Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stii despre vitamina B17

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
b17
Extrasa din samburii de caise (Prunus armeniaca), vitamina B17 este o substanta care face obiectul multor controverse din lumea medicala, in ultimii ani. Afla, din randurile urmatoare, ce este, mai exact, vitamina B17, in ce moduri poate fi benefica pentru organism, dar si care sunt efectele secundare pe care le poate provoca.

Ce este vitamina B17 (amigdalina)

Vitamina B17 este un termen care se refera la o substanta numita amigdalina. Aceasta este un compus chimic care se gaseste in anumite seminte si fructe, in special in samburii de migdale amare, samburii de caise, precum si in semintele altor fructe (semintele de mac, samburii de struguri, samburii de pere etc.).

Totusi, este important de mentionat faptul ca termenul „vitamina B17” este considerat incorect si inselator din punct de vedere stiintific, deoarece compusul in cauza nu este recunoscut de catre comunitatea stiintifica si medicala ca fiind o vitamina esentiala pentru organismul uman. De altfel, de-a lungul timpului, amigdalina a fost asociata cu numeroase controverse si nu este considerata un tratament eficient impotriva cancerului sau a altor afectiuni, asa cum pretind unii sustinatori ai medicinei alternative.

De asemenea, utilizarea vitaminei B17 poate prezenta riscuri semnificative, inclusiv intoxicatia cu cianura. Explicatia este una simpla: amigdalina este un glicozid cianogenetic, ceea ce inseamna ca molecula acesteia include o grupare cian, anion al acidului cianhidric.

Odata ajunse in stomac, sub actiunea acidului gastric, glicozidele cianogenetice elibereaza gruparea cian, care, in doze mari, poate provoca probleme grave de sanatate sau chiar decesul. Din acest motiv, se recomanda evitarea acestor substante sau administrarea cu prudenta a vitaminei B17 in scopuri terapeutice.

Potentiale beneficii pentru organism

Unii specialisti din domeniul sanatatii sunt de parere ca vitamina B17 ofera o varietate de beneficii potentiale pentru sanatate:

 • In primul rand, vitamina B17 poate avea proprietati antiinflamatorii. Astfel ea poate ajuta la reducerea inflamatiei provocate de afectiuni precum gastrita, bolile pulmonare si insuficienta hepatica. De asemenea, poate contribui la limitarea dezvoltarii fibrozei, o tulburare care poate duce afecta tesuturile unora dintre organele interne;
 • In al doilea rand, amigdalina poate ajuta la reducerea riscului de ateroscleroza. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin acumularea de grasimi la nivelul vaselor de sange, ceea ce poate duce la boli de inima sau accident vascular cerebral;
 • In al treilea rand, vitamina B17 poate avea proprietati anticancer. Sustinatorii beneficiilor acestei substante spun ca ea poate contribui la reducerea proliferarii celulelor canceroase si la cresterea apoptozei (moartea celulara programata). De asemenea, se spune ca amigdalina poate ajuta la prevenirea aparitiei metastazelor, o complicatie grava a cancerului;
 • In plus, vitamina B17 ar putea fi benefica pentru sanatatea creierului. Ea poate ajuta la stimularea neurogenezei, procesul de formare a neuronilor. De asemenea, poate avea proprietati neurotrofice, care pot ajuta la repararea celulelor nervoase deteriorate.

Alte beneficii potentiale ale vitaminei B17 includ:

 • calmarea durerilor;
 • protejarea ficatului;
 • imbunatatirea microcirculatiei la pacientii cu pancreatita.

Totusi, cercetarile privind beneficiile vitaminei B17 sunt inca in curs de desfasurare. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii si pentru a stabili dozele eficiente si care pot fi administrate in siguranta.

Indicatii terapeutice

Desi beneficiile si siguranta amigdalinei sunt inca supuse studiilor, se crede ca amigdalina are proprietati anticancer, antiinflamatoare si antioxidante. In prezent, nu exista indicatii terapeutice aprobate de catre autoritati pentru amigdalina. Cu toate acestea, unele persoane o utilizeaza ca supliment alimentar, pentru a trata sau a preveni o serie de afectiuni, precum:

 • cancerul;
 • ateroscleroza;
 • boala Alzheimer;
 • boala Parkinson;
 • artrita;
 • psoriazisul.

