Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

14 noiembrie, Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului

14 noiembrie, Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului

Scopul acestei zile este de a creste gradul de constientizare asupra acestei afectiuni cu care sute de milioane de oameni la nivel mondial traiesc in fiecare zi. Boala afecteaza in prezent peste 425 de milioane de persoane (conform datelor statistice pentru anul 2018), majoritatea fiind cazuri de diabet de tip 2, care poate fi prevenit (in 80% din cazuri, arata estimarile de specialitate) prin adoptarea unui stil de viata sanatos: activitate fizica regulata, alimentatie echilibrata si un mediu de viata benefic.

Incidenta globala a diabetului aproape ca s-a dublat in ultimele decenii, de la 4,7% (108 milioane de persoane in 1980) la 8,5% (425 milioane de persoane in 2018) din populatia adulta a planetei – acest aspect reflecta o crestere a principalilor factori de risc asociati diabetului: kilogramele in exces si obezitatea. Potrivit estimarilor, la nivel mondial, vor fi 522 de milioane de persoane care vor suferi de diabet in 2030. De asemenea, 1 din 2 persoane (aproximativ 212 milioane la nivel mondial) care sufera in prezent de diabet ramane nediagnosticata.

Ce este diabetul

In mod esential, diabetul inseamna reducerea sau lipsa capacitatii organismului de a produce cantitatea necesara de hormon denumit insulina pentru a controla nivelurile glucozei (zaharul din sange). Exista doua tipuri de diabet: diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.

Diabetul de tip 1 necesita administrare zilnica de insulina artificiala prin intermediul injectiei sau al pompei de insulina. Frecvent, testarea pentru diabetul de tip 1 (diabet cunoscut si sub denumirea de diabet insulino-dependent) se produce la persoanele cu simptome de diabet. Medicii diagnosticheaza de obicei diabetul de tip 1 la copii si la adultii tineri. Diabetul de tip 2 poate fi gestionat prin controlul alimentatiei si prin medicamente sub forma de tablete. Exista anumiti factori legati de dezvoltarea diabetului de tip 2 pe care nu ii poti schimba – rasa si istoricul familial. Insa, mentinerea unui IMC (Indice de masa corporala) sanatos si un stil de viata care sa includa alimente nutritive si activitate fizica regulata te ajuta sa gestionezi nivelurile glicemiei astfel incat sa nu mai ai nevoie de medicamente. Acest lucru nu inseamna vindecare, ci o buna gestionare a bolii. Unii diabetologi considera acest aspect remisia bolii. Este important sa retii ca daca nu ai un stil de viata sanatos si te ingrasi, nivelurile glicemiei ar putea sa creasca si diabetul va escalada din nou.

Este foarte important ca persoanele cu diabet sa mentina un bun control asupra bolii pentru a reduce si evita complicatiile pe termen lung: insuficienta renala, piciorul diabetic, retinopatie diabetica.

Ziua Mondiala a Diabetului a fost marcata pentru prima data in 1991 la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale a Diabetului. Aceasta zi a devenit, in timp, un eveniment global, in prezent fiind cea mai ampla campanie mondiala de informare asupra diabetului.

Surse de informatie:

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/world-diabetes-day-2019/

Afla mai multe despre:

Diagnostic diabet – ce analize sunt necesare

Redu riscul de diabet: cum foloseste organismul glucoza si insulina

Redu riscul de diabet: excesul ponderal

Redu riscul de diabet: totul despre colesterol

Redu riscul de diabet: hipertensiunea arteriala