Ana-Maria Niță

Cu o experiență de douăzeci de ani în jurnalism și în comunicare, Ana-Maria Niță este pasionată de scris și este interesată în mod deosebit de educația pentru un stil de viață sănătos, pe care o consideră un mijloc important și insuficient valorificat de combatere a multor boli. 
Drumul său în direcția jurnalismului medical a început (aparent) dintr-o întâmplare, după un prim succes înregistrat cu proiectul editorial de educație medicală a publicului larg „Libertatea Sănătate”, pe care l-a coordonat. Prin acest proiect, a avut șansa de a participa la crearea, în presa românească, a nișei de publicații dedicate educației pentru un stil de viață sănătos. 

În cariera sa jurnalistică, a urmat proiectul editorial „Adevărul Sănătate”, pe care l-a creat și l-a dezvoltat împreună cu echipa pe care a coordonat-o ca redactor-șef. Publicația „Adevărul Sănătate” a înregistrat vânzări-record și a fost un pilon solid pentru susținerea ziarului „Adevărul” într-o perioadă grea pentru presa românească, pe durata crizei financiare care a început în anul 2008.

În anii de presă, dincolo de eforturile susținute de educare autodidactă, a avut șansa unor interviuri cu personalități ale medicinii românești, precum și oportunități de experiențe care i-au oferit o perspectivă extinsă asupra fenomenului medical. După plecarea din presă, a profesat ca liber profesionist, creând conținut de educare medicală și contribuind la dezvoltarea unor proiecte editoriale pentru companii private de servicii medicale.

Ulterior, a făcut comunicare instituțională pentru Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”.

„Informația medicală, dacă treci de primele straturi de suprafață, care o fac să pară aridă și neprietenoasă, este în realitate fascinantă și foarte ofertantă pentru realizarea unor articole captivante. De altfel, medicina, în sine, este fascinantă, pentru că este un univers care, înainte de a se referi la boli, se referă la misterele vieții, la ființa umană în marea ei complexitate. Însă, dincolo de aspectul emoțional al relației mele cu informația din sfera medicală, simt nevoia să mă fac utilă și să dau și alt fel de sens muncii mele. Prin oferirea unor informații medicale sigure (obținute în urma unei documentări atente, din surse demne de încredere) și într-un limbaj accesibil, pot să-i ajut pe cei care aleg să se informeze să-și înțeleagă organismul pentru a se bucura de sănătate. Pentru că, da, sănătatea este un dar pe care cei mai mulți dintre noi îl primim la naștere, însă este, totodată, și o responsabilitate pe care o avem”, spune Ana-Maria Niță despre ceea ce o motivează în munca sa.