Amintim, totusi, ca amigdalina nu este un tratament dovedit pentru niciuna dintre aceste afectiuni. Mai mult decat atat, consumul de amigdalina in doze necorespunzatoare poate provoca reactii adverse si, in cazuri rare, poate provoca efecte secundare mai grave, precum aritmiile cardiace, hipotensiunea arteriala, insuficienta respiratorie sau chiar coma.

b17_1

Cum se administreaza vitamina B17

Daca intentionezi sa urmezi un tratament cu vitamina B17, este recomandat sa te adresezi, in prima faza, medicului tau. Acesta este cel mai in masura sa decida daca un astfel de tratament este recomandat in cazul tau, luand in calcul eventualele probleme de sanatate cu care te confrunti, precum si scopul terapeutic urmarit.

Suplimentele alimentare pe baza de vitamina B17 se administreaza pe cale orala, respectand dozele prescrise de catre medicul curant. Acestea pot varia de la un caz la altul, in functie de afectiunea ce se doreste a fi tratata, dar si in raport cu varsta si starea generala de sanatate a pacientului.

Efecte adverse

Efectele secundare ale vitaminei B17 pot varia, in functie de doza si de sensibilitatea fiecarei persoane in parte, insa cele mai frecvente includ:

 • greata;
 • varsaturi;
 • diaree;
 • cefalee (dureri de cap);
 • ameteli;
 • confuzie.

In cazuri rare, vitamina B17 poate provoca efecte adverse mai grave, ca de exemplu:

 • aritmii cardiace;
 • convulsii;
 • insuficienta respiratorie;
 • coma.

In plus, vitamina B17 poate interactiona cu anumite medicamente, precum anticoagulantele si medicamentele antihipertensive. Pentru a reduce riscul aparitiei de efecte adverse ale vitaminei B17, este recomandat sa incepi cu o doza mica si sa o cresti treptat, pe masura ce organismul se adapteaza. Cu toate acestea, nu trebuie sub nicio forma sa depasesti doza recomandata de catre medic. Daca totusi apar efecte nedorite, opreste administrarea amigdalinei si consulta medicul.

Intoxicatia cu amigdalina

Intoxicatia cu vitamina B17 poate aparea atunci cand aceasta este administrata in doze mari, astfel ca produsul de metabolism (cianura) este eliberat in organism intr-o concentratie crescuta. Cianura poate afecta serios functiile vitale ale organismului, iar manifestarile intoxicatiei pot include simptome precum:

 • probleme respiratorii - frecventa crescuta a respiratiei sau dificultate in respiratie;
 • tulburari gastrointestinale - greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree;
 • simptome neurologice - confuzie, ameteli, convulsii, pierderea cunostintei;
 • probleme cardiovasculare - tahicardie (batai rapide ale inimii) sau hipotensiune arteriala.

In cazul unei intoxicatii cu cianura, este necesar sa soliciti asistenta medicala de urgenta, intrucat complicatiile acestei intoxicatii pot fi deosebit de grave. Tratamentul trebuie administrat de catre personal medical avizat si poate include:

 • antidot cu hidroxicobalamina (vitamina B12) - este un antidot eficient pentru intoxicatia cu cianura si este adesea utilizat in spital;
 • terapie cu nitriti - uneori, nitritii pot fi utilizati sub supraveghere medicala pentru a ajuta la transformarea cianurii intr-o forma mai putin toxica;
 • ventilatie asistata - daca respiratia si functia cardiovasculara sunt afectate, se poate recurge la ventilatie asistata sau la alte masuri de sustinere a functiilor vitale.

Este indicat sa eviti automedicatia cu vitamina B17 sau cu alte substante similare, deoarece aceasta poate fi periculoasa si poate duce la consecinte grave pentru sanatate. In plus, utilizarea vitaminei B17 in tratamentul cancerului sau al altor afectiuni nu este inca sustinuta de suficiente dovezi stiintifice, acest compus nefiind incadrat ca un tratament de sine statator. De aceea, orice decizie cu privire la administrarea unei astfel de substante trebuie luata impreuna cu medicul tau.

Bibliografie

 • https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/laetrile
 • https://www.webmd.com/cancer/amygdalin-cancer-treatment
 • https://www.naturaforce.com/tout-savoir-sur-les-vitamines/vitamine-b17/