Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa nu te infectezi COVID-19 dupa incetarea starii de urgenta

Spalarea mainilor cu apa si sapun ramane masura de baza in ceea ce priveste prevenirea infectiei cu noul coronavirus. In acelasi timp, autoritatile din majoritatea tarilor afectate recomanda purtarea mastilor si dupa incetarea starii de urgenta. Astfel, purtarea mastii ar putea deveni obligatorie atat in spatiile publice inchise, cat si in mijloacele de transport in comun.
De asemenea, dupa incetarea starii de urgenta este nevoie in continuare de respectarea unor masuri de precautie atunci cand mergi la magazine, la frizerie, coafor sau saloane de infrumusetare.


Purtarea mastilor: ce materiale ofera protectie mai buna


Centrul de Preventie si Control al Bolilor din America (CDC - Center for Disease Control and Prevention) recomanda ca mastile chirurgicale si N-95 sa fie folosite in continuare de personalul medical. Multe persoane isi fabrica singure mastile de protectie si exista o preocupare legata de materialul din care acestea ar trebui confectionate. Recent, s-au facut unele cercetari pentru a afla care sunt materialele care ofera cea mai buna protectie. Potrivit cercetarilor aparute in jurnalul ACS Nano, o combinatie de bumbac si matase naturala sau sifon (tip de panza subtire si deasa din matase, bumbac sau fibre sintetice) – poate oferi protectie.
SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzeaza COVID-19, este transmis mai ales prin picaturi respiratorii, pe care oamenii le elimina prin expiratie atunci cand vorbesc, tusesc sau stranuta.

Aerosolii pot intra prin unele materiale, de aceea apare intrebarea daca o masca este intr-adevar de ajutor pentru prevenirea infectarii. De aceea, prof. Supratik Guha si colegii sai de la Universitatea din Chicago, SUA, au efectuat cercetari pentru a afla mai multe despre capacitatea materialelor comune – singure sau in combinatii – de a filtra aerosolii.
Specialistii au folosit o camera speciala pentru amestecare a aerosolilor pentru a obtine particule cu diametrul intre 10 nm si 6 μm.

Apoi, un ventilator a imprastiat aerosolii pe diferite tipuri de materiale de panza cu un debit asemanator celui al respiratiei normale a unei persoane, dupa care au masurat numarul si dimensiunea particulelor din aer inainte si dupa trecerea prin material.

Un strat de panza de bumbac des combinat cu doua straturi de sifon poliester-spandex (tesatura folosita la rochiile de seara) a filtrat cel mai bine particulele de aerosoli (80-99%, in functie de marimea particulei), cu rezultate asemanatoare cu cele ale materialului folosit la mastile N95.

Inlocuirea sifonului cu matasea naturala sau cu flanelul sau folosirea unei tesaturi combinate (bumbac – poliester) a aratat rezultate asemanatoare.
Cercetatorii subliniaza ca materialele cu tesatura deasa precum bumbacul pot reprezenta o bariera mecanica pentru particule, in timp ce tesaturile care au o sarcina statica precum anumite tipuri de sifon si matase naturala pot reprezenta o bariera electrostatica.

Totusi, un decalaj de asezare de 1% a redus eficienta de filtrare a tuturor mastilor la jumatate sau mai mult, ceea ce subliniaza importanta ca mastile sa fie adaptate corect pentru fata.

Cum sa-ti faci corect cumparaturile

Pentru ca gradul de contagiozitate a SARS-CoV-2 este ridicat, este foarte important sa iei unele masuri de preventie cand mergi la cumparaturi. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont:
•    Pregateste din timp o lista de cumparaturi, pentru a nu zabovi mult printre rafturi. Poti face cumparaturi pentru 1-2 saptamani, pentru a evita iesirile. Nu cumpera alimente sau alte produse de care nu ai nevoie.
•    Poarta o masca de protectie in magazin.
•    Mentine distanta sociala de 1,5 - 2 metri fata de celelalte persoane. Evita sa iti atingi fata sau ochii.
•    Foloseste dezinfectantul propriu (servetele, gel de maini) sau pe cel pus la dispozitie de magazin pentru dezinfectarea manerelor cosului sau ale caruciorului. Daca folosesti pungi reutilizabile, asigura-te ca sunt dezinfectate.
•    Evita sa atingi ambalajele produselor.
•    Este de preferat sa platesti cu cardul, evitand astfel atingerea bancnotelor si a monedelor.
•    Cand ajungi acasa spala-ti bine mainile cu apa si sapun cel putin 20 de secunde si din nou dupa ce ai scos cumparaturile din sacose.
•    Nu exista dovezi care sa arate ca transmisia COVID-19 este posibila prin manipularea ambalajelor, dar, ca masura de protectie poti dezinfecta ambalajele, dupa care le lasi sa se usuce.
•    Spala bine fructele si legumele, inclusiv pe cele de la care nu consumi coaja. In cazul conservelor si a dozelor (sucuri, bere), spala capacul inainte de a le deschide.
•    Alimentele precum carnea, pestele, lactatele si ouale trebuie puse cat mai repede in frigider, la mai putin de 2 ore de la cumparare.
•    Blatul de bucatarie trebuie dezinfectat cat mai des.

Mersul la frizerii sau la coafor

Nici mersul la frizerie sau la coafor nu va mai fi la fel ca inainte de pandemia de coronavirus. Chiar si dupa ridicarea starii de urgenta, se vor adopta masuri si reguli care sa previna imbolnavirea de COVID-19 in astfel de saloane.
Astfel, purtarea mastii si a manusilor devin obligatorii pentru frizer.

De asemenea, distanta dintre dintre oricare 2 persoane apropiate trebuie sa fie de cel putin 2 metri.

Numarul clientilor aflati in acelasi timp in salon va fi redus, se va permite doar accesul persoanelor care si-au facut programare prealabila, dupa verificarea temperaturii corporale si constatarea unei valori sub 37 grade Celsius.

Se prevede dezinfectarea instrumentarului si suprafetelor de lucru dupa fiecare client.

Surse:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200424081648.htm  https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.0c03252#
https://www.fda.gov/food/food-safety-during-emergencies/shopping-food-during-covid-19-pandemic-information-consumers
https://www.cnet.com/how-to/coronavirus-tips-16-practical-ways-to-help-stay-safe-when-going-out-in-public/
https://www.cnet.com/how-to/when-will-coronavirus-lockdown-end-it-depends-heres-what-to-expect-when-cities-reopen/
https://insp.gov.ro/dj/comunicate/Recomandari%20masuri%20speficice%20dupa%20starea%20de%20urgenta.pdf