Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endometrioza: care sunt simptomele, metode de diagnostic si optiuni de tratament

Endometrioza este o afectiune cronica, ce poate sa apara oricand, din adolescenta pana la menopauza. Se manifesta in mod special prin menstruatie abundenta, dureri foarte puternice, prezente la menstruatie si/sau la ovulatie, dar si prin alte simptome despre care medicul curant este bine sa fie informat. Endometrioza poate fi tinuta sub control urmand tratamente medicamentoase sau chirurgicale si prin schimbarea stilului de viata. Despre toate acestea si nu numai, te invitam sa citesti in cele ce urmeaza!

Endometrioza: simptome si diagnostic

Endometrioza poate incepe sa se manifeste inca din adolescenta si simptomele continua pana la menopauza. Ce este endometrioza? O afectiune in care tesutul ce captuseste uterul se intalneste in afara acestuia, in cavitatea abdominala, iar cu fiecare menstruatie se dezvolta, creand inflamatie, fibroze si dureri cronice.

Printre cele mai comune simptome ale endometriozei se afla urmatoarele:

  • dureri foarte mari la menstruatie, iar in unele cazuri, si la ovulatie;
  • dureri in timpul contactului sexual;
  • dureri la urinare;
  • dureri la defecatie;
  • dureri la miscare;
  • daca endometrioza avanseaza, durerile nu vor mai tine cont de perioadele de ovulatie sau menstruatie.

Factorii declansatori ai endometriozei

Cercetarile de pana acum nu au evidentiat un motiv evident pentru care apare endometrioza. Specialistii considera ca aceasta afectiune este intalnita la 2-10% din populatia generala, iar printre factorii ce ar putea sa o declanseze, dar care mai necesita studii, se afla:

  • amanarea conceptiei;
  • poluarea;
  • alimentatia;
  • stresul cronic;
  • factorii genetici.

Orice durere menstruala poate fi endometrioza?

Este bine de mentionat faptul ca durerile cauzate de endometrioza genereaza invaliditate temporara, in cele mai multe dintre cazuri. Acest lucru inseamna ca durerile limiteaza activitatile de zi cu zi ale pacientelor, dar acestea pot fi inlaturate, cu antiinflamatoare specifice.

Durerile menstruale extrem de puternice nu sunt normale, asa ca, daca te confrunti cu astfel de simptome, ar fi bine sa te adresezi unui medic ginecolog, cat mai curand posibil. Daca ai dureri foarte mari, la menstruatie si/sau la ovulatie, dureri care nu iti permit sa iti desfasori activitatile cotidiene, programeaza un consult la medicul ginecolog.

Cum se pune diagnosticul de endometrioza?

Pentru a diagnostica endometrioza, se vor urma cateva etape esentiale: anamneza, consultatia ginecologica amanuntita si ecografia. Consultatia ginecologica ar fi de preferat sa se efectueze intr-un centru de specialitate, asa cum este Endo Institute din cadrul retelei Regina Maria. Desi diagnosticarea nu este foarte grea, sunt esentiale anamneza amanuntita si priceperea medicului. Din pacate, exista un decalaj de aproape 7 ani de la debutul simptomelor si pana la confirmarea diagnosticului. La acest decalaj contribuie si faptul ca unele paciente au rude cu endometrioza, nediagnosticate, si, astfel, considera ca durerile menstruale puternice sunt „normale”.

Pentru a confirma diagnosticul de endometrioza, sunt necesare aceste etape:

  • anamneza, in care se discuta in detaliu simptomele pacientei (in special intrebari despre intensitatea durerii) si istoricul medical;
  • consultatia ginecologica amanuntita, in care se evalueaza consistenta organelor cel mai frecvent afectate, respectiv fundul de sac vaginal si ovarele, precum si mobilitatea lor;
  • ecografia, care permite topografia leziunilor (ecografia poate fi transvaginala, abdominala sau transrectala).

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII GINECOLOGICE.

Care sunt stadiile endometriozei?

