Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stii despre vaccinul ROR

Tot ce trebuie sa stii despre vaccinul ROR
Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomanda vaccinul ROR, un vaccin combinat care protejeaza impotriva a 3 boli – rujeola, oreionul si rubeola. Vaccinarea este recomandata si in Romania de Ministerul Sanatatii, conform Calendarului national de vaccinare. 

In Romania, in prezent, copiii trebuie sa primeasca 2 doze de vaccin ROR – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani. In situatii speciale, ROR poate fi administrat la sugari incepand de la 9 luni (de exemplu, in cazul in care sugarii intra in contact cu femei gravide susceptibile acestia trebuie imunizati). Este recomandat ca adolescentii si adultii sa fie, de asemenea, la zi cu vaccinarea ROR. Persoanele care primesc doua doze de vaccin ROR in copilarie, conform programului national de vaccinare, dobandesc protectie pe viata.

Ce protectie ofera vaccinarea?

In Statele Unite, pana la introducerea vaccinului antirujeolic, in anii 60, au fost inregistrate mii de imbolnaviri, ulterior inregistrandu-se o scadere de pana la 99% a numarului de cazuri. 
In Romania vaccinarea antirujeolica a fost introdusa in 1979, cu o singura doza, ceea ce a condus la scaderea importanta – mai mult de 90% -a incidentei rujeolei in perioada urmatoare comparativ cu perioada de dinaintea introducerii vaccinarii. Izbucnirea unor epidemii de rujeola in Romania in anii 1982, 1986 si 1993 a condus la introducerea celei de a doua doze de vaccin rujeolic in Programul national de vaccinare in anul 1994. 
In ceea ce priveste oreionul, boala este inca frecventa in tarile UE, iar cazurile de rubeola apar anual, fara sa fie vorba de o epidemie.

Planul national de imunizare din Romania include urmatoarea schema de administrare a vaccinului ROR:
•    1 doza de vaccin ROR (administrata la varsta de ≥12 luni) ofera: 95% protectie impotriva rujeolei, 80% protectie impotriva oreionului, 90% protectie impotriva rubeolei, de lunga durata. 
•    a doua doza de vaccin ROR (administrata la varsta de 5 ani) ofera: 99.7% protectie impotriva rujeolei, insa pana la 5% din persoanele imunizate isi pot pierde protectia in timp, 80-95% protectie impotriva oreionului.
Foarte putine persoane carora li se administreaza 2 doze de vaccin ROR pot sa faca totusi rujeola, oreion sau rubeola daca sunt expuse la virusurile care provoca aceste boli. Specialistii nu cunosc cu certitudine cauza – poate fi sistemul imun al acestor persoane care nu a raspuns la vaccin atat de bine pe cat ar fi trebuit.
•    Aproximativ 3 din 100 de persoane care primesc 2 doze de vaccin ROR vor face rujeola daca sunt expuse la virus. Totusi, este mai probabil sa faca o forma usoara a bolii si este putin probabil sa transmita boala catre alte persoane.
•    Doua doze de vaccin ROR sunt 88% (variaza de la 31% la 95%) eficiente in prevenirea oreionului. Epidemiile de oreion se pot produce chiar in comunitatile majoritar vaccinate, in special in scoli, facultati sau campusuri universitare. Totusi, acoperirea mare de vaccinare contribuie la limitarea dimensiunii, duratei si a raspandirii bolii.

Cine are nevoie de vaccinul ROR?

