Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dureri in piept - ce cauze ascunse pot avea si cand sunt simptome ale afectiunilor cardiovasculare

Durerile in piept nu trebuie ignorate, consultul la medicul de familie fiind primul pas, acesta putand face o triere corecta care sa se finalizeze cu recomandarea unui consult la medicul cardiolog. Specialistul, in ultima instanta, prin investigatii si consult de specialitate, poate face diferenta dintre bolile inimii si dureri toracice provocate de alte cauze.

Desi se numara printre simptomele cele mai frecvente ale afectiunilor cardiace, trebuie, totusi, luat in calcul faptul ca nu toate senzatiile dureroase de la nivelul toracelui superior sunt provocate de suferinte legate de activitatea inimii.

Afectiunile cardiace

Incidenta bolilor cardiovasculare este pe un trend ascendent, iar varsta la care acestea se instaleaza, din ce in ce mai mica. Pe de alta parte, cresterea sperantei de viata este asociata cu o frecventa mai mare a suferintelor cardiace.

Principalele cauze ale afectiunilor cardiovasculare raman legate de un stil de viata inadecvat, care implica o dieta nesanatosa, sedentarism si stres. Desi stresul este un factor de risc, acesta singur nu este recunoscut drept cauza declansatoare a bolilor cardiace. El devine un element important in patologia inimii si arterelor daca este asociat cu o alimentatie bogata in grasimi si cu fumatul. Stresul poate accelera aparitia unui nivel ridicat al colesterolului din sange care, in final, declanseaza boala cardiovasculara. In sine, suferinta cardiaca poate avea in spate si alte afectiuni: diabetul zaharat, tulburari tiroidiene si metabolice.  

Principalele simptome care trebuie sa trimita pacientul la cardiolog pentru investigatii sunt: durerea in piept, oboseala si dificultatile in respiratie concomitent cu durerile toracice in timpul efortului fizic, asociate sau nu cu palpitatii si afectarea ritmului cardiac.

Cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare sunt: boala coronariana, respectiv boala arterelor care vascularizeaza muschiul cardiac, bolile valvulare, hipertensiunea arteriala. De departe cea mai intalnita situatie patologica este legata de hipertensiunea arteriala, in conditiile in care multi dintre pacienti primesc o medicatie incorecta, ceea ce sporeste riscul afectiunilor coronariene si al altor accidente vasculare. Diagnosticarea cu precizie a afectiunii este obligatorie pentru instituirea unei terapii corecte.

Orice consult cardiac trebuie sa cuprinda dialogul cu pacientul, electrocardiograma si o ecografie transtoracica, eventual combinata cu electrocardiograma de efort, pentru a pune in evidenta problemele reale ale inimii, in conditiile in care unele dintre ele pot fi puse in evidenta doar in timpul activitatii fizice. In plus, ecografia evidentiaza functionalitatea valvelor, printr-o serie de masuratori specifice, contractilitatea muschiului cardiac, astfel ca se pot identifica cauzele precise ale simptomelor descrise de pacient sau, din contra, acestea sunt infirmate.

Medicul cardiolog poate solicita o serie de analize de sange pentru a vedea eventualele cauze care nu sunt de natura cardiaca, dar care disimuleaza in afectiuni cardiace, cum ar fi anemia, disfunctii tiroidiene, dar si pentru a identifica valori anormale ale unor constante biologice care intereseaza direct activitatea cardiaca: colesterolul, glicemia.

Fiecare bataie a inimii tale este ca un mesaj al corpului tau, un limbaj subtil prin care iti vorbeste despre starea ta de sanatate. Uneori, insa, inima poate sa trimita semnale de alarma sub forma de dureri in piept. Aceste semnale merita atentia ta, deoarece corpul tau iti vorbeste intr-un mod clar si direct.

Durerile in piept pot fi un simptom al unor probleme serioase, cum ar fi afectiuni cardiace. Sentimentul de presiune, senzatia de arsura in piept sau durerea care se poate extinde spre brate, spate sau gat sunt semne pe care nu ar trebui sa le ignori. Ascultand aceste semnale, poti identifica mai devreme problemele si poti lua masurile necesare. Acordandu-i corpului tau atentia si sprijinul necesar, te asiguri ca vei putea sa iti mentii sanatatea si sa traiesti o viata plina de vitalitate si echilibru. Nu amana vizita la medic pentru investigatii si tratament adecvate.