Din punct de vedere medical, endometrioza poate avea 4 stadii, incepand de la cel mai usor (1) pana la cel mai avansat (4). Este bine sa stii ca, in stadiile incipiente ale bolii, nu exista leziune specifice endometriozei, astfel ca pot aparea confuzii la diagnosticare. In special in stadiul 1 de boala, pot aparea erori de diagnostic, insa un medic specializat poate observa modificarile specifice si poate spune clar ca este vorba despre endometrioza. In functie de stadiul endometriozei, se recomanda si un tratament specific.

Optiuni de tratament pentru endometrioza   

Avand un caracter cronic, endometrioza nu poate fi vindecata definitiv, nici macar prin intermediul tratamentului chirurgical. Se poate ajunge intr-un stadiu in care dispar simptomele, insa exista riscul ca aceasta afectiune sa recidiveze. Tratamentul endometriozei este in stransa legatura cu stadiul bolii. Astfel, se poate recomanda un tratament medicamentos sau unul chirurgical. Medicul recomanda, initial, tratarea simptomelor si stoparea evolutiei bolii, pentru imbunatatirea calitatii vietii, respectiv pentru a scapa de dureri, iar daca nu se observa o imbunatatire, se va recomanda tratamentul chirurgical.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Ce presupune tratamentul medicamentos?

Initial, pacientelor diagnosticate cu endometrioza li se recomanda  un tratament medicamentos, in functie de stadiul bolii. Acest tratament este compus din antiinflamatori, care pot reduce nivelul durerii, si tratamente hormonale, dupa cum urmeaza:

  • contraceptive combinate;
  • contraceptive doar pe baza pe progesteron;
  • tratamente care inhiba complet axa hormonala.

Scopul contraceptivelor este de a stopa evolutia bolii si de a reduce intensitatea simptomelor.

In completarea tratamentului medicamentos, se recomanda imbunatatirea stilului de viata, astfel:

  • includerea unei activitati sportive in rutina;
  • odihna;
  • schimbarea alimentatiei (reducerea alimentelor cu mult estrogen, reducerea lactatelor, a glutenului), urmand recomandari de la un medic nutritionist;
  • apelarea la unele terapii alternative;
  • managementul stresului cronic.

Cand este indicat tratamentul chirurgical?

Tratamentul chirurgical este indicat in stadii avansate ale endometriozei si poate aduce boala intr-un „stadiu zero”, in care nu se mai observa leziuni. Cu toate acestea, exista riscul de recidiva, motiv pentru care tratamentul chirurgical va fi completat si de schimbarea stilului de viata si poate chiar de anumite terapii recomandate de medicul curant.

Pot ramane insarcinate femeile care sufera de endometrioza?

Specialistii au ajuns la concluzia ca aproximativ 70% dintre pacientele cu endometrioza, indiferent de stadiu, pot ramane insarcinate. Perioada pana cand raman insarcinate depinde foarte mult de stadiul bolii. Astfel, in stadiile incipiente (1 si 2) se recomanda cel putin un an de contact sexual neprotejat, cu urmarirea ovulatiei, iar ulterior, se pot face analize specifice, pentru a vedea daca este cazul de infertilitate. Aceste analize se pot face si inainte, in functie de dorinta pacientelor.

In stadiile avansate ale bolii (3 si 4), sansele de obtinere a sarcinii scad si obligatoriu se fac analize de infertilitate inainte. De asemenea, in stadiile avansate se recomanda chirurgia, pentru a elimina leziunile si pentru a creste sansele de aparitie a sarcinii.

Dupa tratamentul chirurgical, de regula, se asteapta intre 3-6 luni pentru a obtine o sarcina, iar daca s-a intervenit si la nivelul uterului, este indicata o perioada de asteptare de 6-12 luni, in functie de indicatiile medicale.

In concluzie, retine ca durerile menstruale puternice, care apar in fiecare luna, nu sunt normale si necesita un consult amanuntit. Desi endometrioza nu se poate vindeca in totalitate, avand in vedere caracterul cronic, cu tratamentul potrivit si cu mici schimbari ale stilului de viata, poti scapa de simptome si poti ramane insarcinata, daca iti doresti acest lucru.