Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre anghinare: beneficii, mod de administrare, precautii

anghinare1
Un remediu mai putin cunoscut in Romania, anghinarea este o planta cu multiple utilizari, atat in gastronomie, cat si in medicina alternativa. Afla, din randurile urmatoare, care sunt beneficiile pe care le poate aduce anghinarea pentru organism, cum poate fi ea administrata, dar si care sunt situatiile cand aceasta planta ar trebui evitata.

Ce este anghinarea

Originara din zona Marii Mediterane, anghinarea (Cynara scolymus) este o planta ierboasa perena, cultivata pentru consum alimentar, pentru formularea unor preparate farmaceutice, dar si in scop decorativ. In preparatele culinare, se foloseste floarea de anghinare (mai exact, miezul bobocului de floare), in timp ce, in scop curativ, se recolteaza si se proceseaza radacinile si frunzele plantei. Spre deosebire de partea plantei utilizata in gastronomie, ceaiul, tinctura si pulberea de anghinare au un gust puternic amar, ceea ce poate reprezenta un impediment pentru unele persoane.

Anghinare - proprietati si beneficii

Anghinarea este o planta deosebit de ofertanta, atunci cand vine vorba despre compozitia chimica. Aceasta planta se dovedeste, astfel, a fi eficienta in tratarea si preventia unei game largi de tulburari. Elementele si compusii predominanti in compozitia anghinarei includ:

  • fitosteroli, cu proprietati hipocolesterolemiante;
  • polifenoli si flavonoide, cu efect antioxidant;
  • principii amare, eficiente in protectia hepatica, in stimularea secretiei biliare si in procesul de detoxifiere desfasurat la nivelul ficatului;
  • cinarina, cu efect puternic antioxidant si hipolipemiant;
  • minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor);
  • enzime, deosebit de utile in procesul de digestie;
  • complex de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9), utile atat pentru sistemul nervos, cat si pentru sistemul cardiovascular.

Astfel, gratie acestor proprietati, preparatele farmaceutice pe baza de anghinare, pe langa consumul alimentar, prezinta urmatoarele beneficii pentru organism:

  • stimuleaza digestia, datorita continutului de enzime si fibre;
  • protejeaza ficatul de actiunea radicalilor liberi;
  • sustine detoxifierea organismului, prin stimularea eliminarii toxinelor la nivel hepatic;
  • ajuta la scaderea LDL-colesterolului, prin proprietatile hipolipemiante date de catre cinarina si fitosteroli;
  • contribuie la mentinerea presiunii arteriale in limite normale;
  • poate avea efecte benefice asupra mentinerii unui nivel optim al glicemiei;
  • sustine functionarea sistemului imunitar.
anghinare2

Cum se administreaza anghinarea

Industria suplimentelor nutritive se afla intr-o continua dezvoltare si, in prezent, tratamentele naturiste ocupa un loc important in randul remediilor pe care le aleg pacientii. Exista, insa, cateva mentionari ce necesita a fi facute, referitor la efectele terapeutice si la modul in care ar trebui sa fie administrate suplimentele alimentare.

Asa cum o spune si denumirea lor, suplimentele alimentare au menirea de a veni in completarea dietei sau a tratamentelor medicamentoase. Ceea ce inseamna ca nu pot fi incadrate ca tratamente de sine statatoare, in special in cazul afectiunilor cu risc crescut (hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, dislipidemia, diabetul, afectiunile oncologice etc.).

De asemenea, este important de stiut ca suplimentele alimentare, chiar daca sunt de origine naturala, pot interactiona cu anumite medicamente sau pot provoca reactii neplacute. Din acest motiv, este important sa ceri un sfat avizat, fie din partea medicului, fie din partea farmacistului, inainte de a incepe o cura naturista.

