Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testele EMBRACE si MiOXSYS, solutii noi de diagnostic in infertilitate, in premiera, in Romania

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Infertilitatea umana este abordata ca o problema de sanatate publica, data fiind incidenta si efectele acesteia. De la prima fertilizare in vitro, reusita din 1978, si pana in prezent tot ceea ce tine de Reproducerea Umana Asistata a evoluat spectaculos. A contribuit la acesta genetica si progresul tehnologic, scopul fiind mereu acela de a aduce pe lume copii sanatosi.

Infertilitatea doare! Suferinta celor care nu pot concepe in mod natural este nu doar fizica, urmare a unor probleme de sanatate, cu mai ales una psihica. Pentru a putea oferi cele mai noi si mai eficiente solutii de diagnostic, care sa sporeasca sansele obtinerii unor sarcini viabile, reteaua privata de sanatate Regina Maria a adus in Romania, in premiera, cele mai noi si mai performante teste de diagnostic disponibile la Centrului de Fertilitate si Fertilizare in vitro Columna – Regina Maria. Este vorba despre testul non-invaziv EMBRACE pentru diagnosticul embrionilor umani si MiOXSYS pentru identificarea infertilitatii masculine provocate de stresul oxidativ. 

Centrul de Fertilitate si Fertilizare in vitro Columna functioneaza de peste 10 ani, iar efortul medicilor sustinuti de performantele celor cinci medici embriologi seniori (singura echipa de acest fel din Romania) s-au finalizat cu aducerea pe lume a mai mult de 2300 de bebelusi sanatosi. Iar povestea de succes, continua! 
 

EMBRACE - test genetic embrionar neinvaziv

Scopul terapiilor, manevrelor si solutiilor folosite la Reproducerea Umana Asistata este nasterea unui copil sanatos. Iar pentru a avea o garantie absoluta ca un cuplu, care apeleaza la proceduri de fertilizare in vitro, va aduce pe lume un copil sanatos, medicii specializati in reproducere umana asistata au la dispozitie o serie de teste preliminare implantarii embrionului in uter. Scopul testelor este acela de a selectea pentru implantare embrionii cu un numar normal de cromozomi (embrioni euploizi). Cu exact acest scop este disponibil si testul inovator EMBRACE. 

Pentru a intelege ce este, care sunt avantajele ce decurg din realizarea acestui test, cui si cand ii este recomandat, ne-a oferit explicatii doctor Melihan Bechir, medic primar obstetrica ginecologie, cu supraspecializare in Infertilitate si Reproducere Umana Asistata, embriolog senior, cu experienta de 10-15 ani in domeniul reproducerii umane asistate, membru in Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie si fondator al Societatii Romane de Medicina Reproductiva. 

Ce este testul EMBRACE si cand poate fi facut?

Dr. Melihan Bechir: Testul EMBRACE sau diagnosticul preimplantational non-invaziv este o metoda de analiza genetica care nu necesita biopsia embrionului, este cunoscut si sub acronimul niPGT-A (este varianta neinvaziva a testului PGT-A) si identifica embrionii de cea mai buna calitate care pot fi transferati cu prioritate in timpul ciclului de tratament. EMBRACE ne ajuta sa stabilim daca embrionii au numarul corect de cromozomi, iar informatiile pe care le ofera medicului sporesc semnificativ sansele de a obtine, dupa implantarea embrionului selectat in urma testarii, a unei sarcini reusite care sa duca la nasterea unui copil sanatos. Testul EMBRACE este un test de „predictie” si „prioritizare”, adica embrionilor de cea mai buna calitate li se va acorda cel mai mare punctaj si vor fi prioritizati pentru transfer.

Specific pentru EMBRACE este faptul ca este neinvaziv, folosind ca material de analiza mediul de cultura al embrionilor (blastocistilor). Acesta contine ADN liber, eliberat de celule embrionare, putand fi analizat prin secventiere cu tehnologia Next-Generation Sequencing, astfel ca testul nu necesita o biopsie a trofectodermului (componenta structurala a embrionului, in stadiul de blastocist). 
 

Testul poate fi realizat in ziua a 6-a de evolutie a embrionilor cultivati in laborator, cand acestia sunt in stadiul de blastocist. Acesta este momentul in care mediul de cultura are cea mai mare cantitate de ADN. Acest ADN este analizat pentru a evalua embrionii si pentru a sti care dintre ei sunt sanatosi si care prezinta alterari genetice. Dupa recoltarea mediului de cultura pentru testarea EMBRACE, embrionii sunt vitrificati (congelati) pana la sosirea rezultatelor genetice, iar in functie de rezultatul testului se trece la pregatirea femeii pentru transferul  embionului, care are  cele mai mari sanse de a genera o sarcina si, in final, un copil sanatos. In cursul procedurilor de fertilizare in vitro, selectia unui embrion sanatos este esentiala in vederea maximizarii sansei de reusita a tratamentului.

Unde poate fi facut testul? 

Dr. Melihan Bechir: Testul EMBRACE este disponibil in premiera in Romania in cadrul Centrului de Fertilitate si FIV Columna – parte a retelei Regina Maria. Practic incepand cu decembrie 2022 acest test neinvaziv al embrionilor in etapa de preimplantare se poate face la Columna. 

