Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tratamentul tumorilor spinale si medulare

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Tumorile spinale au ca punct de plecare oasele coloanei vetebrale (vertebrele) sau maduva spinarii si pot fi benigne sau maligne. Tumorile care afecteaza vetebrele se numesc tumori vertebrale. Tumorile care se dezvolta in canalul medular sunt denumite tumori medulare.

Tumorile medulare se clasifica in functie de localizarea lor in raport cu maduva spinarii: tumori intramedulare, localizate in interiorul maduvei spinarii, tumori extramedulare-intradurale, localizate langa maduva, insa delimitate de dura, foita care inveleste maduva spinarii si tumori extradurale, localizate in afara durei 

Tumorile spinale produc frecvent slabiciune musculara sub nivelul unde este localizata tumora, cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare, dificultati la mers, scaderea sensibilitatii la durere, cald sau rece si amorteli la nivelul mainilor si picioarelor, precum si tulburari in functionarea intestinului si a vezicii urinare.

Durerea de spate poate sa apara ca urmare a extinderii tumorii de la nivel medular la nivelul vertebrelor, cu erodarea osului si destabilizarea coloanei vertebrale. Cresterea tumorii la nivelul canalului rahidian si in interiorul maduvei spinarii produce compresiune medulara cu deficite neurologice importante si dureri care iradiaza pe traiectul radacinii nervoase afectate.

Cand tumora spinala comprima maduva spinarii se va indica tratamentul chirurgical. Interventia neurochirurgicala se efectueaza minim-invaziv sub microscop operator printr-o varietate de aborduri si are ca scop excizia tumorii in totalitate cu decompresiunea maduvei spinarii. Microscopul operator este esential pentru decomprimarea in siguranta a maduvei spinarii. Daca tumora a invadat si coloana vetebrala cu erodarea osului, pe langa decompresiunea maduvei se va realiza si stabilizarea coloanei utilizandu-se tehnici cu implanturi moderne.

Hernia de disc operata minim-invaziv

In prezent, hernia de disc lombara este tratata doar prin tehnici minim-invazive, indiferent de forma de hernie – cu cat hernia de disc este mai complexa, cu atat se indica interventia cu microscop operator, care a inlocuit interventia veche, clasica.  Rezolvarea herniei de disc prin metoda microneurochirurgicala are beneficii importante pentru pacient: recuperare rapida, spitalizare scurta, complicatii reduse si durere minima postoperatorie.

Prin tehnica minim-invaziva, neurochirurgul poate sa efectueze operatia printr-o incizie mica, frecvent de 2.5 cm in lungime, prin care se introduce instrumentar chirurgical special care “aluneca” prin muschi catre coloana vertebrala si creaza un tunel care asigura o buna vizualizare a campului operator.

Folosind microscopul operator ultraperformant, chirurgul va putea opera in deplina siguranta:  zona operatorie este marita si bine iluminata, ceea ce ii permite medicului sa vada cu precizie structurile nervoase, sa controleze sangerarea si sa limiteze lezarea tesutului sanatos din jur.

In Ponderas Academic Hospital, tumorile spinale si medulare sunt operate de o echipa de neurochirurgi cu vasta experienta in domeniu:

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.