•    Sugari de 9 - 12 luni: Datele privind imunogenitatea si siguranta au aratat ca ROR poate fi administrat la sugarii cu varsta cuprinsa intre 9 si 1 2luni, in concordanta cu recomandarile oficiale sau cand o protectie timpurie este considerata necesara (de exemplu, cresa, situatii epidemice sau calatorie intr-o regiune cu incidenta mare a rujeolei). Acesti sugari trebuie revaccinati la varsta de 12 pana la 15 luni. Trebuie avuta in vedere administrarea unei doze suplimentare de vaccin cu componenta rujeolica, conform recomandarilor oficiale. In ceea ce priveste sugarii sub 9 luni, pana in prezent nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea si siguranta administrarii ROR.
•    Persoane peste 12 luni: Calendarele de vaccinare nu sunt uniformizate intre tari, fiecare tara pregatindu-si propriul plan de vaccinare in functie de resursele disponibile si prioritati. De exemplu, Centrul de control al bolilor din Statele Unite (CDC) recomanda administarea a doua doze de vaccin ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei) tuturor copiilor – doza 1 (la 12-15 luni) si doza 2 (la 4-6 ani).  Copiilor le poate fi administrata a doua doza mai devreme, cu conditia sa treaca cel putin 28 de zile de la administrarea primei doze. In cee ace priveste persoanele adulte, acestea au nevoie de administrarea unei doze la o data aleasa. O a doua doza poate fi administrata la cel putin 4 saptamani dupa prima doza, in conformitate cu recomandarile oficiale. A doua doza este destinata persoanelor care, din orice motiv, nu au prezentat raspuns immunologic la prima doza.
In Romania, conform Calendarului National de Vaccinare, vaccinul ROR se administreaza tuturor copiilor la varsta de 12 luni, prima doza si la varsta de 5 ani a doua doza, de catre medicul de familie. 
Vaccinul ROR este administrat mai tarziu fata de celelalte vaccinuri ale copilariei, deoarece anticorpii primiti de nou-nascut de la mama pot sa ofere o oarecare imunitate impotriva bolilor, ceea ce face vaccinul mai putin eficient daca este administrat sub varsta de 1 an. Pentru imunizarea adolescentilor si adultilor care nu imunitate demonstrata impotriva rujeolei medicul poate sa recomande vaccinarea (de obicei administrarea a 2 doze de vaccin ROR, a doua doza administrata la distanta de cel putin 28 de zile de prima doza).
•    Calatori internationali: Orice persoana cu varsta de peste 6 luni care va calatori in afara tarii ar trebui sa fie imunizata impotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, dar si a altor boli conform recomandarilor din schema nationala de vaccinare.
•    Personal medical: Personalul medical (inclusiv asistentele medicale si voluntarii), , care vine in contact cu pacientii, are nevoie de 2 doze de vaccin ROR pentru o protectie completa. Acele persoane care nu au dovada imunitatii ar trebui sa primeasca 2 doze de vaccin ROR, administrate la distanta de cel putin 28 de zile. Personalul medical care a avut o expunere la rujeola, oreion sau rubeola are indicatie de vaccinare ROR in primele 72 de ore de la contact pentru a preveni boala sau a dezvolta o forma usoara. 
•    Femei de varsta fertila: Inainte de a ramane insarcinate, femeile de varsta fertila ar trebui sa intrebe medicul pentru a se asigura ca sunt imunizate. In cazul in care nu au imunitate, ar trebui sa li se administreze cel putin 1 doza de vaccin ROR. Femeile gravide nu trebuie vaccinate cu ROR. Sarcina trebuie sa fie evitata timp de 1 luna dupa vaccinare, prin urmare, femeile care intentioneaza sa ramana gravide trebuie sfatuite sa amane. Este sigur pentru femeile care alapteaza sa fie vaccinate cu ROR, deoarece alaptarea nu interfereaza cu raspunsul la vaccinul ROR, iar nou-nascutul nu va fi afectatprin laptele matern.
O boala minora, precum raceala sau varicela, nu ar trebui sa fie motive pentru a amana avantajele vaccinului ROR sau ale altui vaccin. In plus, este sigur ca persoanele din anturajul femeii insarcinate sa primeasca vaccinul. 

Cine nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR?

