Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Tot ce trebuie sa stii despre vaccinul ROR


Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomanda vaccinul ROR, care protejeaza impotriva a 3 boli – rujeola, oreionul si rubeola.

Copiii trebuie sa primeasca 2 doze de vaccin ROR – prima, la 12-15 luni, iar a doua, la 4-6 luni.

Adolescentii si adultii trebuie de asemenea sa fie la zi cu vaccinarea ROR.

Copiilor li se poate administra de asemenea vaccinul RORV, care protejeaza impotriva a 4 boli – rujeola (pojar), oreion, rubeola si varicela (varsat de vant). Acest vaccin poate fi administrat exclusiv copiilor de 12 luni-12 ani.

Cine are nevoie de vaccinul ROR?

Copiii

CDC recomanda administarea a doua doze de vaccin ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei) in cazul tuturor copiilor – doza 1 (la 12-15 luni) si doza 2 (la 4-6 ani). Copiilor le poate fi administrata a doua doza mai devreme, cu conditia sa treaca cel putin 28 de zile de la administrarea primei doze.

Vaccinul ROR este administrat mai tarziu fata de celelalte vaccinuri ale copilariei, deoarece anticorpii primiti de nou-nascut de la mama pot sa ofere o oarecare imunitate impotriva bolilor, ceea ce face vaccinul mai putin eficient daca este administrat sub varsta de 1 an.

Vaccinul RORV ofera imunitate pentru rujeola, oreion, rubeola si varicela. Acest vaccin este recomandat exclusiv copiilor de 12 luni-12 ani.

Studentii

Cei la care nu poate fi demonstarata imunitatea au nevoie de 2 doze de vaccin ROR, administrate la distanta de cel putin 28 de zile.

Adultii

Cei la care nu poate fi demonstrata imunitatea au nevoie de cel putin 1 doza de vaccin ROR.

Calatorii internationali

Orice persoana cu varsta de peste 6 luni care va calatori in afara tarii ar trebui sa fie imunizata impotriva rujeolei.

Inainte de orice calatorie in afara tarii:

 • Sugarii de 6-11 luni ar trebui sa primeasca 1 doza de vaccin ROR. Sugarii care primesc 1 doza de vaccin ROR inainte de implinirea a 1 an ar trebui sa primeasca alte 2 doze (o doza la 12-15 luni si o doua doza, la distanta de cel putin 28 de zile)
 • Copiii peste 12 luni ar trebui sa primeasca 2 doze de vaccin ROR, administrate la distanta de cel putin 28 de zile.
 • Adolescentii si adultii care nu imunitate demonstrata impotriva rujeolei ar trebui sa primeasca 2 doze de vaccin ROR, administrate la distanta de cel putin 28 de zile.

Personalul medical

Personalul din sanatate ar trebui sa aiba imunitate demonstarta, conform Regulilor de buna practica in domeniul sanitar. Acele persoane care nu au dovada imunitatii ar trebui sa primeasca 2 doze de vaccin ROR, administrate la distanta de cel putin 28 de zile.

Femeile de varsta fertila

Inainte de a ramane insarcinate, femeile de varsta fertila ar trebui sa intrebe medicul pentru a se asigura ca sunt imunizate. In cazul in care nu au imunitate, ar trebui sa li se administreze cel putin 1 doza de vaccin ROR.

Este sigur pentru femeile care alapteaza sa fie vaccinate cu ROR. Alaptarea nu interfereaza cu raspunsul la vaccinul ROR, iar nou-nascutul nu va fi afectatprin laptele matern.

Cine nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR?

Anumite categorii de persoane nu trebuie sa fie vaccinate cu vaccinul ROR sau ar trebui sa astepte:

