Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gândul la fericirea de a fi mame le-a dat putere să depășească toate obstacolele medicale

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
Pentru unele femei, dulcele vis al maternității se lasă ajuns din urmă doar după mulți ani de luptă încordată și dură. Așa a fost și în cazul celor două surori: Gabriela Elena Baba-Pasat și I. C., ambele paciente ale doamnei dr. Anca Dumitrache, medic primar obstetrică-ginecologie și coordonatoarea Departamentului de Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Regina Maria Brașov.

I. C. are 31 de ani, este asistentă medicală și locuiește în Brașov. Prima sa problemă de sănătate ginecologică a apărut în 2018, pe când avea 27 de ani. „La numai trei luni de la un consult ginecologic de rutină în urma căruia mi se spusese că sunt în regulă, am observat că mi-a apărut un fel de umflătură în partea stângă a abdomenului”.

Un fibrom cât un cap de copil

Într-o zi, după ce ieșise dintr-o tură istovitoare, a ajuns la Urgență la maternitatea de stat din Brașov, cu hemoragie puternică. Aici, după o consultație și un examen ecografic, a aflat cu stupoare că are un fibrom uterin cu diametrul de 15 centimetri (de dimensiunile unui cap de copil). I s-a indicat ca unică soluție terapeutică histerectomia. „Extirparea uterului ar fi însemnat pentru mine că nu mi-aș mai fi putut împlini vreodată visul de a deveni mamă.”, spune I. C. Însă tânăra nu s-a lăsat descurajată și a cerut încă o opinie. Astfel a ajuns la dr. Anca Dumitrache, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Regina Maria Brașov. Cum cu numai un an înainte, dr. Dumitrache o ajutase pe sora ei să devină mamă, deși avusese probleme ginecologice considerabil mai complicate, i s-a adresat cu toată încrederea. „Știam că dacă există și altă variantă pentru problema mea, astfel încât, într-o zi, să-mi pot ține copilul în brațe, doamna doctor o va găsi.”, spune I. C. 

În urma consultației, dr. Dumitrache i-a spus că va face tot posibilul să-i excizeze fibromul cu păstrarea uterului, dar că nu-i poate garanta și că va putea obține ulterior o sarcină. „Pacienta a avut un singur nodul fibromatos, dar foarte mare. Extragerea lui și sutura uterului puteau afecta permeabilitatea trompelor uterine în porțiunea proximală sau periclita mecanismul natural al fecundației”, explică dr. Anca Dumitrache. Operația a fost realizată clasic, fiind vorba de un fibrom atât de mare, iar recuperarea a decurs foarte bine, fără probleme.
 

Un polip și un nou traumatism pentru uter

În iunie 2020, la un control de rutină, I. C. a aflat că avea încă o problemă de sănătate ginecologică – un polip uterin. Perseverentă în a-și urma visul de a deveni cândva mamă, la numai două luni după această descoperire, I. C. s-a supus unei alte operații. Polipectomia realizată prin chiuretaj uterin și recuperarea au decurs bine. 

În aprilie 2021, chiar mai curând decât cel mai optimist prognostic, se întâmpla minunea: era însărcinată! Avea 30 de ani și viața o răsplătea pentru faptul că nu s-a dat bătută în ciuda atâtor piedici. Deodată, totul începea să strălucească în alte culori, iar I. C. spune că simte multă recunoștință pentru asta: „Divinitatea și profesionalismul doamnei doctor Anca Dumitrache au făcut posibilă minunea mea”
 

Aveau să urmeze emoțiile lunilor de sarcină, dar mugurașul de copil care se cuibărise în uterul ei mult-încercat îi dădea toată puterea din lume. Iar în Departamentul de Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Regina Maria din Brașov a găsit tot sprijnul ca sarcina să evolueze normal, fără probleme deosebite.
De altfel, a fost ca și cum organismul ei a vrut să șteargă urmele traumelor de până atunci. Căci, da, aceasta a fost cea mai mare temere cu care a trebuit să lupte I. C. în primele săptămâni de la aflarea veștii, când a existat riscul ca sarcina să se poziționeze tocmai în regiunea cicatricială a uterului. Ori, din cauză că țesutul cicatricial nu este bine vascularizat, o asemenea poziționare ar fi putut duce la dezvoltarea unei sarcini cu probleme. Din fericire, nu a fost cazul, căci sarcina ei și-a ales un alt loc decât cel unde se afla cicatricea, iar fetița ei, Ema Ana, s-a născut perfect sănătoasă și are acum 1 an. I. C. spune că ea și soțul ei își doresc și alți copii.
 

Zece ani de căutat medicul potrivit

Gabriela Elena Baba are 37 de ani, lucrează în comerț și locuiește tot în Brașov, fiind sora protagonistei din prima parte, I. C. La 34 de ani a devenit mamă pentru prima oară, iar în prezent, are două fetițe (cea mai mică, în vârstă de un an și o lună). 
 

Așa arată acum viața Gabrielei Baba, însă, multă vreme, în locul ei n-a fost decât un vis de care s-a agățat cu multă îndârjire. „Zece ani am încercat să facem un copil și am tot umblat pe la medici. Aveam mai mulți noduli fibromatoși în uter, trompele înfundate și, ulterior, am descoperit un chist în ovarul drept. Patru medici la care am fost mi-au spus că nu voi putea avea niciodată copii și că trebuie să scot tot (n. e. – toate organele genitale).“, spune Gabriela Baba.
În 2016 a făcut prima intervenție chirurgicală: excizia unui polip din uter, realizată histeroscopic. La puțin timp după externare, a constatat că se confruntă cu altă problemă ginecologică. „Am făcut o infecție genitală după ieșirea din spital. După tratament, am fost la control la alt medic ginecolog renumit din Brașov, care mi-a spus, și el, că nu voi putea obține o sarcină niciodată și mi-a recomandat iar să scot tot (n. e. – toate organele genitale).“, spune Gabriela Baba. La sfârșitul anului 2017, în luna noiembrie, a ajuns la maternitatea de stat din Brașov cu o hemoragie, fiind diagnosticată cu multipli noduli uterini. I s-a spus, din nou, că nu va putea avea copii și că trebuie să facă histerectomie totală.


