Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Redu riscul de diabet: cum foloseste organismul glucoza si insulina

Redu riscul de diabet: cum foloseste organismul glucoza si insulina

Diabetul este o afectiune in care nivelurile glicemiei (zaharul din sange) cresc peste normal (hiperglicemie).

Cand mananci, organismul transforma alimentele in glucoza pe care o trimite in sange. Pe urma, hormonul insulina ajuta la transportul glucozei din sange in celule. Cand glucoza intra in celule, aceasta este folosita fie imediat, sub forma de combustibil pentru energie, fie este stocata pentru a fi utilizata mai tarziu.

In cazul unei persoane cu diabet, exista o problema cu insulina. Insa nu toate persoanele cu diabet au aceeasi problema. Sunt trei tipuri diferite de diabet – diabet de tip 1, diabet de tip 2 si diabet gestational. Daca ai diabet, organismul tau fie nu produce suficienta insulina, fie nu poate folosi corect insulina pe care o produce, fie ambele variante.

Diabetul de tip 1

In diabetul de tip 1, sistemul imun considera in mod eronat ca celulele beta ale pancreasului care produc insulina sunt invadatori straini si le distruge. Acest lucru se poate intampla pe o perioada de cateva saptamani, luni sau ani. Cand celulele beta se epuizeaza, pancreasul nu mai produce insulina sau produce atat de putina incat este nevoie de insulina suplimentara pentru a trai. Diabetul de tip 1 se dezvolta mai frecvent la copii, insa poate sa apara si la adulti.

Diabetul de tip 2

In diabetul de tip 2, organismul nu foloseste corect insulina – se numeste rezistenta la insulina. Initial, celulele beta produc insulina in exces pentru a face fata nevoilor crescute ale organismului. Insa, cu timpul, pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina pentru a mentine glicemia din sange la niveluri normale. Diabetul de tip 2 se dezvolta mai frecvent la adultii de varsta mijlocie si la varstnici, insa poate sa apara si la tineri.

Unele persoane cu diabet de tip 2 reusesc sa tina boala sub control prin adoptarea unei alimentatii sanatoase si prin miscare regulata. Cu toate acestea, medicul s-ar putea sa considere necesar sa prescrie medicamente si/sau insulina pentru a echilibra nivelurile glicemiei. Diabetul este o boala progresiva. Chiar daca, initial, nu ai nevoie de tratament medicamentos pentru diabet, s-ar putea ca acesta sa fie necesar in timp.

Diabetul gestational

Este diabetul care se dezvolta in sarcina. In cazul majoritatii femeilor, nivelurile glicemiei revin la normal dupa nastere. Daca ai diabet gestational, va fi necesar sa fii testata regulat, deoarece ai un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata.

Ce afecteaza nivelurile glicemiei?

Este important sa intelegi ce anume face ca glicemia sa creasca sau sa scada, astfel incat sa iei masuri pentru a o mentine in echilibru.

Urmatoarele cresc glicemia:

  • O masa sau o gustare care contine mai multa mancare sau mai multi carbohidrati decat in mod obisnuit
  • Lipsa activitatii fizice
  • Efectele adverse ale medicamentelor
  • O infectie sau alte afectiuni
  • Modificarile nivelurilor hormonilor, ca in perioadele menstruale
  • Stresul

Urmatoarele scad glicemia:

  • O masa sau o gustare care contine mai putine alimente sau mai putini carbohidrati decat in mod obisnuit
  • Activitate fizica mai multa decat de obicei
  • Efectele adverse ale altor medicamente
  • Saritul peste o masa sau peste o gustare
  • Consumul de bauturi alcoolice (in special pe stomacul gol)

Surse de informatie:

www.diabetes.org

Consultant: Dr. Ancuta Condurache, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Afla mai multe:

Redu riscul de diabet: excesul ponderal

Redu riscul de diabet: hipertensiunea

Redu riscul de diabet: totul despre colesterol