 • Nu ar trebui sa primeasca vaccinul persoanele care au avut o reactie alergica amenintatoare de viata la antibioticul neomicina sau la o componenta a vacinului ROR. Comunica-i medicului daca ai alergii severe.
 • Persoanele care au avut o reactie alergica amenintatoare de viata la o doza anterioara de vaccin ROR sau RORV nu ar trebui sa primeasca o alta doza de vaccin.
 • Unele persoane care sunt bolnave la momentul la care vaccinul este programat pot fi sfatuite sa astepte pana se vindeca inainte de a le fi administrat vaccinul ROR.
 • Femeilor insarcinate nu trebuie sa li se administreze vaccinul ROR. Femeile insarcinate care au nevoie de vaccin ar trebui sa astepte pana dupa nastere. Femeile ar trebui sa evite conceptia 4 saptamani dupa ce li se adminstreaza vaccinul ROR.
 • Comunica-i medicului daca persoana careia i se administreaza vaccinul:
  • Are infectie HIV/SIDA sau o alta boala care afecteaza sistemul imun
  • Urmeaza tratament cu medicamente (de ex., steroizi) care afecteaza sistemul imun
  • Sufera de cancer, indiferent de tipul acestuia
  • Se afla in tratament pentru cancer – radioterapie sau chimioterapie
  • A avut valori reduse ale trombocitelor (o boala a sangelui)
  • I-a fost administrat un alt vaccin in ultimele 4 saptamani
  • A primit recent o transfuzie cu sange sau cu alte componente ale sangelui

In toate aceste situatii, exista temei ca vaccinul sa nu fie administrat sau se amane vaccinarea pentru o data ulterioara.

O boala minora, precum raceala sau varicela, nu ar trebui sa fie motive pentru a amana avantajele vaccinului ROR sau ale altui vaccin.

In plus, este sigur ca persoanele din anturajul femeii insarcinate sa primeasca vaccinul. Virusurile rujeolei, oreionului si rubeolei nu sunt transmise de persoana vaccinata, prin urmare, o persoana vaccinata recent nu reprezinta un risc pentru femeia insarcinata.

Cine nu are nevoie de vaccinul ROR?

Nu ai nevoie de vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (vaccinul ROR) daca intrunesti criteriile de mai jos referitoare la imunizare:

 • Ai carnet de imunizare care atesta ca ai efectuat vaccinarile necesare:
  • Cel putin 1 doza de vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, administrata la sau dupa implinirea a 1 an, in cazul copiilor prescolari si adultilor care nu au risc de expunere si transmitere
  • 2 doze de vaccin impotriva rujeolei si oreionului in cazul copiilor de varsta scolara si adultilor cu risc de expunere si transmitere, inclusiv studenti, cadre medicale si calatori internationali
 • Ai efectuat analize de sange care arata ca ai imunitate la rujeola, oreion si rubeola.
 • Ai confirmare de la laborator ca ai avut in trecut infectie cu rujeola, oreion sau rubeola.
 • Te-ai nascut inainte de 1957*.

Daca nu ai dovada imunizarii impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, discuta cu medicul in legatura cu vaccinarea. Daca nu ai certitudinea ca ai fost vaccinat, incearca mai intai sa gasesti carnetul care atesta vaccinarile pe care le-ai efectuat. Daca nu ai dovada vaccinarii cu ROR, ar trebui sa fii vaccinat. Vaccinul ROR este sigur si nu este periculos daca primesti o alta doza in cazul in care ai fost imunizat anterior impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei.

Daca ai fost vaccinat impotriva rujeolei in anii 1960, nu ai nevoie de revaccinare. Persoanele care au dovada ca au primit vaccinul viu atenuat al rujeolei in anii 1960 nu au nevoie sa fie vaccinate din nou. Persoanele care au fost vaccinate impotriva rujeolei inainte de 1968 fie cu vaccinul care contine virusul inactiv (mort) sau cu un vaccin cu virus de tip necunoscut ar trebui sa se vaccineze din nou cu cel putin 1 doza de vaccin cu virus rujeolic viu atenuat. Aceasta recomandare este pentru a le proteja pe acele persoane care probabil ca au primit vaccinul cu virus mort, disponibil in perioada 1963-1967, care nu a fost eficient.

* Cei nascuti inainte de 1957 furnizeaza doar dovezi prezumptive pentru rujeola, oreion si rubeola. Inainte ca vaccinurile sa fie disponibile, aproape toti copiii se infectau cu virusurile rujeolic, urlian si rubeolic. Este probabil ca majoritatea persoanelor nascute inainte de 1957 sa se fi infectat natural si, astfel, se presupune ca sunt imunizate fata de rujeola, oreion si rubeola.

Cat de eficient este vaccinul ROR?

