Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mamografia

Mamografia

Ce este?

Mamografia reprezinta o serie de radiografii care prezinta imagini ale tesuturilor moi ale sanului. Este o procedura de screening valoroasa, care poate detecta cancerul de san intr-un stadiu incipient, chiar cu doi ani inainte ca un nodul sa poata fi palpat.

Pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani, cu un risc mediu de cancer de san, United States Preventive Services Task Force (USPSTF) recomanda o mamografie o data la doi ani. Alte societati si organizatii medicale cum ar fi Societatea de Cancer, Colegiul American de Radiologie si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda efectuarea anuala a mamografiei.

In cazul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, beneficiile mamografiei la femeile cu risc mediu de cancer la san sunt in continuare in dezbatere. USPSTF nu recomanda controale de rutina pentru femeile din aceasta grupa de varsta. Cu toate acestea, Societatea de Cancer, Colegiul American de  Radiologie si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca femeile sa inceapa controalele de rutina mamografice incepand cu varsta de 40 ani.

Daca mama, fiica sau sora unei femei au avut cancer la san, doctorul ii va recomanda acesteia mamografii anuale inainte de varsta de 40 de ani.

Mamografia este un test rapid si in general nedureros, care dureaza de obicei mai putin de 30 de minute, in functie de numarul de radiografii necesare. Radiografiile in sine dureaza doar cateva secunde, insa este nevoie de timp pentru a pozitiona sanul si corpul corect pentru fiecare radiografie in parte.  

Mamografia are o rata de esec in depistarea cancerului de san de 5-10%. Insa rata poate fi chiar si de 30% la femeile cu tesut mamar dens (de obicei femeile care nu au ajuns la menopauza).

Nu e ceva neobisnuit ca la o mamografie sa se depisteze ceva care sa necesite teste suplimentare. In majoritatea centrelor de testare se vor efectua imediat imagini diferite, mai mari ale zonei in cauza sau o ecografie pentru o evaluare diferita a zonei anormale. Majoritatea anomaliilor descoperite in timpul unei mamografii nu sunt cancer.

Uneori, medicii pot solicita o biopsie a masei suspecte pentru a determina daca este maligna (canceroasa). La acest tip de biopsie, celulele din zona suspecta a sanului sunt prelevate cu ajutorul unui ac si apoi intinse pe un lama si trimise la laborator pentru a fi examinate la microscop.

Scopul mamografiei este acela de a depista precoce cancerul de san. Mamografia poate salva vieti si in multe cazuri, salveaza sanul femeii prin identificarea cancerului intr-un stadiu incipient, atunci cand acesta este cel mai usor de tratat si nu reprezinta un pericol pentru viata.  

Utilitate

Mamografia este folosita ca un test de screening pentru depistarea cancerului de san. Nicio metoda de screening nu depisteaza toate formele de cancer de san. Vei avea o sansa mai buna in a depista cancerul de san intr-un stadiu incipient, daca iti examinezi sanii lunar si te duci anual la doctor pentru o examinare profesionista a sanului.

De asemenea, mamografia este folosita pentru a evalua daca un nodul mamar suspect este un chist sau o tumora si daca tumora este mai probabil benigna (necanceroasa) sau maligna (canceroasa). Cu toate acestea, o mamografie nu este intotdeauna acurata. Un nodul pe care tu sau doctorul tau il palpati poate fi cancer, chiar daca mamografia nu indica acest fapt. Medicul tau ar trebui sa verifice periodic acesti noduli sau sa faca o biopsie, prin intermediul careia o mica bucata din tesut este indepartata pentru a putea fi examinata in laborator.

Pregatire

In ziua in care iti faci mamografia, evita sa folosesti deodorante, pudre, lotiuni, parfumuri sau creme la nivelul sanilor sau axilei. Anumite substante chimice din aceste produse pot provoca imagini anormale pe mamografie, care ar putea fi confundate cu semne sugestive pentru o afectiune mamara.

