Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tulburari de somn la copii: cum le poti recunoaste si cand este indicata vizita la medic?

Somnul este unul dintre cei mai importanti factori de crestere si de refacere, asa ca nu este de mirare ca tot mai multi parinti isi doresc sa stie daca somnul copilului este calitativ si suficient. Uneori, parintii sunt ingrijorati si ajung la medic, in incercarea de a afla daca este vorba despre o tulburare de somn sau de o perioada mai agitata din viata copilului.

In continuare, iti vom prezenta informatii interesante despre somnul copiilor, cum evolueaza acesta in raport cu ritmul de crestere, care sunt simptomele si cauzele tulburarilor de somn si cand ar trebui sa te prezinti la medic pentru investigatii.

Cat trebuie sa doarma un copil?

Este bine de mentionat ca nu toti copiii dorm la fel, chiar daca au aceeasi varsta si chiar daca sunt gemeni. Fiecare copil are propriul tipar de somn, are nevoi diferite si trebuie analizat in raport cu sine insusi, nu cu alt copil.

In primele luni de viata, bebelusii au nevoi de somn diferite fata de un copil de 2 ani sau fata de un scolar. Abia dupa primele 3 luni de viata incepe sa se secrete melatonina, hormonul care dicteaza creierului cand este timpul pentru somn. Pana atunci, bebelusul nu va avea un tipar clar de somn. Pe masura ce creierul sau se dezvolta si poate sa sustina mai multe activitati, distanta dintre reprizele de somn se va mari. Astfel, nici macar bebelusii de diferite varste nu pot fi comparati intre ei. Nu trebuie sa te ingrijorezi in legatura cu tulburarile de somn la copiii de 1 an sau de alta varsta, pana nu analizezi obiceiurile copilului si factorii care ar putea declansa tulburarea.

Asadar, intrebarea corecta nu este „cat trebuie sa doarma un copil?”, sau „cat trebuie sa doarma un bebelus?”, ci „cate ore este normal sa doarma un copil la o anumita varsta?”.

De asemenea, trebuie mentionat ca somnul este influentat de urmatorii factori:

  • varsta copilului;
  • variabilitatea interindividuala;
  • secretia de melatonina;
  • anumiti factori externi, cum ar fi o excursie, boala, eruptia dintilor si asa mai departe.

Pana cand este necesar somnul de pranz?

Un alt subiect de mare interes este somnul de pranz. Probabil te-ai intrebat si tu pana cand este necesar acesta si daca va fi afectata dezvoltarea copilului, daca refuza sa mai doarma la pranz. Pe masura ce un copil creste, numarul de ore dormite se diminueaza. Aceasta reducere se realizeaza din numarul de ore alocate somnului de zi. In general, s-a observat faptul ca majoritatea copiilor de 3-4 ani incep sa elimine somnul de peste zi. Desigur, mai sunt si copii care au nevoie de acesta si cel mai bine este ca parintele sa observe anumite semnale care ar indica nevoia de somn peste zi:

  • agitatie;
  • copilul este morocanos;
  • seara adoarme mai greu.

Despre leganat si invatarea copilului sa doarma si readoarma singur

S-au facut numeroase studii despre leganat, in sensul de „zgaltait” si s-a ajuns la concluzia ca nu este benefic pentru copil, iar pentru bebelusi poate fi chiar periculos. Pe masura ce trece timpul, in jurul varstei de 6 luni, cand secretia de melatonina se instaleaza, este bine sa se renunte treptat la adormirea copilului in brate sau la orice alte metode de linistire. Se incepe cu somnul de pranz, pentru ca bebelusul sa invete sa adoarma singur, iar treptat, acesta va putea sa readoarma pe parcursul noptii. Va fi un proces indelungat, asa ca este necesar sa ai rabdare. Este bine ca, la fiecare episod de adormire, copilul sa doarma diferit, insa nu in brate.

Ce sunt tulburarile de somn la copii?

Dupa ce am discutat despre somnul la copii in general, este momentul sa iti prezentam si informatii despre tulburarile de somn. Studiile au demonstrat faptul ca 1 din 10 copii sunt la risc pentru a dezvolta o tulburare de respiratie in timpul somnului, asa-numita apnee in somn la copii.

Ce inseamna, practic, o tulburare de somn? Este o problema care depaseste limitele fiziologice de somn ale fiecarui copil. Spre exemplu, daca un copil obisnuia sa doarma si sa adoarma foarte bine si dintr-odata se trezeste de foarte multe ori pe noapte, adoarme greu si prezinta si alte simptome specifice, se poate lua in calcul acest diagnostic.

Pentru a ridica suspiciunea de diagnostic de tulburare de somn, trebuie avuta in vedere varsta copilului. In cazul bebelusilor de pana in 6 luni, rareori se poate vorbi despre o tulburare de somn. Acestia dorm inegal, de multe ori nu leaga somnul si nu reprezinta vreo problema, ci este ritmul lor fiziologic, pana se stabilizeaza secretia de melatonina.
Care sunt simptomele tulburarilor de somn?
Simptomele carora trebuie sa le acorzi atentie, ca parinte, sunt urmatoarele:

  • pe timpul zilei: agitatie, scadere sau crestere brusca in greutate, tulburari de memorie, anxietate, probleme de concentrare, depresie si altele;
  • pe timpul noptii: copilul adoarme greu, se trezeste de multe ori pe noapte, sforaie, vorbeste in somn sau chiar incepe sa umble in timpul somnului.

Toate aceste manifestari pot avea si alte cauze si pot fi temporare. In cazul in care nu exista o cauza anume, cel mai bine este sa te programezi cat mai curand la medic.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Cum se pune diagnosticul tulburarilor de somn?

Primul pas pentru diagnosticare este adresarea catre medicul curant al copilului: medic pediatru sau medic de familie. Acesta ii cunoaste evolutia si poate stabili daca este cazul unui consult de specialitate si al unor analize amanuntite. Preliminar, medicul curant poate sa observe anumite semnale:

  • agitatia copilului;
  • daca a scazut sau a crescut in greutate;
  • daca are dureri de cap;
  • daca respira cu gura deschisa si altele.

Un set preliminar de analize poate identifica anumite cauze organice, asa cum este deficitul de fier, si poate determina medicul sa recomande un consult de specialitate.

Este important de mentionat ca diagnosticul de tulburare de somn nu se pune dupa 1-2 saptamani, ci dupa minim 3 luni de simptomatologie, luand in considerare mai multi factori.

Sunt de urmarit si anumite afectiuni genetice care predispun la tulburari de respiratie in timpul somnului sau chiar la tulburari de somn, cum ar fi:

  • Sindrom Prader-Willi;
  • Boala Duchenne;
  • miopatiile congenitale.

Monitorizarea somnului in vederea confirmarii sau infirmarii diagnosticului

Pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de tulburare de somn, se pot face doua investigatii:

Polisomnografie - investigatie specifica pentru somn. Este ca un EKG Holter, se monteaza cativa electrozi in timpul somnului si poate monitoriza:

  • stadiile de somn;
  • calitatea somnului;
  • oxigenarea in timpul somnului;
  • respiratia in timpul somnului.

Poligrafia - asemanatoare cu polisomnografia, dar se poate efectua la domiciliu, deoarece aparatul este mai mic.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII PEDIATRICE.

Asadar, daca banuiesti o tulburare de somn a copilului tau, cel mai bine este sa observi posibilii factori care au declansat-o, iar daca nu identifici niciunul, programeaza-te cat mai curand la un medic specialist, pentru diagnosticare si initierea tratamentului, daca este cazul.