Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Diabetul gestational (de sarcina)

Diabetul gestational (de sarcina)

Diabetul gestational este o conditie temporara - care apare doar in timpul sarcinii - in care corpul tau nu produce o cantitate adecvata de insulina, astfel incat nivelul de glucoza din sange este crescut.

In timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta blocheaza actiunea insulinei secretate de mama in corpul acesteia. Aceasta problema se numeste insulinorezistenta si face ca organismul mamei sa foloseasca foarte greu insulina. Nevoia de insulina poate creste in aceste conditii pana la de trei ori peste valoarea normala.

Pentru multe femei gravide nu va fi o problema deoarece pancreasul lor va compensa si va secreta si mai multa insulina. In anumite cazuri insa acest lucru nu se intampla. Fara insulina, glucoza nu poate parasi sangele pentru a fi transformata in celule in energie si se acumuleaza in sange pana la nivele mari, situatie numita hiperglicemie, iar rezultatul va fi diabetul gestational.

Cum pot sa stiu daca am diabet gestational?

Este mult mai probabil sa faci diabet de sarcina daca:

 • Esti obeza – indicele de masa corporala este peste 30
 • Ai nascut anterior  un copil cu greutatea > 4,5 kg
 • Ai avut diabet de sarcina la o sarcina anterioara
 • Ai un istoric de sindrom de ovar polichistic
 • Ai rude de gradul 1 cu diabet

Desi frecvent diabetul gestational nu se manifesta, ai putea avea urmatoarele simptome:

 • Te simti obosita
 • Ai gura uscata
 • Ti-e sete
 • Urinezi des
 • Faci infectii recurente, cum ar fi candidoza orala
 • Ai vederea incetosata

Multe din aceste simptome sunt oarecum normale in timpul sarcinii si femeia nu le da importanta pana la diagnosticarea diabetului gestational. Rezulta de aici necesitatea absoluta de testare pentru diabet de sarcina in saptamanile 24-28 de sarcina.

Ce teste se fac pentru diagnosticarea diabetului gestational?

Testul pentru diabetul gestational se numeste testul de toleranta orala la glucoza si se efectueaza in saptamanile 24-28 de sarcina.

Va fi nevoie sa mergi la cabinetul medicului pentru a efectua testul. In noaptea de dinainte si in dimineata testului nu va trebui sa mananci nimic si nici sa bei apa. O asistenta va recolta o proba de sange pentru a avea un nivel de baza al glicemiei tale, pe nemancate. Apoi vei bea o bautura cu zahar (75 grame de glucoza) si dupa o ora, respectiv doua ore, asistenta va recolta din nou sange pentru a vedea cum a raspuns organismul la incarcatura cu glucoza.

Astfel, testul de toleranta orala la glucoza cu 75 g glucoza presupune efectuarea a trei glicemii:

 1. Pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
 2. La o ora (normal < 180 mg/dl)
 3. La doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl).

Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diabet de sarcina daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit.  

Cum se trateaza diabetul de sarcina?

Cel mai important aspect al tratamentului este controlul nivelului de glucoza din sange.

Toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcina trebuie sa-si monitorizeze glicemia pe nemancate si glicemia la doua ore dupa masa, preferabil folosind un aparat de testare a glicemiei din deget. Se recomanda obtinerea unor glicemii

In plus, medicul specialist diabetolog te va sfatui cum sa combini o alimentatie sanatoasa cu un program de exercitii. Daca erai supraponderala inainte de a ramane gravida, medicul iti va recomanda sa reduci numarul de calorii si sa faci cel putin 30 minute de activitate fizica moderata pe zi.

Daca dieta si exercitiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, va fi nevoie sa iei un tratament special sau sa faci injectii cu insulina.

In plus, este posibil ca medicul sa-ti recomande efectuarea unuor ecografii suplimentare – la fiecare 4 saptamani intre saptamanile 28-36 de sarcina - pentru a verifica cum se dezvolta copilul si cat de mult lichid amniotic exista. De asemenea, te va sfatui sa fii atenta si sa verifici regulat miscarile copilului. Daca vei observa vreo modificare in acest sens, anunta imediat medicul.

