EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Mihai Adrian Cristescu efectueaza in Ponderas Academic Hospital operatii complexe de microneurochirurgie

Articol de Dr. Mihai Adrian Cristescu Medic primar Neurochirurgie
Dr. Mihai Adrian Cristescu efectueaza in Ponderas Academic Hospital operatii complexe de microneurochirurgie

Dr. Mihai Adrian Cristescu, medic primar neurochirurg, coordonator al Departamentului de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala din Ponderas Academic Hospital, a efectuat cu succes o dubla operatie de neurochirurgie, practicand in acelasi timp operator excizia completa a unei tumori spinale toracale si cura unei hernii de disc lombare.

Dr. Cristescu opereaza frecvent tumori de coloana vertebrala si hernii de disc lombare, toracale si cervicale folosind tehnici minim-invazive de microneurochirurgie combinate cu metode moderne de stabilizare a coloanei vertebrale.

Acest caz este particular deoarece pacienta a fost diagnosticata simultan cu o tumora intravertebrala toracala - tumora intravertebrala T2 mediolaterala dreapta cu extensie extramedulara si invazie pleurala - si o hernie de disc lombara care au fost tratate cu succes intr-o singura interventie chirurgicala. 

Scopul operatiei a fost atins, reusindu-se excizia in totalitate a tumorii spinale si rezolvarea herniei de disc. Intreaga procedura a fost sigura pentru pacienta si a permis o recuperare rapida, pacienta mobilizandu-se la 3 ore post-operator.

Tumorile spinale operate minim-invaziv

Tumorile spinale au ca punct de plecare oasele coloanei vetebrale (vertebrele) sau maduva spinarii si pot fi benigne sau maligne. Tumorile care afecteaza vetebrele se numesc tumori vertebrale. Tumorile care se dezvolta in canalul medular sunt denumite tumori medulare.

Tumorile medulare se clasifica in functie de localizarea lor in raport cu maduva spinarii: tumori intramedulare, localizate in interiorul maduvei spinarii, tumori extramedulare-intradurale, localizate langa maduva, insa delimitate de dura, foita care inveleste maduva spinarii si tumori extradurale, localizate in afara durei 

Tumorile spinale produc frecvent slabiciune musculara sub nivelul unde este localizata tumora, cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare, dificultati la mers, scaderea sensibilitatii la durere, cald sau rece si amorteli la nivelul mainilor si picioarelor, precum si tulburari in functionarea intestinului si a vezicii urinare.

Durerea de spate poate sa apara ca urmare a extinderii tumorii de la nivel medular la nivelul vertebrelor, cu erodarea osului si destabilizarea coloanei vertebrale. Cresterea tumorii la nivelul canalului rahidian si in interiorul maduvei spinarii produce compresiune medulara cu deficite neurologice importante si dureri care iradiaza pe traiectul radacinii nervoase afectate.

Cand tumora spinala comprima maduva spinarii se va indica tratamentul chirurgical. Interventia neurochirurgicala se efectueaza minim-invaziv sub microscop operator printr-o varietate de aborduri si are ca scop excizia tumorii in totalitate cu decompresiunea maduvei spinarii. Microscopul operator este esential pentru decomprimarea in siguranta a maduvei spinarii. Daca tumora a invadat si coloana vetebrala cu erodarea osului, pe langa decompresiunea maduvei se va realiza si stabilizarea coloanei utilizandu-se tehnici cu implanturi moderne.

Hernia de disc operata minim-invaziv

In prezent, hernia de disc lombara este tratata doar prin tehnici minim-invazive, indiferent de forma de hernie – cu cat hernia de disc este mai complexa, cu atat se indica interventia cu microscop operator, care a inlocuit interventia veche, clasica.  Rezolvarea herniei de disc prin metoda microneurochirurgicala are beneficii importante pentru pacient: recuperare rapida, spitalizare scurta, complicatii reduse si durere minima postoperatorie.

Prin tehnica minim-invaziva, neurochirurgul poate sa efectueze operatia printr-o incizie mica, frecvent de 2.5 cm in lungime, prin care se introduce instrumentar chirurgical special care “aluneca” prin muschi catre coloana vertebrala si creaza un tunel care asigura o buna vizualizare a campului operator.

Folosind microscopul operator ultraperformant, chirurgul va putea opera in deplina siguranta:  zona operatorie este marita si bine iluminata, ceea ce ii permite medicului sa vada cu precizie structurile nervoase, sa controleze sangerarea si sa limiteze lezarea tesutului sanatos din jur.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Mihai Adrian Cristescu, Medic Primar Neurochirurg