Anumite categorii de persoane nu trebuie sa fie vaccinate cu vaccinul ROR sau ar trebui sa astepte:
•    Nu ar trebui sa primeasca vaccinul persoanele care au avut o reactie alergica amenintatoare de viata la antibioticul neomicina sau la o componenta a vacinului ROR. Comunica-i medicului daca ai alergii severe.
•    Persoanele care au avut o reactie alergica amenintatoare de viata la o doza anterioara de vaccin ROR nu ar trebui sa primeasca o alta doza de vaccin.
•    Unele persoane care sunt bolnave la momentul la care vaccinul este programat pot fi sfatuite sa astepte pana se vindeca inainte de a le fi administrat vaccinul ROR.
•    Femeilor insarcinate nu trebuie sa li se administreze vaccinul ROR. Femeile insarcinate care au nevoie de vaccin ar trebui sa astepte pana dupa nastere. In plus, sarcina trebuie evitata timp de 1 luna dupa vaccinare. Femeile insarcinate pot primi imunoglobuline pentru a preveni imbolnavirea.
•    Persoanele care prezinta febra >38,5°C, indiferent de boala, trebuie sa amane vaccinarea.
•    Persoanele care sufera de tuberculoza, discrazii sanguine, leucemii, limfoame de orice tip sau alte neoplasme maligne care afecteaza sistemele hematopoietic si limfatic.
•    Persoanele care urmeaza terapie imunosupresiva curenta (inclusiv doze mari de corticosteroizi). 
•    Persoanele  sever imunocompromise.

Cine nu are nevoie de vaccinul ROR?

Nu ai nevoie de vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (vaccinul ROR) daca intrunesti criteriile de mai jos referitoare la imunizare:
•    Ai carnet de imunizare care atesta ca ai efectuat vaccinarile necesare: 
o    Cel putin 1 doza de vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, administrata la sau dupa implinirea a 1 an, in cazul copiilor prescolari si adultilor care nu au risc de expunere si transmitere
o    2 doze de vaccin impotriva rujeolei si oreionului in cazul copiilor de varsta scolara si adultilor cu risc de expunere si transmitere, inclusiv studenti, cadre medicale si calatori internationali
•    Ai efectuat analize de sange care arata ca ai imunitate la rujeola, oreion si rubeola.
•    Ai confirmare de la laborator ca ai avut in trecut infectie cu rujeola, oreion sau rubeola.
•    In Statele Unite ale Americii se considera ca adultii nascuti inainte de 1957 – inainte de introducerea vaccinarii in SUA- sunt, cel mai probabil, imuni la rujeola. Inainte ca vaccinurile sa fie disponibile, aproape toti copiii se infectau cu virusurile rujeolic, urlian si rubeolic, prin urmare este probabil ca majoritatea persoanelor nascute inainte de introducerea vaccinarii sa se fi infectat natural si, astfel, se presupune ca sunt imunizate fata de rujeola, oreion si rubeola). In schimb, adultii nascuti dupa anul introducerii vaccinarii au nevoie de testare a imunitatii (pentru rujeola, oreion sau rubeola) sau dovada ca au primit 2 doze de vaccin ROR. 
In Romania vaccinul ROR (vaccinul combinat care protejeaza impotriva tututor celor trei boli a fost introdus in 2002 pentru copii). Daca nu ai certitudinea ca ai fost vaccinat, incearca mai intai sa gasesti carnetul care atesta vaccinarile pe care le-ai efectuat. Daca nu ai dovada imunizarii impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, discuta cu medicul in legatura cu vaccinarea; medicul poate sa faca recomandare de vaccinare, tinand cont de contextul epidemiologic, de istoricul si statusul imunologic al fiecarei persoane. Vaccinul ROR este sigur si nu este periculos daca primesti o alta doza in cazul in care ai fost imunizat anterior impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei. 
•    Daca nu ai imunitate impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei si esti expus la o persoana care are una dintre aceste boli, poti discuta cu medicul in legatura cu vaccinul ROR. Nu este periculos sa ti se administreze vaccinul dupa ce ai fost expus la rujeola, oreion sau rubeola, iar vaccinarea ar putea preveni imbolnavirea ulterioara.
•    Daca ti se administreaza vaccinul ROR in decurs de 72 de ore de la expunerea initiala la rujeola, poti obtine o oarecare imunitate la boala sau poti sa faci o forma mai usoara a bolii. De asemenea, daca ti se administreaza medicamentul imunoglobulina (IG) in decurs de 6 zile de la expunerea la rujeola, poti obtine o oarecare imunitate la boala sau poti sa faci o forma mai usoara a bolii. Cu exceptia celor din institutiile spitalicesti, persoanele nevaccinate carora li se administreaza prima doza de vaccin ROR in decurs de 72 de ore de la expunerea la rujeola se pot intoarce la gradinita, scoala sau la serviciu.

