Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Acidul folic, benefic in menstrele abundente?

Acidul folic, benefic in menstrele abundente?

Intrebare: Am citit undeva ca suplimentele cu acid folic sunt recomandate pentru femeile cu menstre abundente. Cum ajuta acidul folic in acest caz?

Raspuns:

Suplimentele cu acid folic nu amelioreaza menstrele abundente. Problema in cazul menstrelor abundente este ca poti dezvolta anemie – o afectiune care inseamna ca nu ai suficiente celule rosii (eritrocite) care sa transporte oxigenul adecvat catre celule.

Exista numeroase tipuri de anemie, intre care si unele asociate cu deficitele de vitamine. Insa tipul de anemie cel mai frecvent asociat cu menstrele abundente este anemia prin deficit de fier – menstrele abundente determina pierderea sangelui pe o lunga perioada, ceea ce secatuieste organismul de depozitele de fier.

Daca medicul suspicioneaza ca ai anemie ca rezultat al menstrelor abundente poate sa recomande:

  • Analize de sange, pentru a verifica nivelul de fier (denumit sideremie) si pentru a confirma ca anemia este rezultata ca urmare a deficitului de fier. Ti se mai poate recomanda o hemoleucograma completa, care include nivelul hemoglobinei. Anemia prin deficit de fier este indicata fie printr-un nivel scazut al hemoglobinei, fie prin sideremie scazuta sau de ambele.
  • Un supliment cu fier, pentru a reface depozitele de fier ale organismului.
  • Un complex de multivitamine care sa contina acid folic, vitamina C, vitamina B-12 si alte vitamine care sa contribuie la refacerea celulelor rosii ar putea fi recomandat de catre medic.

O serie de afectiuni pot determina menstre abundente. Un dezechilibru hormonal, fibromul uterin sau alte dispozitive uterine sunt doar cateva dintre aceste afectiuni.

Daca te confrunti cu menstre abundente, cere sfatul medicului.

Surse de informatie:

https://www.mayoclinic.org