Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Suzeta sau suptul degetului? Care e cea mai buna optiune?

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Imediat dupa nastere reflexul de supt este unul dintre primele pe care le are sugarul si pe care se bazeaza, mai ales in procesul de hranire. Pentru unii nou nascuti suzeta intre supturi (fie ca este vorba de un copil alimentat la san sau cu biberonul) poate fi cheia prin care acestia se pot linisti. 

Nu exista o parere unanim acceptata despre folosirea suzetei, de aceea parintii trebuie sa cunoasca toate indicatiile si contraindicatiile utilizarii acestui obiect inainte de a-l folosi sau de a-i nega utilitatea. 

Care sunt motivele pentru care suzeta este un obiect benefic?

  • Suzeta ofera o distragere temporara, este de mare ajutor cand copilul este suparat, s-a lovit, plange din cauza oboselii, i se efectueaza manevre dureroase medicale etc.
  • Suzeta ajuta in procesul de adormire. Suzeta poate linisti copilul si aceasta poate face parte din rutina somnului.
  • Suzeta ajuta sugarii in timpul zborurilor. Ei nu stiu sa inghita in sec la aterizare sau decolare pentru a atenua efectele schimbarii de presiune, iar suptul ajuta foarte mult in aceste situatii.
  • Suzetele pot fi aruncate la gunoi. In momentul in care parintii decid faptul ca suzeta nu mai trebuie utilizata de catre copil acestea pot fi indepartate definitiv. Daca insa cel mic are obiceiul de a-si suge degetul, acesta poate fi mult mai greu eliminat. Suptul degetului aduce cu sine multiple dezavantaje printre care cele mai cunoscute sunt: riscul infectiilor, atat digestive cat si locale, deformarile gingivale dar si ale degetului, perpetuarea unui obicei nesanatos si la varste foarte mari cu evidentele consecinte emotionale. In mod frecvent copiii care folosesc degetul in locul suzetei dezvolta infectii digestive, insotite de diaree, varsaturi sau febra. La nivelul degetului apar frecvent panaritii, celulite (infectii ale tesutului cutanat) din cauza micilor eroziuni aparute in timpul procesului de suctiune si suprainfectare datorata bacteriilor care patrund in acele leziuni. Inevitabil suptul degetului la varste scolare se poate asocia cu stigmatizare din partea colegilor.
  • Este cunoscut si demonstrat faptul ca suzeta reduce mult riscul de moarte subita a sugarului, de aceea, la modul general, suzeta este recomandata de majoritatea societatilor europene de pediatrie si este mentionata in ghidurile acestora.

Care sunt aspectele negative ale utilizarii suzetei la copil?

  • Suzeta devine deseori un obiect folosit nu doar la adormire, ci pe toata perioada somnului. De cele mai multe ori, atunci cand in somnul profund copilul pierde suzeta din gura, exista riscul sa se trezeasca din dorinta de a o recupera, cu consecinte usor de intuit: oboseala sugarului, dar si a intregii familii. 
  • Utilizarea indelungata a suzetei poate cauza probleme dentare, dar utilizarea acesteia doar in primul an de viata nu a fost asociata cu aceasta patologie. Suzeta pare a fi utila si relativ sigura pana la varsta de 1 an, ulterior apar riscuri legate de alinierea incorecta a dintilor in arcada. 
  • Utilizarea suzetei poate creste riscul otitelor medii ale copilului, mai ales in perioada in care este racit si dezvolta rinoree (ii curge nasul sau are nasul infundat)
  • La inceputul alaptarii suzeta poate perturba acest proces, sugarul putand confunda sanul cu suzeta, alimentandu-se incorect. Suptul este un proces care implica efort si orice alt dispozitiv care se suctioneaza mai usor poate fi preferat, chiar daca nu aduce si aport alimentar. Pe termen lung, dupa primele 2-3 saptamani de adaptare, suzeta nu mai interfereaza cu suptul, se creeza reflexe corecte. 

Suzeta poate fi de ajutor multor familii, nu este un obiect interzis de societatile de pediatrie si este intotdeauna de preferat suptului degetului. Suzeta ajuta la calmarea sugarilor, dar niciodata nu este de dorit a fi primul obiect folosit cand un copil plange sau este suparat, ci mai degraba ultima resursa in astfel de situatii. 

Ideal ar fi ca folosirea suzetei sa nu depaseasca primul an de viata, ulterior putand afecta atat dantura cat si vorbitul. Spre deosebire de deget, suzeta poate fi usor sterilizata, se recomanda acest lucru in toata perioada in care este folosita. Sunt ideale suzetele dintr-o singura bucata pentru a evita accidentele, suzetele de marime potrivita varstei si schimbarea acestora cat de des este nevoie. Atat latexul, cat si siliconul, sunt materiale care sunt afectate de supt si trebuie inlocuite frecvent. 

Se recomanda snururile potrivite ca lungime pentru suzeta. Sunt interzise cele prea lungi (pericol de sufocare prin strangulare) sau cele cu obiecte decorative (pietre de chihlimbar, bucati de lemn cu diverse culori, forme, inscriptionate cu numele copilului). Dincolo de primul an de viata, suzeta nu aduce aproape niciodata beneficii, mai ales in timpul zilei. Tine de parinti ca acest obicei sa se finalizeze, cu rabdare, tact si fermitate.