Cancer colorectal

Echipa din cadrul Ponderas Academic Hospital este foarte bine antrenată în diagnosticarea acestor situații patologice, de la simple teste de sânge la manevre endoscopice cu prelevare de material biopsic, la suport imagistic RMN, tomografie, ecoendoscopie, puncții ghidate ecoendoscopic. Un diagnostic precis permite un tratament adecvat, care poate fi realizat endoscopic, prin chirurgie minim invazivă, endolumenal, laparoscopic sau robotic. Activitatea noastră este caracterizată de o abordare instituțională care se denumește Tumor Board – cuprinde toate specialitățile pe la care ar trebui să treacă un pacient cu o boală oncologică colorectală: oncolog, gastroenterolog, anestezist, chirurg, radiolog, radioterapeut, cardiolog, nutriționist, psihosomatoterapeut, medic de oncologie paliativă. Cazul fiecărui pacient este analizat și dezbătut în cadrul acestui forum medical și, în funcție de faza evolutivă, stabilim ce tip de tratament trebuie aplicat pentru fiecare pacient.” Prof. Dr. Catalin Copaescu – Chirurg de Excelenta in Chirurgia Colorectala, Director Medical Ponderas Academic Hospital

Abordul integrat multidisciplinar in cancerul colorectal reprezinta una din directiile de dezvoltare ale Departamentelor de Chirurgie Colorectala din REGINA MARIA. Nu exista diferente intre acesta modalitate de abordare si oricare alta din clinicile de renume din strainatate, iar programul nostru de prioritizare a pacientilor cu neoplazie in care in minimum 10 zile acestia ajung sa fie supusi discutiilor din Comisia multidisciplinara de tumori si indrumati spre chirurgie, chimioterapie sau radioterapie reprezinta un deziderat greu de depasit. 
Tratam cancerul colorectal la aceleasi standarde ca in strainatate

Din ianuarie 2017, de cand Ponderas Academic Hospital a obtinut calificativul de Centru de Excelenta in Chirurgia Colorectala de la Surgical Review Corporation, lider international in stabilirea standardelor in chirurgie, in cazul celor peste 200 de pacienti operati, morbiditatea (complicatiile) a fost sub 5%, cu o rata a fistulelor anastomotice de 0,5%, probabil printre cele mai bune rezultate din lume.

Faptul ca 93% din pacienti sunt operati minimal invaziv (laparoscopic sau robotic) permite atat o durata mica de spitalizare (4 zile), o reinsertie sociala rapida, cat si posibilitatea inceperii tratamentelor complementare rapid, cu imbunatatirea rezultatelor la distanta.” - a subliniat Sef lucrari Dr. Victor Tomulescu, coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia Colorectala din cadrul Ponderas Academic Hospital.

 

Experienta unui medic inseamna rezultate mai bune. Chirurgii care efectueaza un volum mare de operatii de un anumit tip obtin cele mai bune rezultate pentru pacientii lor. Oncologii care trateaza sute de pacienti cu cancer colorectal sunt mai pregatiti pentru toate complexitatile bolii.

Medicii chirurgi din Centru de Excelenta in Chirurgie Colorectala, din PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, efectueaza anual sute de proceduri chirurgicale. De la rezectii colonice partiale sau totale prin abord minim-invaziv la interventii la nivelul rectului. De la abordul polipilor si tumorilor rectale joase prin chirurgie endoscopica transanala, la rezectii largi, cu interesarea altor organe (de ex. metastaze hepatice) pentru oferirea unei supravietuiri cat mai mari in cazul formelor avansate de cancer. 

Ceea ce se intampla acum in Spitalul Euroclinic in Departamenul de Chirurgie Oncologica Digestiva legat de tratamentul cancerului colorectal, este un proiect de suflet, a carui idee s-a nascut inca de cand m-am intors in tara, acum sase ani. Ma aflam, la acel moment, dupa o perioada de 3 luni in care lucrasem la Bruxelles in cadrul Departamentului de Chirurgie Colo-Rectala condus de Prof. Dr. Alex Kartheuser. O astfel de clinica, cu un personal atat de divers si de competent, dedicat unei singure patologii, mi s-a parut un maximum de eficienta in lupta cu o maladie complexa.

Astazi, in Spitalul Euroclinic, am ajuns la un nivel tehnic si de pregatire medicala care ne permit sa abordam integrat in cadrul centrului aceasta patologie extrem de complicata. A mentionat Dr. Bogdan Barta, medic primar chirurg, Sef sectie Chirurgie Generala Spitalul Euroclinic.

