Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia robotica, standardul de aur in tratamentul afectiunilor complexe

In Ponderas Academic Hospital se afla primul si singurul Centru de Excelenta in Chirurgia Robotica din Romania. Echipa formata din 8 medici chirurgi de diferite specialitati a operat robotic peste 1.300 de pacienti, in cei peste 5 ani de activitate.

Robotul chirurgical daVinci Xi este, de fapt, un computer ultra-performant care asista medicul chirurg in efectuarea operatiilor, medicul fiind cel care manevreaza bratele robotice de la o consola aflata la doar cativa metri de pacient, controland indeaproape fiecare miscare a bratelor robotice. O echipa medicala extinsa este prezenta la interventiile chirurgicale robotice, asa cum este si in cadrul interventiilor clasice.

Robotul daVinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume

Robotul imbunatateste abilitatile tehnice, dexteritatea si vizibilitatea chirurgului in campul operator si astfel, creste precizia interventiei chirurgicale, oferind pacientului un tratament personalizat, adaptat nevoilor sale. Echipa de chirurgi specializati in chirurgie robotica din Ponderas Academic Hospital opereaza o gama extinsa de afectiuni complexe, precum chirurgie oncologica, chirurgie digestiva, urologie, ginecologie, chirurgie toracica si chirurgia herniilor.

„In Ponderas Academic Hospital, daVinci Xi permite abordarea unor specialitati diferite. Acesta este standarul chirurgiei. Nu in viitor, ci astazi. Pentru ca minim-invaziv inseamna mai bine, complicatii reduse si o recuperare mai buna pentru pacient.” – Prof. Dr. Catalin Copaescu, Coordonatorul Centrului de Chirurgie Robotica din Ponderas Academic Hospital.

Din punct de vedere tehnic, robotul daVinci este un sistem performant, cu 3 brate robotice care se pot roti in 7 directii, 540 de grade. Acestea sunt manevrate, de la consola aflata la doar cativa metri de pacient, de medicul chirurg care dobandeste, cu ajutorul consolei care mimeaza miscarile mainii chirurgului, o libertate de miscare si o precizie superioara mainii umane. Al patrulea brat are o camera video 3D care ghideaza chirurgul in timpul procedurii si ii ofera o vedere 3D, marita de aproximativ 10 ori.

“Trebuie spus de la inceput ca nu vorbim de o robotizare a actului chirurgical, ci de faptul ca intre chirurg si pacient este un computer de mare performanta, care permite o chirurgie mult mai fina, cu o atentie suplimentara la detalii, cu disparitia tremurului, cu instrumente care au 7 grade de libertate, care fac posibil accesul in spatiile inguste” – Dr. Victor Tomulescu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Colorectala

Vederea marita si libertatea de miscare inseamna, pentru pacient, o siguranta mai mare asupra rezultatului interventiei prin care trece: taieturi fine, precise, care permit excizia in totalitate a tesuturilor care trebuie indepartate si pastrarea tuturor structurilor nervoase fine, care ajuta pacientul sa se recupereze mai rapid si mai usor si care nu ar fi fost posibile in chirurgia clasica, deschisa. Inciziile facute in cadrul interventiilor robotice sunt, uneori, de doar cativa milimetri, in timp ce operatiile deschise implica incizii, cusaturi si implicit cicatrice, chiar si de 15 sau 20 de centimetri.

Cui se adreseaza interventiile robotice?

Utilizarea robotilor medicali se bucura de un interes crescut pentru multiple specialitati chirurgicale. Treptat, abordul robotic a devenit prima indicatie in tratamentul anumitor patologii.
In chirurgia generala, cea mai frecventa patologie care se trateaza robotic in Ponderas Academic Hospital este cancerul colorectal.