 

Cardio
 

Ce este cardiologia interventionala

Este o ramura a cardiologiei, care include investigatii si solutii terapeutice minim invazive, atat in faza de diagnosticare cu acuratete si precizie a afectiunilor coronare si valvulare, dar si in tratarea acestora. Dezvoltarea acestui segment al cardiologiei este exploziv, in prezent preluand, prin tehnici minim invazive, cu rezultate spectaculoase pentru pacient si starea generala a acestuia, ceea ce pana in urma cu cativa ani nu se putea realiza decat prin chirurgie cardiovasculara invaziva (pe cord deschis).

Cardiologia interventionala implica coronarografia si angioplastia coronariana, prin intermediul unor punctii arteriale sau venoase, include investigatia propriu-zisa, cu substante de contrast si raze X si, ulterior, in functie de situatia identificata la nivelul muschiului cardiac si al arterelor coronare, se poate trece la rezolvarea stenozelor prin montarea de stenturi, prin angioplastie. In felul acesta, canalele arteriale ale vaselor coronariene sunt aduse la calibrul normal care permite o irigare corecta a muschiului cardiac, fapt care intretine functia normala a inimii. Aceasta abordare terapeutica poate realiza si restenoza intrastent, prin reintroducerea in stentul initial al unuia nou. Procedura se poate face de doua ori, dupa prima interventie, astfel ca se ajunge la trei stenturi puse unul in altul, prin acelasi tip de interventie.

Aceste recalibrari vasculare care se pot realiza prin cardiologia interventionala se limiteaza la situatiile unde interventia necesara pentru restabilirea functiei se pastreaza in anumite limite. In cazul in care boala coronariana este foarte avansata, iar angioplastia nu poate rezolva singura problemele, indicatia terapeutica este chirurgia cardiaca pentru realizarea unui bypass coronarian.

Dupa angioplastie, viata pacientului se imbunatateste considerabil, dar pentru a pastra beneficiile pe care le aduce terapia interventionala, acesta trebuie sa urmeze riguros medicatia recomandata, pentru ca toate afectiunile asociate (diabetul, tensiunea arteriala, nivelul colesterolului din sange) trebuie mentinute in limitele constantelor biologice normale. La aceasta trebuie adaugat un stil de viata sanatos si, obligatoriu, renuntarea la fumat.

Preventia bolilor cardiovasculare

Un element principal care contribuie substantial la prevenirea afectiunilor cardiovasculare este renuntarea la fumat, in cazul celor care au acest viciu. Pe planul secund se afla monitorizarea si mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale.

Tensiunea arteriala crescuta este o suferinta generala a sistemului arterial, este asimptomatica pentru ani in sir, dar produce afectarea severa a vaselor care alimenteaza organele cu sange oxigenat. Tensiunea arteriala crescuta produce, in primul rand, afectarea arterelor coronariene, cerebrale, retiniene, renale si, in general, a intregului sistem arterial care este supus continuu unor presiuni la limita rezistentei vasculare.

Incidenta hipertensiunii este foarte ridicata, are o componenta ereditara importanta (se mosteneste), astfel ca parintii hipertensivi vor avea copii cu risc de a avea aceeasi problema. In cazul acestora, tensiunea arteriala ar trebui monitorizata periodic dupa varsta de 35 de ani, iar in situatia in care apar frecvent valori peste limita (130 cu 80 mm coloana de mercur) este necesara terapia ca masura de prevenire a afectiunilor cardiovasculare.

O alta monitorizare cu rol preventiv este reprezentata de valorile nivelului colesterolului din sange, prin teste anuale. Medicatia adecvata sau abordarea unui alt stil alimentar ar putea normaliza constantele care depasesc limitele.

Cardiologia interventionala combina solutii moderne de diagnosticare cu cele de tratament. Are un grad de adresabilitate foarte ridicat, fiind solutia cea mai simpla, dar si cea mai eficienta care poate rezolva suferinte cardiace de la cele minore la cele cu un grad mai ridicat de severitate, prin metode minim invazive, cu recuperarea foarte rapida a pacientilor. Ca solutie terapeutica, poate inlocui cu succes interventiile chirurgicale ample, ofera posibilitatea mentinerii si imbunatatirii calitatii vietii, dar impune respectarea unui stil de viata sanatos si a medicatiei de intretinere.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.