Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipertiroidism: impactul asupra inimii

Cand suferi de hipertiroidism, inima munceste mai mult, ceea ce poate determina o serie de boli de inima.

Tulburari de ritm cardiac. Cele mai frecvente sunt tahicardia sinusala (ritm cardiac anormal care depaseste 100 de batai pe minut) si fibrilatia atriala (aritmie cardiaca in camerele superioare ale inimii - atrii). Un simptom asociat sunt palpitatiile (constientizarea unor batai cardiace bruste).

Hipertensiune arteriala. Tensiunea sistolica mare (cifra mare a valorii tensiunii arteriale) este frecventa in randul persoanelor cu hipertiroidism, in special in cazul varstnicilor.

Durere in piept. Un exces de hormoni tiroidieni determina inima sa pompeze cu forta mai mult sange. Consecinta este nevoia crescuta de oxigen a muschiului cardiac. Daca arterele coronare sunt infundate, nu pot face fata nevoii inimii de sange suplimentar, ceea ce provoaca durerea in piept numita angina.

Insuficienta cardiaca. Fortand inima sa munceasca intr-un ritm mai alert, tiroida hiperactiva o suprasolicita, ceea ce determina insuficienta cardiaca, o afectiune in care inima nu mai poate pompa suficient sange pentru a acoperi nevoile organismului.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)