Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Redu riscul de diabet: totul despre colesterol

Redu riscul de diabet: totul despre colesterol

Colesterolul este numele unui grup de lipide (grasimi) denumite lipoproteine, care sunt o componenta a metabolismului. Lipoproteinele joaca un rol important in functionarea organismului, insa anumite tipuri de lipoproteine, daca sunt prezente in cantitate mare, pot fi daunatoare.

Lipoproteine de densitate joasa (Low-density lipoproteins - LDL) sau colesterolul “rau” poate determina o acumulare de colesterol la nivelul arterelor. In general, cu cat LDL este mai scazut, cu atat mai bine.

Majoritatea persoanelor cu diabet ar trebui sa ia medicamente din clasa statinelor - acestea reduc LDL si contribuie la scaderea riscului de deteriorare a vaselor sanguine.

Lipoproteinele de densitate ridicata (High-density lipoproteins - HDL) sau colesterolul “bun” contribuie la indepartarea colesterolului din organism. In general, cu cat HDL este mai ridicat, cu atat mai bine.

Trigliceridele sunt un alt tip de grasimi din sange care cresc riscul de infarct de miocard sau accident vascular cerebral atunci cand nivelul lor este prea ridicat.

Intreaba medicul cat de des trebuie sa iti verifici colesterolul sau profilul lipidic (aceasta analiza de sange inseamna verificarea LDL, HDL si a trigliceridelor).

Ce pot face pentru a-mi imbunatati valorile colesterolului?

Potrivit recomandarilor, este bine sa iti verifici nivelul colesterolului o data la 5 ani sau mai des daca exista o problema. Iata care sunt metodele prin care sa iti imbunatatesti valorile colesterolului:

  • Daca esti fumator, renunta la fumat
  • Slabeste, daca ai exces ponderal
  • Fa miscare in majoritatea zilelor saptamanii (mers in pas alert timp de 30 de minute/zi este un obiectiv benefic)
  • Consuma alimente cu continut redus de grasimi si colesterol, multe legume proaspete, cereale integrale si fructe
  • Creste aportul de grasimi mononesaturate din alimentatie. Le gasesti in uleiul de rapita, uleiul de avocado sau in uleiul de masline
  • Medicul iti poate recomanda, de asemenea, medicamente care reduc colesterolul

Colesterolul poate fi afectat si de tensiunea arteriala si de glicemie. Daca glicemia si tensiunea sunt ridicate, valorile colesterolului pot fi, de asemenea, ridicate. Intreaba medicul daca esti la risc de diabet si boala de inima. Pe urma, ia masuri pentru a reduce riscul, pentru a avea o viata cat mai lunga si mai sanatoasa.

Surse de informatie:

www.diabetes.org

Consultant: Dr. Ancuta Condurache, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Afla mai multe:

Redu riscul de diabet: excesul ponderal

Redu riscul de diabet: hipertensiunea

Redu riscul de diabet: cum foloseste organismul insulina si glucoza