Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Uleiul de ricin: proprietati, indicatii, mod de administrare, precautii

ulei1
Natura ofera, dintotdeauna, remedii care ne pot veni in ajutor, atunci cand ne confruntam cu diferite probleme de sanatate. Uleiul de ricin se numara printre aceste remedii, fiind folosit inca din vremuri stravechi, pana in zilele noastre. Afla din randurile urmatoare ce este, mai exact, uleiul de ricin, ce contine si care sunt beneficiile pe care le aduce pentru organism.

Ce este uleiul de ricin

Ricinul (Ricinus communis) este o planta perena, ce provine din zonele tropicale si subtropicale ale Africii, fiind cultivata, astazi, si in tara noastra, in zonele cu climat favorabil (Banat, Campia Dunarii, Dobrogea). Aspectul plantei se distinge prin frunzele palmate, de dimensiuni mari si prin semintele sale, de culoare rosiatica sau cenusie.

Uleiul de ricin este obtinut prin procedeul de presare la rece a semintelor de ricin. Acesta este un lichid galbui sau incolor, cu un grad ridicat de vascozitate. Intrebuintarile uleiului de ricin acopera o gama larga de domenii, incepand de la industria cosmetica si cea medicala si terminand cu industria chimica, unde contribuie la fabricarea vopselurilor si a maselor plastice. Istoria uleiului de ricin incepe inca din antichitate, cand era utilizat atat in scop cosmetic, cat si pentru proprietatile terapeutice. De asemenea, in Egiptul antic, uleiul de ricin era utilizat drept combustibil pentru lampile de iluminat.

Compozitia si proprietatile uleiului de ricin

Principalul compus prezent in uleiul de ricin este acidul ricinoleic, un acid gras trigliceridic, cu numeroase intrebuintari pe plan cosmetic si medical. Procentul de acid ricinoleic din uleiul de ricin este de pana la 90%, restul de 10% fiind reprezentat de:

  • vitamina E;
  • Omega 6, Omega 9;
  • aminoacizi;
  • fitosteroli;
  • flavonoide.

Data fiind aceasta compozitie, se pot distinge numeroasele proprietati pe care le are uleiul de ricin, ceea ce-i ofera multiple roluri in produsele pentru ingrijire personala, precum si in cele cu scop curativ. Majoritatea acestor proprietati se datoreaza acidului ricinoleic, care se dovedeste a fi un compus deosebit de important. Asadar, rolurile uleiului de ricin sunt reprezentate de:

  • efectul dezinfectant si antimicrobian;
  • efectul antiinflamator, ceea ce il face util in afectiunile articulare;
  • actiunea antioxidanta, protejand organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi;
  • efectul purgativ, dat de acidul ricinoleic, care produce relaxarea peretilor intestinului;
  • efectul hipoglicemiant;
  • actiunea emolienta asupra tesuturilor, devenind, astfel, utilizat in produsele destinate ingrijirii pielii;
  • efectul stimulator asupra musculaturii netede, in special la nivelul uterului, fiind folosit, uneori, pentru inducerea travaliului la gravide.
ulei2

Ulei de ricin - intrebuintari

Utilitatea uleiului de ricin aduce un plus valoare in mai multe zone din domeniul cosmetic, precum si din industria farmaceutica. Pe masura ce tehnologia utilizata in aceste domenii a evoluat, specialistii au identificat tot mai multe metode prin care sa introduca diferite forme de ulei de ricin in preparate.

Atunci cand este utilizat extern, uleiul de ricin ofera urmatoarele beneficii:

  • stimuleaza cresterea parului si previne caderea excesiva a acestuia;
  • intareste structura firului de par;
  • hidrateaza pielea si scalpul, fiind util in diferite afectiuni dermatologice, precum dermatita seboreica;
  • este util in tratarea sau preventia infectiilor pielii, deoarece are rol antifungic si antimicrobian;
  • calmeaza arsurile minore sau cele provocate de expunerea prelungita la soare;
  • este un bun adjuvant in tratarea acneei, fiind unul dintre putinele uleiuri care nu au efect comedogen, deci nu blocheaza porii;
  • previne uscarea pielii, in special in sezonul rece, atunci cand tegumentele sunt expuse la temperaturi foarte scazute;
  • are efect analgezic si antiinflamator, atunci cand este utilizat pe cale topica, la pacientii care sufera de afectiuni articulare (artrita, reumatism articular etc.);
  • confera elasticitate pielii, prin stimularea productiei de colagen si elastina. Astfel, poate fi utilizat cu succes pentru masarea pielii in timpul sarcinii sau pe parcursul curelor de slabire.