Capsule pe baza de anghinare

Capsulele sau comprimatele cu extract de anghinare reprezinta forma farmaceutica utilizata cel mai des, dintre cele bazate pe aceasta planta. Efectele benefice ale anghinarei asupra sistemului digestiv si al celui cardiovascular, fac ca administrarea de capsule cu extract uscat din frunze de anghinare sa se faca in urmatoarele situatii:

  • diskinezie biliara (bila lenesa) - favorizeaza secretia si eliminarea bilei;
  • dislipidemie (cresterea valorilor de colesterol si trigliceride din sange) - extractul de anghinare poate contribui la reducerea concentratiei de LDL-colesterol;
  • in tulburarile hepatice sau la pacientii care urmeaza tratamente medicamentoase complexe, cand este necesara protectia ficatului;
  • in tulburarile de tranzit intestinal, inclusiv in afectiuni cronice, precum boala Crohn sau sindromul de colon iritabil.

Ceai de anghinare

O alta forma de administrare a suplimentelor pe baza de anghinare este ceaiul, obtinut, de asemenea, din frunzele plantei. Se recomanda consumul de ceai de anghinare sub forma de decoct, procedeul de preparare presupunand fierberea frunzelor uscate si, apoi, infuzarea lor timp de 10-15 minute. Doza recomandata este de 2-3 cani de ceai de anghinare pe zi, consumate cu aproximativ 30 de minute inainte de masa.

Tinctura de anghinare

Este recomandat ca administrarea tincturii de anghinare sa se faca similar ceaiului, de doua-trei ori pe zi, inainte de mese. Tinctura se dilueaza intr-un pahar cu apa, intr-un raport de aproximativ 2-3 linguri de tinctura la 250 ml de apa. Este important de mentionat ca tinctura de anghinare contine alcool, ceea ce inseamna ca nu se recomanda a fi administrata in cazul persoanelor care, dintr-un motiv sau altul, nu pot consuma alcool (sarcina, alaptare, dependenta, afectiuni hepatice sau psihice etc.).

Pulbere de anghinare

Incadrata in categoria superalimentelor, pulberea de anghinare este obtinuta in urma procesului de liofilizare, cand produsul vegetal este deshidratat prin inghetare in vid. Astfel, proprietatile nutritive sunt pastrate, iar produsul final este mai eficient decat in cazul tincturii sau al ceaiului de anghinare. Exista mai multe moduri de a consuma pulberea de anghinare: dizolvata in apa sau alte lichide (ceaiuri, sucuri naturale) sau amestecata cu alimentele (iaurturi sau salate). Este important sa stii ca pulberea de anghinare este foarte amara, ceea ce o poate face dificil de administrat, insa multe dintre persoanele care o folosesc ajung sa se obisnuiasca, in aceasta privinta.

anghinare3

Reactii adverse si contraindicatii

Asa cum aminteam anterior, suplimentele alimentare nu au o adresabilitate universala, deci nu pot fi administrate in orice conditii, ci este necesara consultarea unui specialist, inainte de a incepe un astfel de tratament. Aceasta observatie este valabila si in cazul produselor pe baza de anghinare, existand cazuri cand administrarea lor ar putea produce efecte adverse ori complicatii:

  • sarcina si alaptarea;
  • litiaza biliara sau obstructia biliara - efectul de stimulare pe care anghinarea il are asupra vezicii biliare poate provoca acumularea de bila si agravarea obstructiei;
  • persoanele cu teren alergic - probabilitatea de manifestare a unei reactii alergice este mai crescuta in cazul persoanelor alergice la plante care fac parte din aceeasi familie cu anghinarea (Asteraceae  sau compozite): floarea soarelui, margarete, galbenele, craite etc.

Efectele benefice pe care anghinarea le poate avea asupra organismului sunt indiscutabile, insa este necesara administrarea cu prudenta a produselor pe baza de anghinare, precum si obtinerea unei recomandari din partea medicului, atat pentru a sti daca anghinarea este un remediu potrivit pentru tine, cat si in ceea ce priveste doza corespunzatoare.

 

 

Autor: Roxana Balintoni, Senior Editor