Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Tomografia computerizata (CT) la adulti si CT cu substanta de contrast

Scanarea CT reprezinta o forma de radiografie care implica utilizarea un echipament cu raze X. Mai este denumita scanare CAT si este de obicei folosita in cazuri precum fracturi osoase, traumatisme craniene, tumori, monitorizare in cancer, hemoragie interna. Potrivit majoritatii tratatelor medicale, scanarea CT se afla in top 5 in ceea ce priveste inovatiile in medicina in ultimii 50 de ani. CT s-a dovedit un instrument medical atat de valoros incat inventatorilor li s-a acordat Premiul Nobel in 1979.

Principiile functionarii

Tomografia computerizata (CT) foloseste raze X si un computer pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului. Examinarea poate fi efectuata in cadrul spitalizarii sau in ambulator de catre medicul specialist radiolog.

Beneficiile acestei examinari

Principalele beneficii ale acestei examinari determina un management medical mai eficient, dupa cum urmeaza:

  • Poate fi stabilit cu precizie daca este necesara interventia chirurgicala
  • Reduce nevoia de interventie chirurgicala exploratorie
  • Imbunatateste diagnosticul de cancer si tratamentul
  • Reduce durata spitalizarii
  • Poate reprezenta un ghid de tratamente pentru afectiuni precum trauma, boala cardiaca sau accident vascular cerebral

De asemenea, alte avantaje sunt reprezentate de obtinerea rapida a imaginilor, informatii specifice asupra starii de sanatate si observarea unei zone mari a corpului. Nicio alta procedura imagistica nu acopera toate aceste beneficii in cadrul unei singure examinari.

Importanta acestei explorari

Medicul radiolog va analiza dimensiunea, forma, structura, textura si starea generala de sanatate a organelor interne. Ulterior, aceste imagini furnizeaza informatii relevante privind sanatatea ta, inclusiv localizarea, extinderea si gradul de severitate a afectiunii de care suferi.

Cand este indicata si de ce

Scanarea CT produce imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului, precum organele interne, vasele de sange si oasele.
Scanarea CT poate fi folosita pentru a:

  • Diagnostica anumite afectiuni – precum afectarea osoasa, traumatisme la nivelul organelor interne, probleme cu circulatia anguina, accidentul vascular cerebral si cancerul.
  • Ghida investigatii sau tratamente viitoare – de exemplu, scanarea CT contribuie la stabilirea localizarii, a dimensiunii si a formei tumorii inainte de a afectua radioterapie sau poate permite medicul sa efectueze o biopsie cu ac fin (o portiune mica de tesut este recoltata cu ajutorul unui ac) sau pentru a drena un abces.
  • Monitoriza anumite afectiuni – inclusiv verificarea dimensiunii tumorii in timpul si dupa tratamentul pentru cancer

Cum decurge examinarea

Este posibil sa fii sfatuit sa eviti sa mananci cu cateva ore inainte pentru ca medicul sa se asigure ca obtine imagini clare. Inainte de examinare, anunta medicul daca suferi de alergii, probleme renale sau daca urmezi un tratament pentru diabet. Poarta haine confortabile si evita sa porti bijuterii sau imbracaminte care contine metal.
In timpul examinarii, vei sta intins pe un pat intr-un halat (nu in hainele de strada) – patul va trece printr-un scanner CT. Acest scanner include un inel care se roteste in jurul unei sectiuni a corpului pe masura ce treci prin el. Spre deosebire de examenul RMN, scanarea CT nu implica intreg corpul deodata, deci nu ai motive sa fii claustrofobic. Radiologul va opera scanner-ul dintr-o camera alaturata. In timpul examinarii, poti auzi si poti vorbi cu medicul. Cu fiecare scanare efectuata, este nevoie sa stai nemiscat si sa respiri normal. Astfel, imaginile obtinute nu vor iesi miscate. Poti fi rugat de catre medic sa inspiri, sa expiri sau sa iti tii respiratia in anumite momente.