Dr. Victor Tomulescu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Colorectala, afirma ca „avantajele deosebite sunt legate de disectia pelvina cu prezervarea nervilor, in special pentru tumorile rectale de mari dimensiuni la pacientii de sex masculin, rata de disfunctii sexuale si urinare postoperatorii fiind mult diminuata. Chirurgul cu experienta in chirurgia colorectala observa adevarata valoare a sistemului robotic in cazurile cu dificultate crescuta, in care imaginea tridimensionala de o calitate neegalata si instrumentele fine cu 7 grade de libertate fac diferenta”.

Dr. Bogdan Smeu, medic primar chirurgie generala cu specializare in chirurgia robotica, opereaza robotic hernii complexe, eventratii si patologii abdominale. „Chirurgia robotica a marit aria de acoperire a interventiilor minim invazive, care nu ar fi putut fi facute cu aceeasi acuratete fara robot. Simtim beneficiile chirurgiei robotice atat in timpul operatiei, prin precizia gesturilor chirurgicale, care ne fac mai buni pe noi, chirurgii, cat si dupa operatie, prin recuperarea rapida a pacientului. Robotul este un computer intermediar care da amploare calitatii medicului chirurg, cel care il manevreaza, pentru ca el nu opereaza singur. Da Vinci executa gesturile si procedurile dictate de chirurg, beneficiind astfel de experienta acestuia. De fapt suntem o echipa!”

In Ponderas Academic Hospital exista o gama larga de afectiuni, atat benigne, cat si maligne, care pot fi tratate robotic:

  • Afectiuni urologice (tumori de prostata, tumori renale si de vezica)
  • Afectiuni digestive (afectiuni hepatice, pancreatice, colorectale)
  •  Afectiuni toracice (tumori mediastinale, timice, pulmonare)
  • Afectiuni ginecologice (fibromatoza uterine, tumori ovariene si de col uterin)
  • Defecte la nivelul peretelui abdominal (hernii complexe, eventratii)

Astfel, in urma unui astfel de diagnostic este recomandata o consultatie cu un medic chirurg care opereaza robotic, pentru a stabili impreuna cu acesta daca abordul robotic este recomandat si potrivit in cazul patologiei de care sufera pacientul.

Beneficiile chirurgiei robotice pentru pacient

Pentru pacient, finetea cu care robotul ajuta chirurgul sa opereze inseamna un risc scazut de complicatii intra si postoperatorii, sangerari minime, recuperare mai rapida si mai usoara, datorita atat a preciziei crescute, cat si a inciziilor de doar cativa milimetri, uneori, datorita instrumentelor miniaturale utilizate de bratele robotice.

Dr. Andrei Nadu, medic urolog cu specializare in chirurgia robotica, ne spune ca „organismul este reactiv si cu cat intervenim mai mult asupra lui, cu incizii mai mari, cu instrumente mai mari, cu atat corpul va lupta mai mult sa se refaca, deci pacientul se va simti mai slabit in urma interventiei. Cu ajutorul robotului daVinci, inciziile sunt, de multe ori, milimetrice, iar durerile postoperatorii sunt minime, recuperarea este foarte rapida, pacientul isi reia viata obisnuita chiar de a doua zi dupa interventie”

Daca o operatie de chirurgie clasica presupune o perioada prelungita de spitalizare, de cel putin 1 saptamana, chirurgia minim-invaziva ofera avantajul unei spitalizari reduse, de doar 24 de ore in cazul unor anumite patologii.

Cristina a fost operate de o tumora toracica si spune ca i s-a parut „ceva de domeniul SF-ului sa ma operez cu un robot, insa am vrut sa am de la inceput toate sansele de reusita. Am stat internata 3 zile, din care 24 de ore la ATI, insa deja de a doua zi eram pe picioarele mele, radeam, mancam. Perioada de recuperare a fost destul de scurta, din a patra zi durerile erau suportabile si nu am mai avut nevoie sa iau pastile. Dupa o saptamana de la interventia chirurgicala deja incepeam incet, incet, sa-mi reiau toate activitatile prin casa, iar dupa o luna am putut sa-mi reiau activitatile de gradinarit. Cicatricile sunt foarte mici, deja am uitat de ele, de durere nici nu se mai pune problema”.

