Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

A doua şansă la viaţă: Neurinom acustic gigant îndepărtat cvasitotal după o intervenţie de 20 ore

În urmă cu o lună: Tumoră cerebrală potenţial mortală. 

În urmă cu două săptămâni: Intervenţia de microneurochirurgie de complexitate ridicată a durat 20 de ore.

Astăzi: Alin se poate gândi la un viitor alături de copilul lui...

Luni 16.01.2012 Alin află că tumora este "inoperabilă"

Când un tânăr de 28 ani a început să nu mai audă bine şi să vadă dublu, apoi să aibă probleme cu menţinerea echilibrului, dureri îngrozitoare de cap si să nu mai poată bea nici măcar apă, s-a prezentat la camera de gardă. Medicii i-au facut un RMN cerebral şi au descoperit o tumora gigantă, de 7x6 cm, localizată la baza creierului.
Neurinomul Acustic Gigant operat de Sergiu Stoica la EuroclinicNeurinomul acustic, denumit şi schwanom vestibular, este o tumoră care se dezvoltă la nivelul nervilor care fac legatura între urechea internă şi creier (nervii VIII cranieni).  Aceşti nervi au rol în auz şi păstrarea echilibrului.

Neurinoamele acustice sunt tumori benigne: ele nu metastazează în alte organe, însă pot determina, prin creşterea lor continuă, comprimarea nervilor cranieni care reglează mişcarea şi senzaţia la nivelul feţei, vorbirea şi înghiţirea.  Dacă tumora este foarte mare, se produce afectarea cerebelului (porţiunea din creier cu rol în păstrarea echilibrului şi coordonarea mişcării) şi a trunchiului cerebral care conţine centrii vitali cardiovasculari şi respiratori, ceea ce va duce în final, la stop cardio-respirator şi deces.

Medicii care l-au consultat pe Alin au considerat că este prea riscant să fie operat, tumora fiind prea mare şi, pentru că era situată intr-o zonă cu risc maxim, abordarea ar fi fost periculoasă. În plus, deoarece trunchiul cerebral era déjà deformat şi comprimat, lui Alin i s-a spus că nu s-ar mai putea face nimic pentru a i se salva viaţa.

Alin însă era prea tânar pentru a renunţa. Cei apropriati lui au început să caute frenetic pe internet informaţii şi aşa au gasit mărturii ale altor pacienţi care fuseseră operaţi cu succes de către un neurochirurg român la Spitalul Euroclinic. Alin avea dreptul la o a doua părere.

Luni 30.01.2012 A doua şansă la viaţă: operaţie complexă de 20 de ore

Îndepărtarea microchirurgicală a neurinoamelor gigante este una dintre cele mai complicate operaţii, reprezentănd o provocare pentru neurochirurgi în ceea ce priveşte strategia chirurgicală, păstrarea funcţionării nervilor cranieni şi evitarea oricăror altor complicaţii. 

Dl. Dr. Sergiu Stoica are o experienţă remarcabilă în tratarea unor astfel de pacienţi, fiind foarte probabil singurul neurochirurg care a mai făcut operaţii de o asemenea amploare în România: în 2009, Dl. Dr. Stoica salvează o tânară de 32 de ani diagnosticată cu neurinom acustic, după o intervenţie similară.

Tratamentul neurinoamelor gigante este unul complex şi necesită o echipă medicală sofisticată şi bine coordonată. Pregatirea strategiei operatorii s-a datorat şi profesionalismului specialiştilor imagişti care au oferit o  descriere detaliată a imaginilor RMN, respectiv al celorlalţi colegi din echipa operatorie, şi în special, al Dnei Dr. Anca Vişan, medic anestezist care l-a supravegheat continuu pe Alin.

Au fost folosite metode moderne şi sigure de anestezie: anestezie totală intravenoasă continuă pe cateter venos central, controlată prin monitorizarea directă a profunzimii acesteia cu bispectral index – o formă prelucrată a electroencefalogramei, permitând o trezire promptă şi fără sedare reziduală la sfârşitul operaţiei şi astfel o evaluare neurologică corectă, neparazitată, rapidă, extrem de necesară.

