Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

RMN la copii

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRM sau RMN) este un examen de diagnostic imagistic de rutina care foloseste un camp magnetic de intensitate mare, radiofrecventa si un computer pentru a produce imagini bi - si tri-dimensionale ale organelor, tesuturilor si oaselor. Nu foloseste radiatii X si nu au fost raportate efecte adverse ca umare a pozitionarii intr-un camp magnetic.

Despre

Majoritatea aparatelor de RMN au un magnet mare, de forma tubulara, care furnizeaza un camp magnetic puternic in jurul copilului. O bobina de radiofrecventa este plasata deasupra partii corpului care urmeaza a fi examinata. Campul magnetic impreuna cu undele de radiofrecventa aplicate modifica temporar alinierea protonilor de hidrogen aflati in moleculele de apa din organism. Computerul construieste imagini pe baza semnalelor de radiofrecventa emise de protoni.

La copii, scanarea RMN este adesea preferata altor tehnici imagistice deoarece nu utilizeaza raze X si nu iradiaza. Este o modalitate de a examina mai bine diverse parti ale corpului si afectiuni care nu pot fi evaluate adecvat cu alte tehnologii imagistice. Este nedureroasa si sigura.

Rezultatul este interpretat de un medic specialist in radiologie si imagistica medicala, iar rezultatul este inmanat parintelui copilului si inregistrat in dosarul medical electronic al acestuia.

RMN cu anestezie generala

Uneori, este nevoie ca examenul RMN sa se realizeze cu anestezie generala, pentru ca miscarile copilului in timpul examinarii vor duce la obtinerea unor imagini neclare. Copilul trebuie sa stea nemiscat in timpul examinarii prin RMN. Anestezia il va adormi, iar copilul va ramane nemiscat si confortabil in timpul scanarii.

Cum se efectueaza

Examinarea poate dura intre 60 si 120 de minute, in functie de partea corpului scanata. Copilul trebuie sa stea nemiscat pentru fiecare serie de imagini (fiecare serie dureaza intre 3 si 8 minute). In cazul in care copilul nu poate ramane nemiscat, este nevoie de anestezie sau sedare.

Dupa ce copilul este adormit, echipa de anestezie si tehnologul RMN vor pozitiona copilul pe patul de scanare. Copiii mai mari care stau treji in timpul examinarii pot asculta muzica sau pot urmari un DVD.

Interiorul unui aparat RMN arata ca un tunel. Exista o masa care culiseaza prin deschiderea tunelului. Este necesar ca partea corpului care va fi scanata sa fie in centrul scanerului. Copilul va avea dopuri in urechi, deoarece aparatul RMN produce sunete puternice sau pulsatile. Tehnicianul poate vorbi cu copilul in timpul examinarii si ii poate explica cand vor apare zgomotele si cat vor dura. Parintii pot sta in camera de examinare, daca copilul este treaz. Aparatul nu atinge si nu va leza copilul, insa daca este nevoie de substanta de contrast se va monta o branula, copilul simtind o durere minima la locul de punctionare a acului.  Substanta de contrast este denumita gadoliniu si este necesara pentru a furniza informatii suplimentare despre unele parti ale corpului.

Tehnologul RMN va efectua scanarea copilului, iar echipa de anestezie va continua sa monitorizeze copilul.

Este indicat ca micutul sa fie imbracat cu haine confortabile, care nu contin metal (fermoare, capse). Daca imbracamintea copilului interfera cu obtinerea imaginilor, cel mic va purta un halat oferit de clinica. Toate obiectele metalice si magnetice trebuie pastrate in afara camerei, inclusiv cheile, bijuteriile, cartile de credit si telefoanele mobile.

Inainte de examinare

In cazul in care scanarea se va face cu sedare, o asistenta iti va oferi informatii despre pregatire, care trebuie urmate intocmai.

Daca scanarea se face fara sedare sau anestezie, informatiile vor fi oferite cand este programata examinarea. Pentru unele teste RMN, copilul nu trebuie sa se manance cu 4 ore inainte sau sa se consume lichide cu 2 ore inainte de examinare.

Cand sosesti la centrul de imagistica

Personalul din Departamentul de Imagistica iti va cere sa completezi un formular in care vor fi mentionate informatii medicale despre alergii, tratamente urmate, o posibila sarcina, interventii chirurgicale si despre implanturi de obiecte de metal.

Dupa examinare

Daca nu sunt primite alte recomandari din partea medicului, copilul care nu a fost anesteziat sau sedat isi poate relua imediat actvitatile normale. In cazul in care s-a facut anestezie, medicul va oferi recomandari referitoare la reluarea activitatii.

Un medic specialist in imagistica medicala va examina imaginile copilului si va face un raport scris al constatarilor si al diagnosticului imagistic pe care il va inregistra in Dosarul Medical Electronic al copilului.

Surse de informatie

  • www.childrenshospital.org
  • www.cincinnatichildrens.org