Cui ii este recomandat testul? 

Dr. Melihan Bechir: Pentru ca este un test de diagnostic preimplantational non-invaziv este recomandat pentru testarea embrionilor cuplurilor unde femeia a experimentat repetat avort spontan, esec de implantare si are varsta materna inaintata, adica peste 35 de ani, dar si barbatilor care au alterari cromozomiale la nivelul spermatozoizilor si cuplurilor care au generat, in mediul de cultura embrioni de o calitate insuficienta pentru a fi biopsiati, dar si celor care nu doresc sa faca biopsie embrionara din diferite motive.
Desi acestea sunt cele mai importante indicatii, acest lucru nu înseamnă ca nu poate fi aplicat si in alte situatii. Toate pacientele care urmează tratamente de fertilizare in vitro (FIV) sunt eligibile pentru o analiza preimplantationala non-invaziva in vederea optimizarii numarului de transferuri de embrioni si a unei mai bune selectii embrionare.

Care sunt avantajele si beneficiile pe care le aduce testului EMBRACE, comparativ cu metodele consacrate de testare genetica a embrionilor?

Dr. Melihan Bechir: Principalul beneficiu este solutia neinvaziva. Se elimina procedura biopsiei embrionare, in acest fel sunt reduse costurile clinice, ceea ce va permite mai multor cupluri de a face acest test preimplantare. In plus, testul EMBRACE reduce riscul de avort spontan si de esec al implantarii, reducand astfel numarul de transferuri de embrioni si de incercari ale unui cuplu, de a avea un copil. Rata de fiabilitate a testului este foarte mare, respectiv de 80% ceea ce este un beneficiu suplimentar. 

Cum sunt interpretate rezultatele testului EMBRACE?

Dr. Melihan Bechir: La interpretarea rezultatelor si consilierea pacientilor se tine cont de varsta materna si riscul aneuploidiilor in contextul varstei reproductive a partenerilor cuplului pentru care s-a realizat testul embrionar. Este nevoie de consiliere genetica, acordata de specialist care poate analiza si trage concluzii - cu probabilitatea de rigoare. Geneticianul si medicul specialist in Reproducere Umana Asistata, pot recomanda cele mai bune optiuni de tratament, specific pentru fiecare cuplu in parte. Totodata, selectarea embrionilor in baza analizei genetice nu garanteaza un succes de 100% la implantare si nici nu exclude alte anomalii genetice, care nu au fost testate.

Ce alte amanunte mai trebuie a fi cunoscute legat de testul EMBRACE

Dr. Melihan Bechir: Este important de stiut ca niciun test genetic nu furnizeaza o informatie cu acuratete de 100%, ci o probabilitate. Testul EMBRACE destinat evaluarii embrionului nu inlocuieste teste din timpul sarcinii ori pe cele postnatale. El arata o situatie la momentul in care se face efectiv testul, respectiv in ziua a 6 de evolutie. 

La fel de important de stiut este ca EMBRACE nu este destinat pentru a analiza bolile monogenice sau cu aranjamente structurale ale cromozomilor (inversiune, translocatii reciproce sau Robertsoniana). Atunci cand exista circumstantele genetice ale cuplului care impun teste de preimplantare pentru boli monogenice si rearanjamente cromozomiale structurale (testele PGT-M si PGT-SR) , acestea se vor efectua  prin biopsie de trofectoderm.

MiOXSYS, testul pentru stresul oxidativ

Cauzele infertilitatii umane sunt in proportie de 40% provocate de factori care tin de organismul feminin, 40% de cel masculin, iar 20% dintre cauze raman necunoscute, egal impartite intre ambele sexe. Cauzele infertilitatii masculine sunt numeroase (stil de viata, disfunctie erectila, probleme hormonale, varicocel, chimioterapie sau radioterapie, interventii chirurgicale anterioare la  nivel de  testicul, inclusiv testicul necoborat, medicamente), iar posibilele tratamente pot fi aplicate dupa ce este gasita cauza. 

 

Un test nou, destinat identificari cauzelor care duc la infertilitate masculina este MiOXSYS (Male Infertility Oxidative System), care este accesibil barbatilor si in Romania. Doctor Melihan Bechir ofera explicatiile necesare, cu privire la testul MiOXSYS.  

De ce este atat de dificila identificarea cauzelor infertilitatii masculine?

Dr. Melihan Bechir: Exista ceea ce se numeste o infertilitate masculina inexplicabila, unde aparent totul este in regula, parametrii spermatici sunt normali, dar acesta nu poate concepe si exista o infertilitate idiopatica, in care un barbat are parametrii spermatici modificati dar fara o cauza identificabila si nu exista un factor feminin de infertilitate. Aceasta ramane o afectiune dificil de diagnosticat si de gestionat, pentru circa unu din doi barbati care au probleme de fertilitate. 

Exista insa mai multe dovezi care sugereaza ca stresul oxidativ joaca un rol independent in etiologia infertilitatii masculine, in conditiile in care 30% pana la 80% dintre barbatii infertili prezinta un nivel ridicat de radicali liberi in sperma. Cauzele stresului oxidativ sunt dezechilibrul dintre productia radicali liberi si sistemul antioxidant al organismului, responsabil cu neutralizarea si eliminarea acestora. 

Ce efect are stresul oxidativ? 

Dr. Melihan Bechir: Radicalii liberi sunt produsi in principal de leucocite (infectii/inflamatii) sau de spermatozoizi anormali/imaturi si sunt produsi secundari ai proceselor metabolice oxidative. De asemenea radicalii liberi sunt un produs secundar natural al producerii de ATP (adenozin trifosfat), adica de energie la nivelul mitocondriei spermatozoidului, care este generatorul de energie al acestuia. In cantitati mici, radicalii liberi sunt necesari pentru pastrarea functiei normale a spermatozoizilor. Dar daca nivelul lor creste, din diverse cauze, organismul va utiliza antioxidanti alimentari sau pe cei produsi in organism pentru a reduce nivelul acestora. Si daca acest lucru se intampla, vorbim despre stres oxidativ care afecteaza spermatozoizi. Pentru functiile spermatozoizilor (imunitatea testiculara, spermatogeneza si fuziunea spermatozoizilor cu ovocitele) este necesar un echilibru fiziologic intre oxidanti si antioxidanti, iar o productie excesiva de radicali liberi sau o concentratie prea scazuta de antioxidanti duce acest echilibrul redox intr-o stare de stres oxidativ. Acest dezechilibru poate afecta negativ potentialul spermatozoizilor de a fertiliza un ovul si de a se dezvolta intr-un embrion sanatos.

Care sunt cauzele? 

Dr. Melihan Bechir: Diverse. Pot fi patologii ale aparatului reproducator masculin, infectii ale glandelor accesorii, spermatozoizi imaturi sau anormali, staza prelungita a spermatozoizilor in epididim, dar pot fi si factori externi si legati de mediu si stilul de viata (medicamente, consumul de tutun si droguri, poluare, radiatii ionizante), poate fi vorba despre stres si o activitate fizica foarte intensa sau de afectiuni sistemice (diabet, obezitate, boli neoplazice). 

Ce rol are si ce masoara testul MiOXSYS?

Dr. Melihan Bechir: Atunci cand se cauta o cauza pentru infertilitatea masculina, stresul oxidativ este un element care trebuie luat in calcul. 
Potentialul de oxido-reducere este o masura a echilibrului general dintre oxidanti si antioxidant, iar tehnologia care sta la baza testului MiOXSYS  (Male Infertility Oxidative System) se bazeaza pe masurarea galvanica a electronilor din sperma umana. MiOXSYS are o  sensibilitate de 98,1%, o specificitate de 40,6%, o valoare predictiva pozitiva de 94,7% si o valoare predictiva negativa de 66,6%. Valoarea limita a masurii potentialului de oxido-reducere a fost de 1,34 mV/10⁶ spermatozoizi/ml. 

Testul MiOXSYS impreună cu analiza standard a materialului seminal identifica alterarea functionala a spermatozoizilor, in special in cazurile de infertilitate idiopatica si/sau la partenerii de sex masculin ai cuplurilor care au suferit pierderi recurente  de sarcini. 

MiOXSYS poate înlocuiască profilul de analiză a materialului seminal?

Dr. Melihan Bechir: O completeaza. Analiza materialului seminal este baza pentru evaluarea infertilitatii masculine, dar variabilitatea este frecventa in probele de material seminal, atat din motive biologice, cat si tehnice si, prin urmare, rezultatele unei singure probe de material seminal nu reflecta cu acuratete starea de fertilitate a unui barbat. In plus, analiza materialului seminal nu poate evalua multe dintre aspectele cheie ale procesului de fertilizare. MiOXSYS completeaza si aduce o predictibilitate mai mare decat efectuarea analizei standard a materialului seminal fara evaluarea potentialului de oxido-reducere.
Nivelurile anormale ale potentialului de oxido-reducere identifica alterarea functionala a spermatozoizilor. S-a demonstrat ca un nivel ridicat de potential de oxido-reducere este corelat cu parametrii spermatici si cu fragmentarea ADN-ului spermatozoidal. De notat este ca stresul oxidativ se poate trata. 

MiOXSYS este utilizat in peste 600 de clinici in lume, cu o densitate mai mare la nivel european, pe continentul american si Japonia. Testul necesita doar 30 μl de proba si dureaza mai putin de patru minute pentru a obtine un rezultat, ceea ce permite masurarea stresului oxidativ in timp real, ceea ce este un alt beneficiu. 


Cui ii este recomandat testul?

Dr. Melihan Bechir: Este parte din diagnostic, se face la recomandarea medicului. Rezultatul are nevoie de o interpretare si este corelat cu alte investigatii. In plus analiza impune anumite conditii specifice pentru ca acuratetea rezultatului sa fie cea optima. Testul este inclus in protocoalele de investigatii care stabilesc cauzele infertilitatii masculine si poate fi realizat la Centrului de Fertilitate si Fertilizare in vitro Columna – parte a retelei private de sanatate Regina Maria.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.