„Unul din marile avantaje ale chirurgiei robotice este finetea cu care poti face disectii in spatii inguste, dificil de abordat si cu structuri sensibile. Vizualizarea extrem de clara, marita de 10 ori si vederea 3D, in profunzime, a structurilor anatomice, precum si gesturile extrem de precise care permit disectia milimetrica, fara lezarea structurilor vitale pe care robotul daVinci le ofera, fac posibila rezectia completa a tumorilor, in conditii de maxima siguranta si minima invazie”, povesteste Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica cu specializare in chirurgia robotica.

Cu alte cuvinte, atunci cand chirurgia robotica reprezinta o solutie pentru patologia pacientului, este posibila pastrarea organului afectat de tumora, prin eliminarea masei tumorale, cu limite oncologice de siguranta, care permit pacientului sa scape de tumora, fie maligna sau benigna, sa reduca la minimum sansele de recidiva, prin precizia si finetea exciziei limitelor tumorale si sa pastreze un organ sanatos, care il va ajuta sa isi reia rapid activitatile obisnuite.

George a fost diagnosticat cu cancer renal la 48 de ani. „Am acceptat din primul moment varianta chirurgicala propusa de domnul doctor, respectiv interventia robotica pentru ca am inteles exact ce beneficii majore are pentru cazul meu si ca era singura varianta prin care imi pot pastra rinichiul.” povesteste George.

Datorita preciziei instrumentelor chirurgicale miniaturale utilizate de bratele robotice, nervii si vasele de sange, structuri foarte fine si delicate, pot fi nu doar foarte bine vizualizate, ci si evitate afectarea lor, ceea ce inseamna nu doar o recuperare rapida si usoara pentru pacient, ci si o calitate ridicata a vietii, fara complicatii post-operatorii. Spre exemplu, in cazul unui diagnostic de cancer de prostata, dr. Dan Diaconescu, medic primar urolog, spune ca „terapia cancerului de prostata implica prostatectomia radicala. Interventia cere indepartarea in totalitate a prostatei impreuna cu veziculele seminale, cu prezervarea integrala a sfincterului urinar si a nervilor care controleaza continenta urinara si potenta.Pentru ca la acest nivel sunt structuri anatomice si nervoase mici si foarte fine, care au un rol esential pentru calitatea vietii pacientului, standardul de aur al interventiei il reprezinta chirurgia robotica”.
 

Experienta medicilor chirurgi care opereaza robotic in Ponderas Academic Hospital, recunoscuta international

Ponderas Academic Hospital a fost desemnat Centru de Excelenta in Chirurgia Robotica de catre Surgical Review Corporation (SRC), fiind primul Centru de Chirurgie Robotica cu recunoastere internationala din Romania.

Acreditarea Surgical Review Corporation a venit ca o recunoastere a rezultatelor si experientei echipei medicale, in urma unei evaluari riguroase a tuturor cazurilor operate, din perspectiva numarului de interventie, a tehnicii chirurgicale utilizate, a numarului mic de complicatii postoperatorii, a perioadei scurte de spitalizare si a rezultatelor obtinute, precum si a protocoalelor si circuitelor dedicate specific chirurgiei robotice. Echipa multidisciplinara formata din 8 medici acreditati robotic si cu o vasta experienta in chirurgia laparoscopica este coordonata de Prof. Dr. Catalin Copaescu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Robotica.

Prof. Dr. Catalin Copaescu, directorul medical Ponderas Academic Hospital, este unul dintre fondatorii primului program integrat de chirurgie minim invaziva si robotica din Romania, program in care medicii invata sa lucreze cu noile tehnologii.
Pe baza experientei indelungate, a primit acreditarea pentru Chirurg de Excelenta in Chirurgie Robotica si este coordonatorul departamentului de Chirurgie Robotica din Ponderas Academic Hospital.
 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.