarcinilor multiple. 

Factorii favorizanti pentru sarcinile gemelare sunt: varsta de peste 35 de ani a mamei, componente genetice, respectiv existenta gemenilor in familie sau tratamente de fertilizare, cu mentiunea ca acesta din urma favorizeaza sarcinile multiple cu gemeni proveniti din embrioni diferiti. 

Gemenii identici sau univitelini ori monozigoti au mereu acelasi sex, factor Rh si grupa de sange si sunt, practic, identici din punct de vedere cromozomial. Aproape intotdeauna impart aceeasi placenta, dar au saci amniotici diferiti. Sunt si situatii, extrem de rare, cand se formeaza placente separate. Momentul de diviziune al embrionului este cel care face diferenta intre aceste aspecte.
 

Riscurile sarcinii univiteline

Riscurile unei sarcini prin fertilizare in vitro sau prin alte metode de reproducere umana asistata nu sunt diferite de cele ale sarcinilor spontane. In plus, ca urmare a testarii genetice a parintilor si embrionilor, riscul unor anomalii genetice este practic zero in cazul sarcinilor obtinute prin transfer de embrioni. Ca in orice alte sarcini care apar in urma tratamentelor de fertilizare sau a embriotransferului, sunt efectuate teste de screening prenatal si o serie de investigatii suplimentare recomandate de medicul care supravegheaza sarcina. 

In cazul sarcinilor univiteline cea mai frecventa posibila problema este sindromul de transfuzie intre gemeni si reprezinta o afectiune atunci cand gemeni impart aceeasi placenta. Vasele de sange se conecteaza in interiorul placentei si este posibil ca sangele sa treca de la un fat la altul. Frecventa este de aproximativ 15% in cazul sarcinilor unde fetii au placenta comuna. Aceasta situatia efecteaza ambii feti. Unul dintre ei primeste sange si poate suferi de o supraincarcare a sistemului cardiovascular, iar volumul de lichid amniotic din sacul sau poate creste prea mult, in timp ce al doilea fat va primi prea putin sange si va suferi din pricina unui volum mai redus de lichid amniotic. 
 

Un final fericit

„Sarcina a evoluta in parametri normali. A fost atent monitorizata si s-au realizat toate testele necesare, care au confirmat sanatatea celor doi feti. In trimestrul trei al sarcinii a aparut o diferenta in dezvoltare, ca urmare a manifestarii sindromului de transfuzie, astfel ca s-a decis ca cea mai buna solutie era operatia de cezariana, in saptamana a 36-a de sarcina. Dezvoltarea fetala era suficient de avansata pentru a exclude orice risc fetal postnatal”, a explicat conf. univ. dr. Romeo Micu. 

Pentru Corina Tamas nasterea a fost „cea mai fericita zi din viata”, mai ales ca se realiza una dintre dorintele arzatoare ale cuplului si finalul era o dubla implinire, ca un fel de compensatie pentru tot efortul sotilor Tamas. 

Cele doua fetite au depasit repede si fara niciun fel de probleme prematuritatea. Pe toata perioada in care au fost ingrijite in sectia de terapie neonatala a Spitalului Regina Maria din Cluj, micutele au avut-o alaturi pe mama lor, dar si pe fericitul tata, atunci cand acest lucru era posibil. 

„Fetele mele s-au dezvoltat perfect. Acum (n.a. septembrie 2022) au deja cinci luni, sunt pline de vitalitate, se dezvolta perfect, sunt foarte cuminti si sunt lumina vietii noastre, a mea si a tatalui lor. Suntem doi parinti fericiti, o familie implinita, iar eu ma simt perfect in rolul de mama si sotie.”, a incheiat marturisirea sa Corina Tamas, evident, cu zambetul pe buze.