Esti ingrijit dupa un plan personalizat de tratament de catre o echipa multidisciplinara (Tumor Board)

O echipa multidisciplinara colaboreaza pentru a crea un plan de ingrijire personalizat care sa ofere cel mai bun rezultat in cazul fiecarui pacient in parte, adaptat nevoilor acestuia. Pacientul este evaluat minutios inainte de operatie, astfel incat sa se descopere si sa se trateze precoce alte afectiuni asociate. In cadrul Departamentului de Oncologie Digestiva se tine lunar Consiliul de tumori colorectale (Tumor Board) pentru a discuta cazurile curente de cancere colorectale. Scopul acestor intalniri medicale la care participa chirurgi colorectali, oncologi, anatomopatologi si radioterapeuti este de a determina modalitatea optima de tratament pentru fiecare pacient in parte.
 

Beneficiezi de o ingrijire completa si pe durata nedeterminata

Ingrijirea este asigurata de o echipa complexa de medici – chirurg specializat in oncologie digestiva, oncolog, radioterapeut, imagist interventionist, endoscopist, cardiolog, infectionist, pneumolog, urolog si stoma-terapeuti. In functie de momentul procesului de ingrijire, unul dintre membrii echipei multidisciplinare se ocupa de urmarirea pacientului si supravegherea acestuia pe termen lung, astfel incat sa se asigure o monitorizare permanenta a starii de sanatate a pacientului si accesul acestuia la un tratament adecvat.
Experienta unui medic inseamna rezultate mai bune. Chirurgii care efectueaza un volum mare de operatii de un anumit tip obtin cele mai bune rezultate pentru pacientii lor. Medicii nostri chirurgi efectueaza anual sute de proceduri chirurgicale. De la rezectii colonice partiale sau totale prin abord minim-invaziv, la interventii la nivelul rectului fara afectarea sfincterului anal - muschiul care controleaza retentia de materii fecale. De la abordul polipilor si tumorilor rectale joase prin chirurgie endoscopica transanala, la rezectii largi, cu interesarea altor organe (de ex. metastaze hepatice) pentru oferirea unei supravietuiri cat mai mari in cazul formelor avansate de cancer. 
Chirurgii nostri au experienta vasta in operatii minim-invazive laparoscopice si robotice pentru cancerul colorectal
Salile de operatie sunt dotate cu tehnologie ultraperformata

Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, similar ca in oricare alt centru de referinta din Europa sau in SUA, medicii nostri chirurgi au la dispozitie in salile de operatie aparatura si tehnologie state-of-the-art: sisteme ultraperformante de laparoscopie 2D si 3D, ultima generatie de robot daVinci Xi, sisteme imagistice computerizate si de documentare si obiectivare in timp real a calitatii a ceea ce se realizeaza chirurgical – evaluare intraoperatorie a calitatii anastomozelor prin endoscopie intraoperatorie sau angiografie cu indocianina verde. In cazul anastomozelor a doua portiuni din colon ramase dupa indepartarea cancerului, succesul depinde de cat de bine se va realiza vascularizatia in zona de unire. In Ponderas Academic Hospital, folosim un sistem unic in tara – proceduri laparoscopice ghidate prin angiografie - care documenteaza traseul vaselor pana la ultimul ram si identifica zona neirigata, fiind mult superior observarii macroscopice, cu ochiul liber sau video-asistat.

Medicii chirurgi participa regulat la pregatire formala postuniversitara cu focus in chirurgia colorectala si chirurgia laparoscopica. Ponderas Academic Hospital este singurul spital privat care a dezvoltat un Centru de Training in Chirurgia Laparoscopica unde sunt instruiti si pregatiti lunar medici chirurgi din tara si strainatate in operatii laparoscopice, interventii endoscopice si operatii deschise.
Esti operat de chirurgi colorectali care participa la pregatire medicala continua
Mai mult de 90%* din populatia cu varsta cuprinsa intre 50–74 ani nu a facut vreodata colonoscopia de screening pentru cancerul colorectal in Romania.*Conform Eurostat, Healthcare activities statistics - preventive services, Septembrie 2017
Din pacate, in Romania nu exista un program national de screening de cancer colorectal
Cum incepe cancerul colorectal?

Initial apar polipii precancerosi in mucoasa colonului. Aceste celule precanceroase pot lua forma unei ciuperci, pot fi plati sau pot fi inglobati in peretii colonului. Ei se transforma in cancer colorectal intr-o perioada lunga de timp de 10-15 ani. Prin urmare, gasirea la timp si indepartarea polipilor ajuta la prevenirea cancerului colorectal.