Conceptul de baza al chirurgiei la nivelul bazei craniului este abordarea tumorii pe căi naturale, fără a răni sau retracta ţesutul nervos sănătos din jur. Fundamental, acestea sunt tehnici minim-invazive care permit o îndepărtare cât mai amplă a tumorii, în timp ce se încearcă păstrarea funcţiei nervoase în cea mai mare masură posibil.

Performaţele echipamentelor state-of-the-art din sala de operaţie de neurochirurgie a Spitalului Euroclinic, garantează siguranţa şi obţinerea celor mai bune rezultate, chiar şi în cazurile cele mai dificile. S-a utilizat un microscop de mare putere care a asigurat o vizualizare adecvată a structurilor nervoase şi s-a folosit instrumentar delicat de microchirurgie care a permis microdisecţia atraumatică a tumorii de structurile vitale. Imagini ale tumorii au fost proiectate pe un monitor TV în sala de operatie cu ajutorul unui sistem computerizat de navigaţie 3D, permiţând neurochirurgului să verifice cu exactitate unde se află diverse structuri nervoase vitale în raport cu tumora.

Pe toata durata intervenţiei, nervii cranieni comprimaţi de tumoră au fost monitorizaţi electric. Acesta este un ajutor real pentru neurochirurg în timp ce îndepartează tumora, permitandu-i să identifice nervii atât vizual cât si electric, pentru a ştii cât de aproape sectionează şi pentru a se evita lezarea acestora.

Aspectul macroscopic al tumorii a fost sugestiv pentru un neurofibrom, originea tumorii fiind din nervul vestibular stâng. Îndepartarea a fost aproape totală, realizându-se decompresia trunchiului cerebral. Nu au aparut complicaţii, sechele sau consecinţe nefaste.

01.02.2012. O viaţă întreagă alături de fiul său, acum în vârstă de doar doi anişori

Operatia a fost un succes: chiar în seara imediat după intervenţie, Alin a putut să facă câţiva paşi cu sprijin minim şi şi-a reluat alimentaţia. Kinetoterapia a fost începută precoce. Examenul CT cerebral cu contrast, realizat a doua zi, a confirmat îndepărtarea cvasitotală a tumorii, cu persistenţa unui reziduu tumoral milimetric, care nu ar fi putut fi îndepărtat decât cu preţul unor sechele neurologice invalidante. Pentru rezolvarea completă a tumorii se va efectua, în timpul 2, gamma-knife, o modalitate sigură şi neinvazivă de aplicare de radiaţii gamma direct pe tumoră, cu scopul de a opri dezvoltarea acesteia.

…"Un doctor şi un OM minunat", "Un adevărat Înger", "Un profesionist desăvârşit, o adevărată lecţie de viaţă!", "Un Om", "Îngerul pe pământ", "MARE OM şi EXCEPŢIONAL PROFESIONIST"…  sunt gânduri de la oameni care, asemeni lui Alin, erau  fară speranţă şi cărora Dl. Dr. Stoica le-a oferit o a doua şansă la viaţă. "VĂ MULŢUMESC, DOMNULE DOCTOR SERGIU STOICA!"
Dr Sergiu Stoica

Sergiu Stoica s-a format ca neurochirurg în cadrul Universităţii Henri Poincare, Nancy, Franţa şi deţine o Diploma de Neurochirurg European, acordată de Asociaţia Europeană a Societăţilor de Neurochirurgie. În perioada 2005-2007 a fost Asistent Universitar în cadrul Universităţii de Medicină din Montreal unde s-a supraspecializat în neurochirurgie vasculară şi tumorală. În 2007 s-a intors în ţară cu dorinţa de a pune în valoare experienţa acumulată în străinatate şi de a face în România neurochirurgie de înaltă performanţă.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurg