Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ovulația și fertilitatea în endometrioză: ce modificări apar?

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
Îți dorești să devii mamă, însă te confrunți cu endometrioza? Această tulburare afectează milioane de femei, la nivel global, și poate conduce la complicații serioase, printre care se numără și infertilitatea. Citește mai departe, pentru a afla în ce mod poate endometrioza să afecteze ovulația și fertilitatea, dar și care sunt metodele de tratament pentru această afecțiune.

Contactează-ne!

Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.

Endometrioza - scurtă definiție

Endometrioza este o afecțiune ginecologică, manifestată prin dezvoltarea de țesut similar endometrului (țesutul uterin) în afara uterului. Acest țesut se poate extinde, în principal, către trompele uterine, ovare, colul uterin, vagin, dar și la nivelul vezicii urinare, al intestinelor sau al peritoneului.

Endometrioza este întâlnită în rândul a aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârstă fertilă și poate provoca dureri puternice, dispareunie (dureri survenite în timpul sau după actul sexual), menstruații abundente și, în unele situații, tulburări de fertilitate sau probleme ce vizează ovulația.

În funcție de localizarea țesutului dezvoltat anormal, se disting mai multe tipuri de endometrioză. Cele mai importante forme sunt reprezentate de:
 

  • endometrioza ovariană - acest tip de endometrioză se caracterizează prin formarea de endometrioame. Acestea sunt leziuni chistice, ce conțin lichid endometrial de culoare închisă (maronie), motiv pentru care mai sunt cunoscute și sub numele de „chisturi de ciocolată”. Conform unui studiu publicat în anul 2017, până la 44% dintre femeile diagnosticate cu endometrioză prezintă endometrioame ovariene;
  • endometrioza peritoneală - peritoneul este membrana care căptușește peretele abdominal, având rolul de a proteja organele din acest etaj. La pacientele cu endometrioză peritoneală, țesutul similar endometrului se implantează și crește pe suprafața peritoneului, provocând inflamație și durere;
  • endometrioza cu infiltrare profundă - aceasta este considerată a fi cea mai agresivă formă a endometriozei, întrucât afectează în profunzime țesuturile și organele din zona pelvină și nu numai. Unele paciente cu endometrioză profundă în stadiu avansat ajung să se confrunte cu fenomenul numit „frozen pelvis”, care se referă la formarea de aderențe între organele din zona pelvină, pe fondul dezvoltării anormale de țesut. Totuși, numărul persoanelor afectate de acest fenomen este unul redus, studiile recente aproximând un procent de 1% din totalul femeilor care suferă de endometrioză cu infiltrare profundă.

Pe lângă aceste tipuri, în rândul pacientelor cu această afecțiune, mai sunt întâlnite endometrioza superficială a peretelui abdominal, endometrioza intestinală, endometrioza vezicală, endometrioza rectovaginală (afectează zona dintre rect și vagin) etc.

Cum afectează endometrioza procesul de ovulație

Ovulația este procesul prin care un ovar eliberează un ovul matur, pregătit pentru fertilizare. Endometrioza poate afecta ovulația, prin mai multe mecanisme:

  • Țesutul endometrial anormal poate provoca inflamație la nivelul organelor pelvine, ceea ce poate afecta buna funcționare a ovarelor și a trompelor uterine. Pe de altă parte, dezvoltarea de țesut chistic la nivelul trompelor uterine poate împiedica ovulul să migreze către uter;
  • Endometrioza poate afecta în mod direct funcția ovariană, prin secretarea anormală de hormoni. Astfel, dezechilibrele hormonale pot perturba procesul de ovulație, așadar, pot împiedica expulzarea ovulului și, apoi, fecundarea acestuia;
  • Endometrioamele (chisturile apărute la nivelul ovarelor, la pacientele cu endometrioză) pot afecta, la rândul lor, ovulația. Aceste chisturi pot să invadeze rezerva de foliculi ovarieni (cavitățile în care se dezvoltă ovulele). În mod normal, odată ajuns la maturitate, pe parcursul ciclului menstrual, ovulul este eliberat de către folicul și preluat de către trompa uterină, apoi transportat în uter, unde așteaptă fecundarea. Atunci când foliculii ovarieni sunt blocați de către endometrioame sau nu ajung să se dezvolte corespunzător, acest întreg proces este perturbat.

Endometrioza și infertilitatea - alte cauze

Pe lângă influența pe care o poate avea asupra ovulației, endometrioza poate conduce la infertilitate și prin alte mecanisme:

  • risc de sarcina extrauterina - din cauza formării de adeziuni la nivelul trompelor uterine, transportul ovulului către uter poate fi îngreunat sau chiar împiedicat. Astfel, în unele situații, este posibil ca ovulul să fie fecundat și implantat la nivelul trompei uterine, rezultatul purtând numele de sarcină extrauterină (ectopică). Din nefericire, o sarcină ectopică nu este viabilă și poate reprezenta un pericol pentru sănătatea și chiar viața pacientei afectate;
  • calitatea redusă a ovocitelor - endometrioza poate duce inclusiv la reducerea calității ovocitelor (celule sexuale imature), ceea ce înseamnă că există riscul ca ovocitele afectate să nu mai ajungă la maturitate ori să nu fie viabile pentru o eventuală sarcină;
  • mediu ostil pentru implantarea ovulului fecundat - inflamația provocată de către endometrioză poate reprezenta un pericol pentru implantarea ovulului, chiar dacă acesta a fost fecundat, în interiorul uterului. Peretele uterin poate fi îngroșat sau afectat de leziunile specifice endometriozei, ceea ce ar reduce drastic șansele ca implantarea să aibă loc;
  • afectarea embrionului - în unele situații, pe fondul inflamației de la nivelul organelor pelvine, inclusiv a uterului, există riscul ca embrionul să nu se poată dezvolta corespunzător, ceea ce poate împiedica ducerea la termen a sarcinii.