Cand trebuie sa incep screening-ul?

Ghidurile internationale recomanda realizarea screening-ului prin colonoscopie o data la fiecare10 ani, incepand cu varsta de 50 de ani. Sau mai devreme daca exista cazuri de cancer colorectal in familie. De exemplu, daca mama ta a fost diagnosticata la varsta de 48 de ani, este indicat sa incepi screeningul la varsta de 38.

Cum se efectueaza screeningul pentru cancerul colorectal?

Cancerul colorectal are un prognostic mai bun daca este diagnosticat precoce. Screeningul reprezinta cea mai buna preventie. Societatea Americana de Gastroenterologie recomanda colonoscopia ca metoda preferentiala de screening si preventie a cancerului colorectal. Screeningul trebuie initiat, atat la barbati, cat si la femei, incepand cu varsta de 50 ani si trebuie continuat pana la 70-80 ani. 

Afla mai multe despre Screening-ul pentru cancerul colorectal in REGINA MARIA

In cazul cancerului de colon, cea mai mare sansa de tratare se obtine prin interventia chirurgicala al carei scop este de a rezeca portiunea de colon unde a aparut cancerul impreuna cu vascularizatia si ganglionii limfatici adiacenti.

Tratamentul chirurgical adecvat si precoce combinat cu chimioterapia atunci cand este necesara ofera cea mai buna sansa de vindecare in cancerul de colon si rect. Cu cat cancerul este detectat mai timpuriu, cu atat sansele de vindecare cresc. In stadiile incipiente, sansa de vindecare depaseste 90%, in timp ce in stadiile mai avansate este sub 50%.

Distinctia a fost acordata de Surgical Review Corporation (SRC) din SUA, lider in stabilirea standardelor in chirurgie, pe baza rezultatelor spitalului pe un an de zile. Le-au analizat, au vazut ca avem rezultate mult deasupra mediei internationale si ne-au oferit aceasta acreditare in octombrie 2016, dupa un an de monitorizare. Suntem singurul centru de excelenta acreditat din Romania. Oricine poate sa se autointituleze
Ponderas Academic Hospital este singurul spital care a obtinut acreditarea internationala ca Centru de Excelenta in Patologia Colorectala

Activitatea Centrului de Excelenta in Chirurgia Colorectala se leaga majoritar de chirurgia oncologica. Chirurgie proctologica si proctoanala se face in toate spitalele de stat sau private. Ceea ce aduce in plus centrul nostru este o expertiza deosebita in chirurgia colorectala oncologica, si minimal invaziva in mod particular. In 90% dintre cazuri, interventiile chirurgicale se realizeaza laparoscopic. Nu intotdeauna insa, pentru ca sunt si situatii pe care nu le putem rezolva laparoscopic.

Vorbim de cazuri cu tumori extinse sau cu determinari la distanta, care impun multiple exereze de organe si la care nu pot fi efectuate interventii minimal invazive. Interventiile chirurgicale colorectale sunt efectuate atat laparoscopic si robotic, cat si in variante de chirurgie trans anala.” – a mentionat Sef lucrari Dr. Victor Tomulescu, coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia Colorectala din cadrul Ponderas Academic Hospital

Chirurgia laparoscopica in cancerul colorectal este sigura. Exista evidente clare ca operatiile minim-invazive laparoscopice pot fi folosite in siguranta din punct de vedere oncologic pentru a trata cancerul colorectal. Studii multiple au stabilit ca atunci cand sunt efectuate de chirurgi colorectali experiementati, rezectiile de colon laparoscopice au ca rezultat aceeasi sansa de supravietuire comparativ cu cea a operatiilor clasice, insa cu un confort si beneficii importante pentru pacient.
In centrele nostre, peste 90% din operatiile pentru cancerul colorectal sunt laparoscopice

Beneficiile chirurgiei laparoscopice pentru pacientul cu cancer colorectal sunt importante

