Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Electrocardiograma – un test simplu de monitorizare a sanatatii inimii

Articol de Dr. Oana Bucur Medic specialist Medicina interna, Medic specialist Gastroenterologie
Electrocardiograma – un test simplu de monitorizare a sanatatii inimii

Electrocardiograma (EKG, ECG) este un test noninvaziv si nedureros care masoara impulsurile electrice ale inimii. 

Inima este formata din doua atrii si doua ventricule care se contracta ritmic si intr-o anumita ordine (intai atriul si apoi ventriculul), ordine dictata de impulsurile electrice. Acestea sunt culese in timpul testului de placute mici sau ventuze metalice si transformate grafic in unde care apoi sunt inregistrate pe hartie.

Electrocardiograma poate inregistra:

•    Tulburari de ritm sau de conducere (extrasistole, tahicardie, blocuri)
•    Modificari ale dimensiunii cavitatilor cardiace (ex. dilatarea atriului, ingrosarea peretelui ventricular)
•    Afectiuni ischemice ale inimii (ex. angina pectorala, infarctul miocardic)
•    Modificari hidroelectrolitice care afecteaza functia cardiaca (ex. scaderea sau cresterea concentratiei de potasiu seric)
•    Semne indirecte ale unor afectiuni (ex. in trombembolismul pulmonar)

Electrocardiograma este indicata in urmatoarele situatii:

•    Ai avut o durere in piept, cu caracter de presiune, cu durata sub 5 minute, aparuta in conditii de efort si care a cedat la repaus sau dupa tratament cu nitroglicerina
•    Ai avut palpitatii sau senzatie de "nod in gat"
•    Ai avut ameteli sau ai lesinat
•    Anual sau la indicatia medicului cardiolog daca te afli in evidenta medicala cu: angina pectorala, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, hipercolesterolemie sau daca esti fumator cronic

Cum te pregatesti pentru electrocardiograma?

Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru realizarea unei electrocardiograme. Investigatia dureaza cateva minute si se poate face in orice moment al zilei, fie de medic, fie de asistenta medicala. 

In timpul testului, se vor plasa electrozii pe piele: sase la nivel toracic si patru la incheieturile mainilor si ale picioarelor. Apoi, se va porni inregistrarea. Pe parcursul inregistrarii, nu trebuie sa vorbesti sau sa tusesti pentru a nu afecta rezultatul. Nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece nu exista pericol de electrocutare.

Electrocardiograma va fi interpretata de medicul care a recomandat-o (cardiolog, internist, medic de familie, urgentist) rezultatele fiind folosite pentru a stabili un plan terapeutic corect.