Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Rujeola (pojar)

Pojarul sau rujeoala este o boala a copilariei cauzata de un virus. Odata o afectiune frecventa, astazi pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces.

 

Semne si simptome

Perioada de incubatie (durata de la infectie la aparitia primelor simptome) este de 7-14 zile.

Rujeola debuteaza tipic cu simptome ca:

 • Febra inalta
 • Tuse
 • Rinoree
 • Ochi rosii cu secretii abundente (conjunctivita)

La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot sa apara in cavitatea bucala pete mici albe denumite pete Koplik.

La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanseaza eruptia cutanata. De obicei, eruptia debuteaza cu pete rosii plate care apar pe fata, pe linia parului, si se raspandesc in jos la nivelul gatului, trunchiului, bratelor si picioarelor. Petele se pot uni pe masura ce se raspandesc de la cap spre restul corpului. Cand eruptia apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. Dupa cateva zile, febra scade si eruptia se estompeaza.

Contagiozitate

Virusul rujeolei este inalt contagios – traieste in caile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se raspandeste pe calea aerului, prin tuse si stranut si poate supravietui pana la 2 ore in spatiul in care persoana infectata a tusit sau a stranutat. O alta persoana se poate infecta daca respira aerul contaminat sau atinge suprafata infectata si ulterior isi atinge ochii, nasul sau gura.

Infectia este foarte contagioasa: 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor.

Persoanele infectate pot raspandi virusul cu 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei.

Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o alta specie.

 

Complicatii

Rujeola poate fi severa in cazul tuturor categoriilor de varsta. Totusi, copiii sub 5 ani si adultii peste 20 de ani sunt mai susceptibili sa prezinte complicatiile bolii.

Complicatii frecvente

Cele mai frecvente complicatii sunt infectiile la nivelul urechii si diareea.

 • Otita apare la 1 din 10 copii cu rujeola si poate determina pierderea permanenta a auzului.
 • Diareea apare la sub 1 din 10 persoane cu rujeola.

Complicatii severe

Unele persoane care sufera complicatii severe, precum pneumonia (infectia plamanilor) si encefalita (inflamatia creierului), au nevoie de spitalizare si au risc crescut de deces.

 • 1 din 20 de copii cu rujeola face pneumonie, aceasta este cea mai frecventa cauza de deces la copiii mici.
 • 1 din 1000 de copii cu rujeola dezvolta encefalita, care determina convulsii si poate duce la surzenie sau retard mental
 • La 1000 de copii cu rujeola, se inregistreaza 1-2 decese.

La femeile insarcinate, rujeola poate provoca nastere prematura sau nasterea unui copil cu greutate mica.

Complicatii pe termen lung

Panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) este o complicatie foarte rara, dar fatala – boala afecteaza sistemul nervos central si se produce la multi ani distanta de infectia initiala cu virusul rujeolei. PEES se dezvolta in general la 7-10 ani dupa ce persoana avut pojar, chiar daca aceasta pare sa se fi refacut complet in urma bolii. Deoarece rujeola a fost eliminata in 2000, PESS este rar raportata in Statele Unite. In randul persoanelor care au facut rujeola in perioada 1989-1991, se estimeaza ca  4 -11 din 10000 de pacienti sunt la risc de a dezvolta PESS. Riscul este cu atat mai mare cu cat persoana a facut boala inainte de varsta de doi ani.

 

Preventie

Rujeola poate fi prevenita prin vaccinarea cu vaccinul ROR. Acesta protejeaza fata de trei boli: rujeola, oreion si rubeola. CDC (Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA) recomanda 2 doze de vaccin ROR in cazul copiilor:

 • Prima doza la 12-15 luni
 • A doua doza, la 4-6 ani

Adolescentii si adultii ar trebui sa fie vaccinati la zi cu ROR.

Vaccinul ROR este foarte sigur si eficient. Doua doze de vaccin ROR au o eficienta in proportie de 97% in preventia rujeolei. O singura doza este eficienta in proportie de 93%.

Copiii pot primi, de asemenea, vaccinul care include in plus si protectia impotriva varicelei. Acest vaccin este aprobat exclusiv pentru utilizarea la copiii cu varsta intre 12 luni-12 ani.

 

Surse de informatie

 • www.cdc.gov