Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa: cum o tratam?

Gripa: cum o tratam?

Majoritatea persoanelor manifesta o forma moderata de gripa si, prin urmare, nu are nevoie de ingrijire medicala sau medicamente antivirale. In aceste cazuri, remediile cele mai eficiente sunt odihna si evitarea contactului cu alte persoane. 

Daca, totusi, manifesti simptome severe si faci parte din categoriile de persoane cu risc crescut de a dezvolta complicatii ale gripei, este recomandat sa mergi la medic. Acesta este singurul in masura sa decida daca ai sau nu nevoie de medicamente antivirale– pastile, siropuri, pulberi de inhalat.

Medicamentele antivirale - mai eficiente daca sunt administrate in primele 2 zile de gripa

Medicamentele antivirale sunt medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, pentru a trata simptomele gripei. Ele sunt diferite de antibiotice, care lupta impotriva infectiilor bacteriene si care pot fi prescrise de medic pentru a trata complicatiile gripei, nu simptomele ei.

Medicamentele antivirale pot ameliora simptomele gripei si pot scurta perioada de boala. De asemenea, ele pot preveni posibilele complicatii grave ale gripei, cum ar fi pneumonia.

Este foarte important ca medicamentele antivirale sa fie folosite cat mai aproape de debutul gripei. Potrivit expertilor de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control), medicamentele antivirale sunt mai eficiente daca sunt administrate in primele 2 zile de la debutul bolii. Cu toate acestea, ele pot fi utile si daca sunt administrate mai tarziu, in special in cazul persoanelor vulnerabile, cu risc crescut de complicatii sau a celor cu simptome severe, cum ar fi pacientii spitalizati. Ele trebuie folosite numai la recomandarea medicului!

3 recomandari esentiale pentru cand esti gripat:

1. Ia medicamente antivirale, daca ti-au fost prescrise de medic

2. Ia-ti toate masurile de precautie, pentru a-i proteja pe cei din jur:

  • Limiteaza pe cat posibil contactul cu alte persoane, pentru a evita raspandirea gripei
  • Acopera-ti nasul si gura cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti. Arunca servetelul la gunoi dupa fiecare utilizare
  • Spala-ti des mainile cu apa si sapun. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, foloseste o solutie pe baza de alcool
  • Curata si dezinfecteaza cu detergent suprafetele si obiectele care pot fi contaminate cu virusuri

3. Stai acasa pana cand te vei simti mai bine

Daca ai gripa, CDC recomanda sa stai acasa pana cand simptomele se amelioreaza – cel putin inca 24 de ore dupa disparitia febrei (temperatura normala trebuie sa se mentina fara luarea medicamentelor care scad febra). Exceptie fac cazurile in care trebuie mergi la medic. Potrivit expertilor, cand ai gripa, febra dureaza aproximativ 3-4 zile.

Sursa:
www.cdc.gov

Afla mai multe informatii in sectiunea Totul despre gripa

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.