Cum va afecta diabetul dezvoltarea copilului?

Multe femei cu diabet gestational vor naste copii sanatosi deoarece aceasta afectiune poate fi identificata la timp si tratata adecvat. Totusi, daca nu este diagnosticat si tratat cu cea mai mare atentie, diabetul gestational va duce la afectarea fatului si aparitia complicatiilor in cursul sarcinii, la nastere si imediat dupa aceea, dar si pe termen lung, evidente in copilarie sau la adultul tanar.

Nivelul crescut de glucoza pe care il primeste fatul prin intermediul placentei va stimula secretia de insulina pentru a scapa de acest surplus de zahar. Primind o cantitate de energie mai mare decat este necesar pentru crestere, fatul va depune surplusul sub forma de grasime si se va ingrasa, ajungand sa fie la nastere mai mare si mai greu decat este normal (macrosomie).

De asemenea, un diabet necontrolat poate determina cresterea cantitatii de lichid amniotic, o conditie denumita polihidramnios.

Cum va afecta diabetul nasterea copilului?

Diabetul de sarcina creste riscul de a avea complicatii legate de nastere, cum ar fi nasterea prematura. Pe durata sarcinii, medicul va verifica nivelul glicemiei, iar copilul va fi monitorizat regulat pentru a detecta semnele de suferinta fetala. In functie de cum va decurge sarcina, este posibil sa ti se recomande inducerea travaliului sau operatia cezariana, intre saptamanile 38-40 de sarcina. O alta optiune dupa saptamana 38 de sarcina este sa astepti ca nasterea sa inceapa natural, in timp ce sarcina este monitorizata frecvent ecografic.

In plus, medicul te poate sfatui sa nu nasti in apa, deoarece atat tu, cat si copilul tau trebuie sa fiti monitorizati cu atentie in timpul nasterii.

Cum va afecta diabetul copilul, dupa ce acesta s-a nascut?

Deoarece in sarcina secretia de insulina este mare, iar dupa nastere aportul de glucoza mic, poate apare o scadere sub normal a glucozei (hipoglicemie) in sangele copilului. Nivelul de glicemie va trebui sa fie monitorizat o perioada de timp in sectia de terapie intensive neonatala. In plus, copiii care se nasc inainte de saptamana 37 de sarcina vor avea nevoie de ingrijire speciala.

De asemenea, s-a demonstrat ca bebelusii ale caror mame au avut diabet gestational au risc crescut pentru a deveni obezi si a dezvolta diabet de tip 2 la varsta adulta. Alaptarea la san si o alimentatie sanatoasa mai tarziu in viata, precum si un program de exercitii regulate ii vor proteja pe acestia impotriva aparitiei acestor afectiuni.

Voi avea diabet si dupa ce voi naste?

Diagnosticul de diabet gestational se mentine numai pe durata sarcinii. Dupa nastere, daca diabetul persista el va fi catalogat diabet de tip 1, tip 2 (cel mai frecvent) si mai rar secundar, in functie de situatie.

Daca dupa nastere glicemia revine la normal, trebuie stiut faptul ca mama are un risc foarte mare de a dezvolta diabet gestational la o sarcina ulterioara sau chiar diabet in afara sarcinii. Ca urmare, toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcina trebuie sa efectueze un test de toleranta la glucoza orala cu 75 g glucoza la 6-12 saptamani dupa nastere pentru a stabili gradul de alterare a metabolismului glucidic dupa nastere.

In plus, descoperirea unui diabet de sarcina care ulterior dispare dupa nastere se asociaza cu un risc crescut de aparitie a diabetului de tip 2 de-a lungul vietii. Din acest motiv se recomanda ca femeile care au avut diabet de sarcina sa fie testate pentru diabet cel putin o data la fiecare 3 ani.