Este posibil ca inainte de scanare sa fie necesar sa ti se administreze o substanta denumita substanta de contrast, care imbunatateste calitatea imaginilor. Aceasta poate fi administrata sub forma de lichid, prin clisma sau prin injectie. Substanta de contrast este complet inofensiva si se va elimina din corp prin urina.

Dupa scanarea CT nu exista efecte secundare si poti merge acasa sau la serviciu ca de obicei. Daca insa este folosita substanta de contrast, poti fi sfatuit sa mai astepti circa o ora in spital pentru ca medicul sa observe daca ai vreo reactive adversa la aceasta.

Rezultatele nu sunt disponibile imediat. Un computer va procesa informatiile, care ulterior sunt analizate de medicul radiolog, care va intocmi un raport cu care vei merge la medicul trimitator. In general, rezultatele sunt gata in cateva zile sau saptamani.

Durata examinarii

Durata scanarii dureaza in general intre 10 si 20 de minute.

Documente necesare

Pentru a efectua aceasta investigatie ai nevoie de trimitere de la medicul specialist – ortoped, neurolog etc., iar in cazul in care este necesara administrarea de substanta de contrast, sunt necesare analizele de sange uree si creatinina.

 

Riscuri

Ca orice alta examinare radiologica, scanare CT te expune ca o cantitate redusa de radiatii ionizante – cantitatea depinde de cat de mare este suprafata scanata. Radiatiile contribuie la crearea imaginii structurilor din interiorul corpului. La dozele reduse folosite la scanarea CT, riscul de a dezvolta cancer este atat de redus incat nu poate fi masurat. In cazul riscului crescu, Colegiul American de Radiologie sustine ca nicio investigatie imagistica nu trebuie efectuata decat daca exista un beneficiu medical clar. Daca medicul ti-a recomandat o scanare CT, intreaba-l in legatura cu beneficiile potentiale pentru sanatatea ta – acestea, in general, depasesc masiv orice risc potential minor al radiatiilor.

Cand nu este recomandata

Femeilor insarcinate nu le este recomandata scanarea CT decat in cazuri de urgenta maxima, iar femeile care alapteaza trebuie sa intrerupa alaptarea pentru 24 de ore daca li se administreaza substanta de contrast. De asemenea, se recomanda prudenta in recomandarea acestei investigatii pentru copii, ca urmare a dozei de radiatii la care ar putea fi expusi.

Diferenta dintre CT si RMN

Atat scanarea CT, cat si RMN-ul sunt proceduri imagistice folosite pentru captarea imaginilor din interiorul organismului. Principala diferenta este ca RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara) foloseste undele radio, in timp ce CT-ul (tomografia computerizata) foloseste razele X. Ambele investigatii prezinta risc scazut, insa exista anumite diferente care o fac pe fiecare o mai buna optiune, in functie de circumstante. I

Investigatia este frecvent folosita pentru a diagnostic probleme la nivelul articulatiilor, creierului, incheieturilor, gleznelor, sanilor, capului, inimii, vaselor de sange. In cazul scanarii CT, se urmareste un diagnostic pentru probleme privind fracturile osoase si sistemul osos, tumori, monitorizare in cancer sau hemoragie interna. CT-urile sunt mai folosite decat RMN-urile si sunt in general mai putin costistoare.

Totusi, RMN-ul este considerat a fi superior in privinta detaliilor imaginilor. Cea mai notabila diferenta este ca scanarea CT foloseste radiatii, ceea ce nu se intampla in cadrul unui RMN. Scanarea CT este mai rapida si furnizeaza imagini ale tesuturilor, organelor si structurii scheletice. RMN-ul permite captarea imaginii asupra tesuturilor anormale – imaginile RMN sunt mai detaliate.

Surse de informatie:
www.nhs.uk
www.mayoclinic.org
www.radiologyinfo.org
www.pbmchealth.org
www.healthline.com