Vaccinul ROR este foarte eficient si confera imunitate pentru rujeola, oreion si rubeola, prevenind complicatiile provocate de aceste boli. Persoanele care primesc doua doze de vaccin ROR in copilarie, conform programului national de vaccinare, dobandesc protectie pe viata.

Doua doze de vaccin ROR sunt eficiente in proportie de 97% impotriva rujeolei si 88% impotriva oreionului. O doza de vaccin ROR este eficienta in proportie de 93% impotriva rujeolei, 78% impotriva oreionului si 97% impotriva rubeolei.

Vaccinul ROR contine virusul viu atenuat (slabit). Acest lucru inseamna ca, dupa injectie, virusurile provoaca o infectie inofensiva la persoana vaccinata, cu foarte putine simptome, sau deloc, inainte sa fie eliminate din organism. Sistemul imun al persoanei lupta cu infectia provocata de aceste virusuri slabite si se dezvolta imunitatea (protectia organismului fata de virus).

Foarte putine persoane carora li se administreaza 2 doze de vaccin ROR pot sa faca totusi rujeola, oreion sau rubeola daca sunt expuse la virusurile care provoca aceste boli. Specialistii nu cunosc cu certitudine cauza – poate fi sistemul imun al acestor persoane care nu a raspuns la vaccin atat de bine pe cat ar fi trebuit.

 • Aproximativ 3 din 100 de persoane care primesc 2 doze de vaccin ROR vor face rujeola daca sunt expuse la virus. Totusi, este mai probabil sa faca o forma usoara a bolii si este putin probabil sa transmita boala catre alte persoane.
 • Doua doze de vaccin ROR sunt 88% (variaza de la 31% la 95%) eficiente in prevenirea oreionului. Epidemiile de oreion se pot produce chiar in comunitatile majoritar vaccinate, in special in scoli, facultati sau campusuri universitare. Totusi, acoperirea mare de vaccinare contribuie la limitarea dimensiunii, duratei si a raspandirii bolii.
 • Nu exista multe studii disponibile, insa majoritatea persoanelor care nu raspund la componenta rubeola din prima doza de vaccin ROR foarte probabil ca vor  raspunde la a doua doza.

Ce inseamna vaccinul RORV?

Vaccinul RORV protejeaza fata de patru boli: rujeola, oreion, rubeola si varicela. Acest vaccin este disponibil exclusiv pentru utilizarea la copiii de 12 luni-12 ani.

Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor (CDC) recomanda 1 doza de vaccin RORV la copiii de 12-15 luni si o a doua doza la 4-6 ani. Medicul poate veni in sprijinul parintilor cu sfaturi legate de optiunea pentru ROR sau RORV.

RORV este administrat injectabil si poate fi efectuat in acelasi timp cu alte vaccinuri.

Trebuie sa ma vaccinez daca am fost expus la virusurile rujeolei, oreionului sau rubeolei?

Daca nu ai imunitate impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei si esti expus la o persoana care are una dintre aceste boli, discuta cu medicul in legatura cu vaccinul ROR. Nu este periculos sa ti se administreze vaccinul dupa ce ai fost expus la rujeola, oreion sau rubeola, iar vaccinarea ar putea preveni imbolnavirea ulterioara.

In timpul epidemiilor, persoanele care nu au imnitate documentata ar trebui sa fie aduse la zi cu vaccinarea ROR. Adeseori, in timpul epidemiilor de rujeola sau oreion, este administrata o doza aditionala de ROR.

Daca ti se administreaza vaccinul ROR in decurs de 72 de ore de la expunerea initiala la rujeola, poti obtine o oarecare imunitate la boala sau poti sa faci o forma mai usoara a bolii. De asemenea, daca ti se administreaza medicamentul imunoglobulina (IG) in decurs de 6 zile de la expunerea la rujeola, poti obtine o oarecare imunitate la boala sau poti sa faci o forma mai usoara a bolii. Cu exceptia celor din institutiile spitalicesti, persoanele nevaccinate carora li se administreaza prima doza de vaccin ROR in decurs de 72 de ore de la expunerea la rujeola se pot intoarce la gradinita, scoala sau la serviciu.

Care este costul vaccinului ROR?

Planul national de vaccinare acopera costurile vaccinurilor.

Surse de informatie:

www.cdc.gov