Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mamografia digitala cu tomosinteza (mamografia 3D) – un nou prag in identificarea precoce a cancerului de san

Mamografia digitala cu tomosinteza (mamografia 3D) – un nou prag in identificarea precoce a cancerului de san

Tomosinteza sanului sau mamografia 3D este cea mai moderna tehnica de screening si de diagnostic al cancerului de san in stadii incipiente.

Ponderas Academic Hospital este unul din putinele spitale dotate cu o astfel de tehnologie avansata. Fiecare mamografie 3D este interpretata de medici imagisti cu pregatire avansata si interes in imagistica sanului:

 • Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in senologie
 • Dr. Brandusa Masoud, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in senologie
 • Dr. Cuturela Nicoleta, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in senologie
 • Dr. Moise Oana, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in senologie
 • Dr. Bilbie Cristina, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in senologie
 • Dr. Adriana Cojocaru, medic primar radiologie si imagistica medicala, competenta in senologie

Desi foloseste o doza de iradiere comparabila cu mamografia 2D, tomosinteza sanului se diferentiaza prin mobilizarea tubului generator de radiatii X in jurul sanului. Aparatul obtine astfel imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse intr-o serie de sectiuni fine, de 1 mm, de inalta rezolutie. Se obtine o mai buna delimitare a arhitecturii interne a sanului, furnizand medicului imagist o foarte buna vizibilitate a detaliilor tesutului mamar si facilitand confirmarea ca tesutul glandular normal suprapus nu contine o leziune.

Mamografia 3D

 • Creste cu 41% rata de detectie a cancerului mamar, in special a cancerului invaziv
 • Scade cu 15% nevoia ca pacientei sa i se faca biopsie mamara sau teste aditionale in cazul rezultatelor fals pozitive. Scad astfel anxietatea asteptarii rezultatului si costurile unor teste inutile
 • Are o acuratete foarte buna in a determina marimea, forma si localizarea anomaliilor
 • Este adecvata in cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu tesut mamar dens
 • Este efectuata in 30 secunde

Tomosinteza sanului reduce semnificativ rezultatele incerte

Cercetatorii si medicii clinicieni sunt preocupati sa imbunatateasca acuratetea metodelor de screening al cancerului de san. Cancerul de san poate fi depistat si mai devreme? Anomaliile ar putea fi vizualizate si mai clar? S-ar putea reduce numarul de biopsii inutile?

Tomosinteza sanului a fost gandita pentru a rezolva limitarile mamografiei conventionale digitale. Desi este o foarte buna modalitate de screening, mamografia digitala singura, nu este eficienta. Tomosinteza a fost introdusa in screening tocmai pentru a reduce rata cancerelor de interval – acele cancere depistate in intervalul dintre doua examinari.

Studiile au aratat ca mamografia cu tomosinteza are avantaje superioare mamografiei digitale, cu o rata mai mare a identificarii leziunilor canceroase si o reducere importanta a investigatiilor suplimentare inutile.

Si in efortul diagnostic, alaturi de alte metode imagistice, tomosinteza sanului si-a dovedit utilitatea, conform numeroaselor studii efectuate

Tomosinteza sanului imbunatateste identificarea cancerului mamar de dimensiuni mici care poate fi omis la mamografia digitala conventionala. Cel mai mare studiu pana in prezent, efectuat de Dr. Friedewald et al si publicat in 2014 in Jurnalul Societatii Medicale Americane a comparat 281.187 de mamografii conventionale cu 173.663 de mamografii cu tomosinteza realizate in multiple centre de imagistica.  Studiul a aratat ca tehnologia prin tomosinteza determina:

 • O crestere semnificativa cu 41% a ratei de identificare a cancerului de san invaziv
 • O crestere semnificativa cu 29% a ratei de identificare a tuturor tipurilor de cancer de san (in situ si invaziv)

De ce este important acest aspect? Cancerele depistate cand au dimensiuni mici necesita mai putine interventii chirurgicale invazive, chimioterapie mai putin toxica si permit utilizarea tehnicilor chirurgicale care conserva sanul, toate acestea ducand la imbunatatirea rezultatului si a calitatii vietii pacientelor.

In Ponderas Academic Hospital, mamografia cu tomosinteza impreuna cu biopsia ghidata ecografic fac parte din protocolul de diagnosticare al afectiunilor mamare.

Tomosinteza sanului are o acuratete superioara mamografiei conventionale in cazul sanilor densi

Tesutul mamar dens ramane o provocare pentru examinarea mamografica, deoarece atat sanul dens, cat si leziunile canceroase apar albe la mamografie, ceea ce face dificila identificarea cancerului.

Studiul efectuat de Dr. Skaane s-a concentrat pe abilitatea mamografiei 3D in a detecta cancerul in sanii densi, concluzia fiind ca tomosinteza este semnificativ superioara comparativ cu mamografia conventionala.

Cercetarea a facut parte din Programul Norvegian de Screening al Cancerului de San si a evaluat 25.547 de femei in perioada 2010-2012. Este cel mai mare studiu prospectiv care compara mamografia 2D cu mamografia 3D pentru screeningul cancerului de san.

Medicul ti-a recomandat o mamografie de screening sau o mamografie de diagnostic? Fa-ti o programare in Ponderas Academic Hospital pentru a beneficia de cea mai moderna tehnologie – mamografia 3D sau tomosinteza sanului!

Te-ar putea ajuta sa stii mai multe despre:

Surse de informatii:

 • Friedewald SM, Rafferty EA, Rose SL, Durand MA, Plecha DM, Greenberg JS, Hayes MK, Copit DS, Carlson KL, Cink TM, Barke LD, Greer LN, Miller DP, Conant EF, Breast Cancer Screening Using Tomosynthesis in Combination with Digital Mammography, JAMA June 25, 2014.
 • Evidence Mounts for Benefits of 3D Mammography, Lara C Pullen, PhD, December 04, 2014