Unele femei se plang de disconfort la nivelul sanilor in timpul efectuarii mamografiei, deoarece sanul trebuie sa fie presat pentru cateva secunde. Daca ai sani sensibili, cel mai bine este sa programezi mamografia la cateva zile dupa menstruatie. Atunci sanii sunt cel mai putin sensibili. Daca ai sanii foarte sensibili, vorbeste cu medicul care iti poate recomanda Paracetamol sau Ibuprofen cu o ora inainte de mamografie. De asemenea, evita consumul de produse pe baza de cafeina cu doua zile inainte de mamografie. Acest lucru ajuta, de asemenea, la reducerea sensibilitatii sanilor.

Deoarece va trebui sa te dezbraci de la talie in sus, poarta un costum din doua piese si nu purta bijuterii la gat.

Daca ti-ai mai facut mamografii inainte la un alt cabinet, intreaba daca trebuie sa aduci copii ale mamografiilor anterioare in ziua testarii. Este posibili ca radiologul sa vrea sa compare mamografiile anterioare cu filmele noi, pentru a vedea daca exista modificari.

Daca esti nelinistita sau anxioasa sau daca ai intrebari cu privire la efectuarea procedurii, discuta in prealabil despre aceste temeri cu medicul tau. De asemenea, tehnicianul radiolog care iti face mamografia iti poate raspunde la multe intrebari.

Cum se efectueaza

Aproape intotdeauna mamografiile se fac intr-un Centru de Imagistica sau in Departamentul de Radiologie al unui spital.

Daca ai implanturi mamare, spune-i acest aspect radiologului deoarece procedura de efectuare si analizare a mamografiei este diferita. In timpul mamografiei, sanul cu implanturi trebuie sa fie comprimat cu atentie sporita pentru a preveni ruperea implanturilor. De asemenea, sanul trebuie pozitionat in mod diferit.

Cand ajungi la centrul de mamografie ti se va cere sa te dezbraci de la talie in sus si sa iti dai jos bijuteriile; ti se va da un halat de spital ca sa il porti pe durata testului. Fiecare san va fi examinat radiografic separat si ti se va cere sa iti tii respiratia pentru cateva secunde in timp ce se face fiecare radiografie. Pentru unele radiografii, sanul va fi comprimat pentru scurt timp intre doua placi din material plastic. Compresia sanului intinde tesutul mamar si ofera o imagine mai clara a zonelor mai groase ale acestuia. In functie de dimensiunea sanilor si de sensibilitatea lor, este posibil sa simti un anumit disconfort in timpul acestei parti a mamografiei, insa nu ar trebui sa fie dureros. Dupa ce ti s-au facut toate radiografiile, poti sa te imbraci. In unele centre, este posibil sa te roage sa astepti pana la developarea filmelor mamografice, in cazul in care o imagine nu este clara si trebuie repetata.

Rezultate

Dupa mamografie, poti sa te intorci la activitatile tale normale. In cateva zile, suna la centrul imagistic pentru aflarea rezultatelor sau discuta cu doctorul tau. Chiar daca ti s-a facut o citire preliminara a radiografiilor in ziua mamografiei, trebuie sa verifici intotdeauna rezultatele finale cateva zile mai tarziu.

Riscuri

Doza de iradiere folosita la mamografie este foarte scazuta, asemanatoare cu cea folosita la o radiografie dentara. Acest test prezinta un risc foarte mic si nu exista nici o dovada ca expunerea la aceasta doza mica de radiatii poate cauza cancer.  

Cand sa apelezi la un profesionist imagist

In cazul in care esti reticenta in a-ti face mamografia, vorbeste cu doctorul tau. Personalul de specialitate te poate ajuta sa iti reduci anxietatea cu privire la test si iti poate oferi solutii pentru a diminua disconfortului provocat de comprimarea sanilor.