Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endometrioza – o cauza importanta a infertilitatii feminine

Endometrioza – o cauza importanta a infertilitatii feminine

Endometrioza este o afectiune cu frecventa mare la femeile tinere si este una dintre principalele cauze de infertilitate feminina. 

Boala consta in prezenta tesutului endometrial - tesutul care tapeteaza uterul pe interior si care sangereaza la fiecare menstruatie - in afara uterului, in zone unde nu ar trebui sa existe in mod obisnuit (ovare, peritoneu, vezica urinara, intestine).

Simptomatologia bolii este una zgomotoasa fiind numita si boala celor 3D:

  • Durere la contact sexual
  • Menstruatii foarte dureroase, uneori cu imobilizare la pat  
  • Dureri intermenstruale cu un caracter acut si de scurta durata

Mecanismul care duce la aparitia acestor simptome este unul simplu. In perioada menstruatiei, acest tesut ectopic hormonosensibil sangereaza intraabdominal, concomitent cu sangerarea pe cale vaginala. Sangele prezent in abdomen are un efect iritativ local si duce la aparitia durerilor precum si la dezvoltarea unui sindrom aderential intraabdominal cu modificarea anatomiei locale. Organele din pelvis se "lipesc" unele de altele, trompele uterine de asemenea se "infunda" si ca urmare a acestui fenomen se instaleaza infertilitatea.

Prezenta focarelor endometriozice la nivelul ovarelor duce la formarea de chisturi endometriozice care au un caracter lent crescator in perioada fertila a femeii si care, pe masura ce se dezvolta, distrug tesutul ovarian sanatos. Tocmai de aceea tratamentul trebuie instituit rapid.

Diagnosticul se pune pe baza tabloului clinic care este completat de examenul ecografic prin care se evidentiaza endometrioamele prezente la nivel ovarian. Exista si situatia cand endometrioza este descoperita "intamplator", in cursul unor interventii chirurgicale pentru alta cauza.

Terapia chirurgicala este de electie in aceste situatii, cu excizia chisturilor endometriozice si a focarelor diseminate intraabdominal, desfacerea aderentelor si repozitionarea organelor afectate in pozitie anatomica si repermeabilizarea trompelor uterine. Interventia se efectueaza pe cale laparoscopica, atunci cand nu exista contraindicatii pentru aceasta tehnica.

Dr. Dragos Gradinaru, medic specialist obstetrica-ginecologie

Spitalul Baneasa