Totuși, nu toate femeile care suferă de endometrioză ajung în imposibilitatea de a concepe o sarcină. Există atât femei care prezintă forme ușoare de endometrioză și pot obține o sarcină pe cale naturală, cât și paciente care apelează la metode specifice de tratament. De aceea, este extrem de important să te adresezi medicului tău dacă te confrunți cu simptome specifice endometriozei, astfel încât să primești un diagnostic clar și, dacă este cazul, să beneficiezi de un tratament corespunzător stării tale.

Impactul emoțional al endometriozei

Prin simptomele pe care le provoacă, dar mai ales prin potențiala evoluție către infertilitate, endometrioza poate avea un impact profund asupra femeilor cu acest diagnostic, atât din punct de vedere psihic, cât și emoțional. În primul rând, durerea, cel mai frecvent și mai problematic simptom al endometriozei ajunge să afecteze simțitor viața de zi cu zi, activitatea profesională, viața socială și, per total, calitatea vieții. Persoanele afectate se pot confrunta, astfel, cu sentimente de neputință, frustrare, anxietate sau tristețe.

Viața sexuală și dinamica de cuplu pot fi și ele profund afectate atunci când, printre simptomele prezente, se numără și dispareunia (durerea pelvină asociată cu contactul sexual). Astfel, cu timpul, această problemă poate conduce la anxietate, depresie, precum și probleme de cuplu, ca urmare a lipsei de intimitate.

Infertilitatea este întotdeauna un subiect dureros în rândul femeilor care își doresc un copil. Fie că nu reușesc să obțină o sarcină, fie că nu pot duce sarcina la termen, femeile afectate pot ajunge să fie copleșite de aceste eșecuri și să se simtă deznădăjduite și dezamăgite. Unele paciente cu endometrioză care nu reușesc să rămână însărcinate ajung inclusiv în situația în care această problemă le afectează relația cu partenerul de viață sau cu persoanele apropiate, ceea ce poate duce la izolare și stări psihice negative. De aceea, sprijinul celor din jur și chiar al unui specialist (medic psihiatru, psiholog, psihoterapeut) este deosebit de important, în astfel de cazuri.

Cum combați efectele endometriozei asupra fertilității

Fără îndoială, endometrioza reprezintă o reală provocare pentru femeile care își doresc să devină mame, însă, grație medicinei moderne, exista speranta si in aceste situatii. În primul rând, este important să acționezi din vreme. Mergi la un medic ginecolog cu specializare în endometrioză, astfel încât să beneficiezi de investigațiile potrivite, în vederea confirmării sau a infirmării diagnosticului de endometrioză.

Odată stabilit diagnosticul, există mai multe opțiuni terapeutice. Tratamentul hormonal, bazat pe o combinație de estrogen și progesteron este, adesea, un tratament de primă linie. Acesta poate fi administrat sub formă de pilule contraceptive, inel vaginal sau plasture contraceptiv. Totuși, terapia hormonală care reduce nivelul de estrogen nu este o opțiune pentru femeile care își doresc să conceapă o sarcină.

Tratamentul chirurgical

Intervenția chirurgicală laparoscopică reprezintă o altă opțiune terapeutică. Această procedură minim-invazivă îi permite medicului să identifice și să îndepărteze țesutul endometrial anormal de pe uter, vezica urinară, ovare, trompele uterine sau alte organe afectate. Grație naturii minim-invazive a acestei intervenții, timpul de recuperare este relativ scurt, astfel că pacienta poate fi externată în aceeași zi și își poate relua activitățile obișnuite în 10-14 zile.

Chirurgia robotică reprezintă cea mai modernă metodă utilizată în tratamentul endometriozei. Ea le oferă medicilor o vedere tridimensională de înaltă rezoluție și permite efectuarea unor mișcări de mare precizie. Acest tip de intervenție poate reduce durerea postoperatorie și poate scurta perioada de recuperare.

Dieta și stilul de viață

Având în vedere faptul că inflamația reprezintă un factor important ce poate conduce la dezvoltarea endometriozei, în completarea tratamentului medical, va fi necesar să-ți creezi un stil de viață care să combată acest fenomen. Încearcă să eviți sau să reduci consumul de zahăr, alimente de tip fast-food, lactatele sau alte alimente ultraprocesate. De asemenea, nu neglija activitatea fizică! O rutină de mișcare bine pusă la punct îți poate fi de folos atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și emoțional.

Tratamentul endometriozei în stadii avansate și fertilitatea

În cazurile severe, în care alte tratamente nu dau rezultate, se poate recurge la histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului), uneori asociată cu ooforectomie (îndepărtarea ovarelor). Această ultimă procedură va induce menopauza, necesitând ulterior tratament hormonal pentru gestionarea simptomelor specifice. Din nefericire, o astfel de intervenție conduce în mod ireversibil la infertilitate. De aceea, depistarea precoce a endometriozei poate face cu adevărat diferența, în ceea ce privește șansele obținerii unei sarcini de către femeile care se confruntă cu această afecțiune.

Endometrioza este o afecțiune complexă și severă, care poate afecta fertilitatea prin mai multe mecanisme (perturbarea ovulației, obstrucționarea trompelor uterine, reducerea calității ovulelor etc.). Cu toate acestea, există mai multe opțiuni de tratament, ce pot fi recomandate de către medicul specialist în funcție de stadiul în care se află, de la terapie medicamentoasă, până la tratament chirurgical.

Bibliografie

  • https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/aogs.13114
  • https://gynecolsurg.springeropen.com/articles/10.1186/s10397-019-1065-9
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559230/
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8052801/
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7998986/

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.