Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand sforaitul indica o tulburare de somn la copil?

Cand sforaitul indica o tulburare de somn la copil?

Sforaitul este o problema destul de comuna atat la copii, cat si la adulti. De fapt, cercetatorii americani sustin ca 20% dintre copiii sforaie din cand in cand, iar intre 7% si 10% sforaie in fiecare noapte. Dupa implinirea varstei de 3 ani, copiii tind sa sforaie in timpul etapelor de somn profund.

Sforaitul nu este intotdeauna un semn al unei probleme de sanatate. In cele mai multe cazuri, copiii care sforaie sunt perfect sanatosi, dorm la fel de bine si se dezvolta la fel ca micutii care nu sforaie. Insa, sforaitul poate fi un semn al unei probleme de somn sau de respiratie. 

Cand sforaitul copilului este un semn al sindromului de apnee in somn? 

Sindromul de apnee in somn este o afectiune grava, in care fluxul de aer prin sistemul respirator superior este intrerupt sau blocat, ceea ce ingreuneaza foarte mult respiratia. Ca parinte, trebuie sa supraveghezi somnul copiilor, pentru a observa daca acesta intampina sau nu probleme in timpul somnului. Discuta cu medicul pediatru sau cu un specialist in somnologie, daca observi ca micutul tau sforaie foarte mult sau daca suspectezi ca ar putea avea o tulburare de somn.

Cand un copil are apnee in somn, respiratia lui este neregulata in timpul somnului. Potrivit cercetatorilor, intr-o noapte, un copil cu apnee in somn poate avea intre 30 si 300 de scurte pauze in care nu respira deloc. Copiii afectati de apnee in somn pot fi irascibili si au dificultati de concentrare, in special la scoala si acasa, in timp ce-si fac temele.

Supravegheaza somnul copilului in timpul noptii si fii atent la urmatoarele semne:

•    Copilul sforaie in mod regulat – timp de 3 sau mai multe nopti pe saptamana
•    Respiratia copilului este intrerupta de suspine, sforait sau pauze mai lungi de 6-7 secunde
•    Se trezeste de multe ori din somn 
•    Transpira abundent in timpul somnului
•    Are un somn agitat, se foieste mult in timpul somnului sau doarme in pozitii anormale (cu capul inclinat spre spate)
•    Face des pipi in pat in timpul noptii

Copilul nu se odihneste suficient in timpul noptii daca ziua:
•    Se trezeste cu dificultate
•    Are dureri de cap, in special dimineata
•    Este somnoros 
•    Este irascibil, mofturos, agitat sau agresiv
•    Nu se poate concentra la activitatile scolare
•    Viseaza cu ochii deschisi
•    Vorbeste pe nas si respira frecvent pe gura

Copiii cu sindrom de apnee in somn nu se odihnesc suficient pe timp de noapte. Acest lucru poate conduce la diverse probleme de comportament in timpul zilei, tulburari de crestere in greutate, infectii respiratorii frecvente. Netratat, sindromul de apnee de somn poate duce la intarzieri in dezvoltare si la insuficienta cardiaca.

Alte cauze ale sforaitului la copil:

Alergii sezoniere. Alergiile sunt adesea insotite de senzatia de nas infundat, care poate conduce la sforait pe timpul noptii. 

Infectii respiratorii. Nasul infundat este si un simptom al racelilor. Blocajul la nivelul sinusurilor forteaza copilul sa respire pe gura, ceea ce poate duce la sforait.

Vegetatii adenoide (polipi) si amigdale inflamate. Blocheaza caile respiratorii si ingreuneaza respiratia in timpul somnului. Nu sunt numai o cauza a sforaitului la copii, ci si un indiciu puternic al sindromului de apnee in somn. 

Deviatia de sept. In deviatia de sept, caile aeriene ale celor doua nari sunt deplasate, fapt care ingreuneaza respiratia pe nas si conduce la sforait.

Obezitate si suprapondere. Aceste afectiuni metabolice pot conduce la ingustarea cailor respiratorii si, implicit la sforait.

Cum se produce sforaitul?

Sforaitul este un zgomot care apare in timpul somnului, atunci cand copilul inspira, insa aerul nu circula cu usurinta intre nas sau gura si plamani, din cauza unor blocaje aparute la nivelul cailor respiratorii. Deschiderea si inchiderea pasajului de aer cauzeaza o vibratie a tesuturilor si structurilor din gura si gat: limba, partea posterioara a gatului, palatul moale, uvula si amigdale. Intensitatea sunetului depinde de cat de mult aer trece prin caile respiratorii si de cat de repede vibreaza aceste tesuturi. 

Copiii nu-si pot da seama singuri ca sforaie sau cat de mult sforaie. Pot afla de la frati sau parinti. Asta pentru ca sforaitul lor ii impiedica pe ceilalti sa adoarma. 

Consultant: Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, competenta in somnologie 

Surse:
www.somn-copii.ro
www.sleepcenter.ucla.edu
www.sleepfoundation.org
www.kidshealth.org
www.alaskasleep.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.