Disconfortul, durerea, controalele cărora le-a pierdut șirul, internările nenumărate, tratamentele medicamentoase, hemoragia, multiplele intervenții intruzive – chiar dacă minim-invazive – cu care s-a confruntat Gabriela Baba în cei zece ani, cât a durat preambulul obținerii primei sarcini, au dus-o într-un montagne russe de stări și de emoții. Dar cel mai mult a durut-o pe Gabriela verdictul sumbru pe care i-l dăduseră fără să stea pe gânduri atâția medici. „M-a durut că mi s-a spus din start că nu voi putea să fac copii, fără să se încerce, fără să mi se indice vreun tratament (n. e. – tratament conservator). Nici nu vreau să mă gândesc la ce-ar fi fost dacă eram slabă de înger și scoteam tot, cum mi-au spus acei medici“, mărturisește Gabriela Baba.
 

Cu 2% șanse de sarcină, s-a văzut deja mamă

De-abia în 2018 a ajuns la doamna doctor Anca Dumitrache, la Spitalul Regina Maria. „Când am întâlnit-o pe doamna doctor Dumitrache, am simțit că mi-a trimis-o Dumnezeu. După ce m-a consultat, mi-a spus că, dacă am răbdare și dacă voi fi disciplinată, am 2% șanse să rămân însărcinată. M-am agățat de cei 2% cu toată puterea. Pentru mine, 2% însemna foarte mult, deja mă vedeam mamă“, povestește Gabriela Baba. 

Dr. Anca Dumitrache i-a confirmat diagnosticul de polifibromatoză, iar pentru tratarea mioamelor a realizat mai multe intervenții de miomectomie. Au urmat o rezecție de ovar și un tratament pentru desfundarea trompelor uterine. Prin aceste tratamente conservatoare, dr. Dumitrache îi deschidea pacientei o fereastră către speranță. „Fibroamele, cu atât mai mult dacă sunt mai multe, determină infertilitate în 60-70% din cazuri. Este o provocare pentru un ginecolog să refacă integritatea organelor reproductive, pentru a reda unei femei, astfel, șansa de a deveni mamă. Este o provocare cu atât mai mare dacă își propune să realizeze acest obiectiv oricât de grea ar fi tehnica operatorie“, spune dr. Anca Dumitrache.
 

Deși intervențiile terapeutice au decurs bine, obținerea unei sarcini rămânea o chestiune de timp și de șansă. „Urma să ne pregătim pentru concepere și să facem testele de compatibilitate pe care ni le-a recomandat doamna doctor. Numai că, între timp, s-a petrecut minunea! Am sunat-o pe doamna doctor să-i spun că nu mai am menstruație de trei luni și că am făcut un test de sarcină la care au ieșit două liniuțe“, povestește Gabriela Baba. La control, în cabinetul doamnei doctor, un val de bucurie a invadat locul: sarcina a fost confirmată.

Încredere deplină în doamna doctor

Deși mai fericită ca niciodată, gravida a știut că greul nu trecuse, că mai avea de luptat până când va veni ziua în care își va ține copilul în brațe. „Și pe durata sarcinii am fost foarte disciplinată, am făcut întocmai ce mi-a cerut doamna doctor. Eram în stare să stau și într-un picior sau numai în pat, dacă mi-ar fi cerut-o. Am avut încredere deplină în dumneaei. Poate părea dură, dar este un medic foarte implicat și pentru mine a fost o minune de om. Dânsa m-ar fi susținut și să fac un al treilea copil, un băiat, poate, – deși uterul meu arată ca un câmp de luptă după atâtea intervenții–, dar eu nu m-am mai încumetat. Nu am destule cuvinte să-i mulțumesc, îi voi fi recunoscătoare toată viața“, mai spune Gabriela Baba.

În astfel de cazuri, între gravidă/părinți și medicul ginecolog-obstetrician/echipa medicală se creează o relație foarte specială prin intimitatea împărtășită și prin intensitatea emoțiilor trăite. „Surorile mi-au trimis, la un moment dat, o poză cu ele și cu cele trei fetițe ale lor. Am bucuria de a fi părtașă la povestea lor de viață și la fericirea lor. La ambele paciente a existat riscul de avort spontan și de naștere prematură, având în vedere cicatricile uterine. Însă sarcinile au fost monitorizate foarte atent, cu susținere terapeutică și, din fericire, au evoluat fără complicații până la termen“, mai spune dr. Anca Dumitrache, coordonatoarea Compartimentului de Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Regina Maria din Brașov. 


48,5 milioane de persoane din întreaga lume suferă de infertilitate, conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății. Sau, altfel spus, un cuplu din șase suferă de infertilitate la nivel mondial. Așadar, prin frecvența în continuă creștere a cazurilor, infertilitatea nu mai este doar o problemă de cuplu, ci a devenit o problemă de sănătate publică. De aceea, și fiecare victorie obținută pe acest teren arid este mai mult decât o victorie de cuplu.
 

Consultant: Dr. Anca Dumitrache, medic primar Obstetrică-ginecologie, Spitalul Regina Maria Brașov