Recuperare rapida postoperatorie
Ileus postoperator redus, toleranta digestiva rapid reluata, durere postoperatorie ce impune analgezie redusa
Reducerea duratei de spitalizare
Abordul minim-invaziv laparoscopic permite o scadere a spitalizarii cu pana la 50% fata de rezectiile clasice, pacientul externandu-se a 3-a sau a 4-a zi postoperator
Sangerare intraoperatorie redusa
Evolutie oncologica similara rezectiilor clasice
Initierea cat mai precoce a tratamentului oncologic adjuvant
Chimioterapie la < 4 saptamani, ceea ce reprezinta un factor de prognostic favorabil
Rezultate la distanta favorabile
Aderente postoperatorii reduse, numar redus de eventratii postoperatorii, reducerea disfunctiei sexuale/ urinare
Mortalitate si morbiditate redusa la varstnici
Rezultat cosmetic apreciat de pacienti
Avantaje deosebite ale ultimei generatii de roboti daVinci Xi sunt legate de disectia pelvina cu prezervarea nervilor, in special pentru tumorile rectale de mari dimensiuni la pacientii de sex masculin, rata de disfunctii sexuale si urinare postoperatorii fiind mult diminuata. Alte avantaje apar atunci cand trebuie efectuata o evidare limfoganglionara dificila pentru excizia completa de mezocolon in neoplasmul de colon ascendent sau transvers. De fapt, chirurgul cu experienta in chirurgia colorectala observa adevarata valoare a sistemului robotic in cazurile cu dificultate crescuta, in care imaginea tridimensionala de o calitate neegalata si instrumentele fine cu 7 grade de libertate fac diferenta.
Robotizarea permite o chirurgie mult mai fina in cazul cancerului colorectal
Imaginea artiocolului

Nu este vorba insa de o robotizare a actului chirurgical, ci de faptul ca intre chirurg si pacient este un computer de mare performanta, care permite pe de o parte o chirurgie mult mai fina, cu o atentie suplimentara la detalii, cu disparitia tremurului, cu instrumente care au 7 grade de libertate, ce fac posibil accesul in spatiile inguste. Pe de alta parte permite integrarea unei realitati augmentate prin combinarea imaginilor CT, RMN, pe ecranul de lucru.

 

Si vorbim de imagini 3D la care exista posibilitatea utilizarii imunofluorescentei cu verde indocianin, astfel incat sa vizualizam suplimentar vascularizatia sau tesutul ganglionar ce trebuie evidat pentru o chirurgie oncologica de inalta calitate.

 

Tesuturile fine cum sunt plexurile nervoase hipogastrice cu rol deosebit in mentinerea potentei sunt mult mai bine prezervate atunci cand folosim chirurgia robotica in cancerul de rect, si cu atat mai mult in cazul tumorilor de mari dimensiuni (din pacate, o regula in Romania, datorita depistarii tardive prin lipsa unor programe de screening).” – a subliniat Sef lucrari Dr. Victor Tomulescu, coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia Colorectala din cadrul Ponderas Academic Hospital. 

Endoscopie diagnostica si interventionala

Medic primar Gastroenterologie, competente in endoscopie digestiva si ecografie
Medic primar Chirurgie generala, competenta in endoscopie digestiva
Medic specialist Gastroenterologie, competente in endoscopie digestiva si ecografie
Medic specialist Gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva
Medic primar Gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva
Medic specialist Gastroenterologie, competente in endoscopie digestiva si ecografie
Medic primar Gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva
Medic primar Gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva
Medic primar Gastroenterologie, competente in endoscopie digestiva si ecografie
Medic specialist Gastroenterologie, competente in endoscopie digestiva si ecografie
Medic specialist Gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva
Medic specialist Gastroenterologie, competenta in endoscopie digestiva
Grid

oncologie medicala

Medic primar Oncologie medicala
Medic primar Oncologie medicala
Medic primar Oncologie medicala
Medic specialist Oncologie medicala
Grid

Colonoscopie CT

Medic primar Radiologie-Imagistica medicala, competente in mamografie, ecografie si CT
Medic primar Radiologie-Imagistica medicala, competente in mamografie, ecografie, RMN si CT
Medic primar Radiologie-Imagistica medicala, competente in mamografie, ecografie si CT
Medic primar Radiologie-Imagistica medicala, competente in RMN si CT
Grid

chirurgie oncologica colorectala

Profesor Chirurgie generala, competente in chirurgie bariatrica si endoscopie digestiva
Medic primar Chirurgie generala
Medic primar Chirurgie generala, competenta in proctologie
Medic primar Chirurgie generala, competente in endoscopie digestiva si ecografie
Medic specialist Chirurgie generala, competenta in chirurgie bariatrica
Medic specialist Chirurgie generala, competenta in chirurgie bariatrica
Medic specialist Chirurgie generala, competenta in proctologie
Medic primar Chirurgie generala, competenta in proctologie
Grid