Administrarea interna a uleiului de ricin vine si ea cu anumite beneficii pentru organism:

  • ajuta la tratarea diferitelor tipuri de constipatie, gratie efectului purgativ al acidului ricinoleic. Aceasta intrebuintare dateaza inca din antichitate, iar medicii apeleaza, uneori, la acest remediu si in zilele noastre;
  • contribuie la inducerea travaliului, cu mentiunea ca este necesara calcularea unei doze potrivite, astfel incat efectele adverse sa nu le depaseasca pe cele terapeutice.

Cum se utilizeaza uleiul de ricin

Asa cum am mentionat in randurile anterioare, produsele pe baza de ulei de ricin pot fi utilizate pentru a urmari diferite tipuri de actiuni ale acestuia, ceea ce face ca formele sub care se gaseste uleiul de ricin sa fie numeroase.

Tratament cu ulei de ricin pentru par

Una dintre cele mai cunoscute metode de tratament cu ulei de ricin pentru par este utilizarea unei masti de par, preparata in casa. Reteta variaza, in functie de nevoile fiecarei persoane, insa, cel mai frecvent, aceasta masca pentru par contine ulei de ricin, vitamina A, vitamina E si, uneori, galbenus de ou. Exista, insa, si produse cosmetice pe baza de ulei de ricin, care se gasesc in comert. Ele se prezinta sub forma de masti de par, balsamuri, sampoane, spray-uri sau uleiuri de par.

Masca de fata cu ulei de ricin

Daca te confrunti cu probleme ale tenului, precum acneea sau tenul uscat, o masca de fata cu ulei de ricin iti poate fi de folos. Ai grija, insa, sa folosesti produse de provenienta cat mai naturala si sa nu adaugi foarte multe ingrediente, pentru a nu provoca blocarea porilor. Daca nu stii exact ce anume ar trebui sa contina o masca pentru fata pe baza de ulei de ricin, este indicat sa te adresezi medicului dermatolog, pentru a putea beneficia de o ingrijire potrivita tenului tau.

Ulei de ricin de uz intern

Atunci cand este urmarit efectul purgativ al uleiului de ricin, acesta se va administra pe cale orala, doza variind in functie de starea pacientului, varsta si greutatea acestuia. Uleiul de ricin se consuma ca atare, in cantitati mici, respectand exact indicatiile medicului.

ulei3

Ulei de ricin - reactii adverse si contraindicatii

Atunci cand este administrat intern, uleiul de ricin poate provoca aparitia de efecte nedorite, daca doza administrata este mai mare decat cea recomandata de catre medic. Astfel, in cazul unui supradozaj, pot aparea manifestari, precum:

  • diareea;
  • durerile abdominale;
  • deshidratarea;
  • starea de confuzie.

Un alt aspect ce nu trebuie ignorat, sub nicio forma, este faptul ca, in unele situatii, administrarea de ulei de ricin este contraindicata. Dintre aceste situatii, pot face parte urmatoarele:

  • sarcina - dat fiind efectul contractil pe care uleiul de ricin il are asupra uterului, nu este indicata administrarea acestuia la femeile insarcinate, pentru a nu provoca aparitia de contractii inainte de termen;
  • starile diareice - uleiul de ricin are proprietati purgative, ceea ce face ca acesta sa fie contraindicat in starile diareice, intrucat le-ar agrava considerabil. In cazul in care uleiul de ricin a fost ingerat accidental, este recomandat sa te adresezi de urgenta medicului;
  • ocluzia intestinala - in asemenea situatii, un purgativ, asa cum este uleiul de ricin, nu va fi de ajutor, ci dimpotriva. Ocluzia intestinala este o problema de sanatate urgenta, ce necesita interventia medicului, iar automedicatia poate agrava starea pacientului.

Uleiul de ricin, sub toate formele in care poate fi administrat, aduce numeroase beneficii pentru organism, atunci cand este utilizat corespunzator. In cazul in care te confrunti cu aparitia oricaror manifestari neplacute, in urma aplicarii topice sau a administrarii orale de ulei de ricin, este esential sa intrerupi tratamentul si sa ceri sfatul medicului.

 

 

Autor: Roxana Balintoni, Senior Editor