Care sunt tipurile de vaccin?

Cercetatorii decid cea mai buna abordare pentru a crea un vaccin in functie de virusul care a produs boala, de modalitatea prin care acesta infecteaza celula si cum raspunde sistemul imunitar la el. Urmatoarele sunt principalele variante disponibile in prezent:
Vaccinuri vii (atenuate). Acestea contin bacterii sau virusuri care au fost “slabite” astfel incat sa creeze un raspuns imun de protectie, dar care sa nu provoace boala la persoanele sanatoase. Dupa administrarea vaccinului, virusurile provoaca o infectie inofensiva la persoana vaccinata, cu foarte putine simptome, sau deloc, inainte sa fie eliminate din organism. Sistemul imun al persoanei lupta cu infectia provocata de aceste virusuri slabite si se dezvolta imunitatea (protectia organismului fata de virus). Vaccinurile vii creeaza un raspuns imun puternic si de durata, insa nu sunt potrivite in cazul persoanelor al caror sistem imunitar nu functioneaza ca urmare a unui tratament medicamentos sau a unei boli.
Vaccinuri inactivate (moarte). Pentru producerea acestui tip de vaccin, bacteriile sau virusurile sunt omorate sau inactivate printr-un procedeu chimic sau cu ajutorul caldurii. Vaccinurile inactive sunt potrivite pentru persoanele sanatoase, dar si pentru persoanele cu sistem imunitar slabit, deoarece nu contin forme vii de microorganisme. Pe de alta parte, acest tip de vaccin nu determina un raspuns imun puternic sau de durata, fiind nevoie de un rapel sau de o doza booster. 

Care este costul vaccinului ROR?

Calendarul national de imunizare in Romania acopera costurile vaccinurilor ROR pentru copii. In ceea ce priveste adultii, vaccinarea poate fi gratuita doar in situatii speciale, precum vaccinarea unor persoane din grupuri expuse in conditiile existentei unor focare de infectie.

Care sunt modalitatile de transmitere?

La majoritatea persoanelor susceptibile, s-a constatat excretia din gat sau nas a unor cantitati mici de virus rubeolic viu atenuat timp de7-28 zile dupa vaccinare. Nu exista dovezi confirmate care sa indice faptul ca acest virus se transmite persoanelor susceptibile care intra in contact cu indivizii vaccinati. In consecinta, transmiterea prin contact fizic, desi este acceptata din punct de vedere teoretic ca fiind posibila, nu este considerata ca fiind un risc semnificativ; cu toate acestea, a fost documentata transmiterea la sugar prin laptele matern a virusului rubeolic din componenta vaccinului, dar fara vreun semn de boala clinica. Virusurile rujeolei, oreionului si rubeolei nu sunt transmise de persoana vaccinata, prin urmare, o persoana vaccinata recent nu reprezinta un risc pentru alte persoane sau pentru femeile insarcinate.

Ce se intampla daca te vaccinezi dupa expunerea la virus?

Vaccinarea indivizilor expusi la virusul rujeolic de tip salbatic poate oferi un anumit grad de protectie, daca vaccinul poate fi administrat in 72 de ore dupa expunere. Daca totusi vaccinul este administrat cu cateva zile inainte de expunere, se asigura o protectie mai buna. Nu exista dovezi concludente conform carora vaccinarea persoanelor care au fost expuse recent la virusurile urlian si rubeolic de tip salbatic asigura protectia acestora.

Riscurile vaccinului ROR

La fel ca in cazul oricarui vaccin, si ROR poate provoca reactii adverse:
•    Minore (sunt frecvente si apar de obicei la 6-14 zile dupa vaccinare): febra, eruptie usoara, limfadenopatie
•    Moderate: convulsii febrile, artralgii tranzitorii, artita, trombocitopenie tranzitorie 
•    Severe (rar si foarte rar): reactie alergica severa, parestezii tranzitorii si dureri la nivelul extremitatilor, orhita, parotidita, meningita aseptica, prurit, purpura

Surse:
www.ema.europa.eu
www.cdc.gov
www.hproimmune.eu
https://cnscbt.ro    
www.vaccineseurope.eu