Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Deviatia de sept: exista o legatura surprinzatoare cu hipertensiunea la tinerii sub 35 de ani

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Deviatia de sept este o afectiune frecventa. Intr-o forma mai usoara sau mai accentuata, aproape fiecare persoana dezvolta aceasta modificare anatomica. Cand, insa, deviatia este severa si obstructioneaza fluxul normal de aer prin nas, apar complicatii care nu mai pot fi ignorate: respiratie deficitara, oxigenare scazuta, tulburari de miros, infectii frecvente si chiar modificari cardiovasculare. In aceste cazuri, tratamentul chirurgical devine necesar.

Contactează-ne!

Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.

„Deviatia de sept se manifesta prin obstructie nazala sau asa-zisul nas infundat, prin tulburari de miros, prin dureri de cap frecvente, prin modificari cardiovasculare de tipul hipertensiunii arteriale la pacientii tineri, sub 35 de ani, sau chiar crize care mimeaza angorul, adica dureri in zona inimii, dureri precordiale, de obicei experimentate la efort”, explica dr. Denisa Secasiu, medic primar ORL in cadrul Spitalului Regina Maria din Cluj.

Cum apare deviatia de sept?

Deviatia de sept poate fi prezenta de la nastere, din cauza dezvoltarii anormale a cartilajului si oaselor nasului (cauza congenitala) sau poate fi dobandita, fie pe parcursul procesului de crestere si dezvoltare, fie ca urmare a unui traumatism (de ex. accidente auto, caderi, accidente sportive, casnice sau profeionale).

Deviatiile dobandite pot aparea si din cauza:

  • Presiunii exercitate asupra nasului in timpul nasterii;
  • Dezvoltarii asimetrice a fetei, in special in adolescenta;
  • Inflamatiilor cronice (rinite, sinuzite polipoide);
  • Prezentei unor tumori sau chisturi in cavitatea nazala, care pot devia septul prin compresie.

In functie de cat de mult afecteaza structurile adiacente, se stabileste si gradul de severitate al deviatiei:

  • Gradul I: septul este deviat, dar nu atinge cornetul inferior - o structura anatomica importanta, acoperita cu mucoasa, care contribuie la filtrarea si incalzirea aerului inspirat;
  • Gradul II: deviatia atinge cornetul inferior;
  • Gradul III: septul este atat de deviat incat comprima cornetul inferior.

Simptome si complicatii posibile

Majoritatea persoanelor cu deviatie de sept traiesc cu afectiunea fara sa stie, pentru ca nu au simptome. In cazurile mai severe, cel mai frecvent simptom este dificultatea de a respira pe nas, care poate afecta numai o nara. Printre alte manifestari comune se numara sangerarile nazale, durerile de cap, sforaitul, episoadele de apnee in somn si infectiile repetate ale nasului si sinusurilor.

In unele cazuri, in special la pacientii cu varste pana in 35 de ani, un sept deviat este asociat cu hipertensiune arteriala, complicatie care se poate rezolva dupa ce deviatia este reparata prin interventie chirurgicala.

Un studiu prospectiv, realizat pe sute de pacienti intre 18 si 40 de ani, cu hipertensiune si deviatie de sept, a aratat ca in urma corectarii chirurgicale a deviatiei, 79% dintre participanti au inregistrat o scadere semnificativa a valorilor tensionale, explica medicul ORList Denisa Secasiu.

Tratament: cand este necesara operatia

Tratamentul deviatiei de sept este in general chirurgical. In unele cazuri, daca exista si o componenta inflamatorie (precum rinita cronica sau alergica), se pot recomanda initial spray-uri nazale cu corticosteroizi, antihistaminice sau decongestionante. Insa aceste solutii au doar un efect temporar.

„Insa, in momentul in care tratamentele medicamentoase nu mai ajuta, pentru ca ele au doar rol de dezobstructie si antiinflamator, atunci este recomandata interventia chirurgicala”, atrage atentia dr. Denisa Secasiu, adaugand ca operatia de corectare a deviatiei se realizeaza fie prin abord deschis, fie endoscopic – cea din urma fiind metoda cea mai frecvent utilizata. Procedura se efectueaza sub anestezie generala si este minim invaziva.

Beneficiile tehnicilor moderne de reparare a deviatiei de sept

Un avantaj important al tehnicilor moderne este confortul pacientului postoperator: de cele mai multe ori, nu mai sunt necesare mesele nazale clasice, greu de suportat. Acestea sunt inlocuite cu membrane speciale hemostatice, care permit pacientului sa respire pe nas imediat dupa trezirea din anestezie.

“De asemenea, se mai monteaza niste mentori de silicon. Aceia se pastreaza timp de 7-10 zile, insa nu deranjeaza in mod evident, si deja dupa operatie calitatea vietii si a respiratiei sunt substantial imbunatatite. Pacientul se simte bine chiar la trezirea din anestezie, deja poate sa respire mai bine pe nas. Si in decursul a 3-4 saptamani, pana se vindeca complet de cruste si de secretii, devine din ce in ce mai bine, pe zi ce trece”, completeaza medicul ORList.

Rata de satisfactie postoperatorie, potrivit specialistei, variaza intre 50% si 100%, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Consultant: Dr. Denisa Secasiu, medic primar ORL (Otorinolringologie)

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.