Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Greutatea corporală - legătura dintre obezitate și nivelurile ridicate de cortizol

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
Lupta cu kilogramele în plus reprezintă o provocare reală pentru multe persoane. Dieta și mișcarea reprezintă, desigur, fundamentul unei greutăți corporale optime, dar te-ai gândit vreodată că stresul pe care îl resimți zilnic ar putea avea un cuvânt de spus în această privință? În rândurile următoare, vei descoperi cum îți pot influența stresul și nivelul de cortizol greutatea corporală, de ce se poate crea un cerc vicios între obezitate și nivelul acestui hormon, dar și cum măsurarea nivelului de cortizol și hemoglobină glicozilată (HbA1c) te poate ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă în corpul tău.

Contactează-ne!

Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.

Cum îți influențează stresul și cortizolul greutatea corporală

Atunci când te afli sub presiune constantă (stres la locul de muncă, probleme personale, un ritm de viață haotic etc.), organismul tău reacționează prin eliberarea de cortizol („hormonul stresului”). Deși acest răspuns este util pe termen scurt, un nivel ridicat de cortizol, în mod constant, îți poate sabota eforturile de a-ți menține greutatea corporală în limite sănătoase.

Iată care sunt mecanismele prin care se poate întâmpla acest lucru:

  • creșterea apetitului - în primul rând, cortizolul îți poate crește pofta de mâncare. Mai mult decât atât, te poate face să poftești în special la alimente bogate în zahăr, grăsimi și calorii. Aceste alimente mai poartă și numele de „comfort food”, deoarece par să ofere o alinare temporară, însă contribuie în mod direct la acumularea de kilograme. Practic, creșterea apetitului este un mecanism prin care corpul încearcă să se asigure că are suficiente resurse energetice pentru a face față unei perioade dificile;
  • favorizarea depunerii de grasime abdominala - cortizolul are tendința de a stimula depunerea de țesut adipos, în special în zona abdominală. Grăsimea viscerală (cea care se acumulează în jurul organelor interne) este diferită de grăsimea subcutanată și este considerată mult mai periculoasă pentru sănătate, întrucât crește riscul de boli cardiovasculare și diabet;
  • impactul asupra metabolismului și insulinei - cortizolul ridicat pe perioade îndelungate poate încetini metabolismul și poate afecta modul în care corpul utilizează glucoza din sânge. Astfel, poate conduce la dezvoltarea rezistenței la insulină. Această tulburare este caracterizată prin incapacitatea celulelor de a răspunde la fel de eficient la insulină (hormonul care transportă glucoza din sânge în celule). Acest lucru îngreunează menținerea unei glicemii normale și poate favoriza, de asemenea, stocarea grăsimilor.

De ce obezitatea și nivelul de cortizol pot crea un cerc vicios

Conform numeroaselor studii efectuate pe acest subiect, stresul și nivelul ridicat de cortizol pot contribui la creșterea în greutate. Cu toate acestea, din păcate, există o legătură și în sens invers: obezitatea, odată instalată, poate influența nivelul de cortizol și răspunsul la stres. Astfel, se creează un cerc vicios greu de întrerupt. Cum se întâmplă acest lucru?

  • În primul rând, țesutul adipos, în special grăsimea viscerală, este mai mult decât un depozit pasiv de energie. Este un organ activ, din punct de vedere metabolic și endocrin. Țesutul adipos produce și eliberează în organism diverși compuși, printre care și citokinele pro-inflamatorii. Inflamația cronică generată de excesul de grăsime poate perturba funcționarea normală a mecanismului de răspuns la stres (axa hipotalamo-hipofizo-suprarenaliană). Mai exact, inflamația poate trimite semnale către glandele suprarenale să producă și mai mult cortizol, chiar și în absența unui factor de stres extern evident;
  • În al doilea rând, obezitatea în sine poate fi o sursă de stres. Persoanele din această categorie se pot confrunta cu o stimă de sine scăzută, cu dificultăți în a-și desfășura activitățile zilnice sau chiar cu stigmatizare socială. Toate acestea pot genera instalarea stresului cronic, care va menține, la rândul său, nivelul de cortizol ridicat.

Astfel, se formează un cerc vicios: stresul duce la creșterea cortizolului, care favorizează formarea depozitelor de grăsime în zona abdominală. Această grăsime, prin inflamația pe care o generează, poate crește și mai mult cortizolul. Acest cerc vicios face ca atât pierderea în greutate, cât și reducerea nivelului de stres și cortizol să fie mult mai dificile.

Grăsimea abdominală ca indicator al relației cortizol - greutate corporală

Atunci când vorbim despre legătura dintre cortizol și greutatea corporală, nu tot țesutul adipos este la fel de relevant. Localizarea grăsimii este extrem de importantă. În acest context, grăsimea viscerală reprezintă principala amenințare. Aceasta este grăsimea care se depune în interiorul cavității abdominale, în jurul organelor interne vitale (ficatul, pancreasul și intestinele). Este diferită și mult mai periculoasă pentru sănătate decât grăsimea subcutanată, cea pe care o poți identifica, de exemplu, pe șolduri sau coapse.

Studiile arată că celulele adipoase din zona viscerală sunt mai sensibile la acțiunea cortizolului și au un număr mai mare de receptori pentru acest hormon, comparativ cu celulele adipoase din alte zone ale corpului. Practic, cortizolul „încurajează” depunerea grăsimii exact acolo unde este cel mai periculos.

De ce este atât de periculoasă grăsimea viscerală?

Așa cum menționam anterior, grăsimea viscerală este metabolic activă. Eliberează în mod constant substanțe inflamatorii (citokine) și acizi grași liberi direct în vena portă, care transportă sângele către ficat. Acest flux constant poate conduce la o serie de efecte:

  • rezistenta la insulina;
  • creșterea nivelului de trigliceride;
  • scăderea colesterolului HDL („bun”);
  • creșterea exponențială a riscului de sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare.

De aceea, monitorizarea greutății corporale sau calcularea Indicelui de Masă Corporală (IMC) nu sunt întotdeauna suficiente pentru a evalua riscul. Circumferința taliei este considerată un indicator mult mai relevant. O circumferință abdominală crescută (în general, peste 88 cm la femei și peste 102 cm la bărbați) poate semnala prezența grăsimii viscerale în exces și poate sugera un nivel crescut de cortizol.

Riscuri metabolice

Legătura dintre nivelul ridicat de cortizol, grăsimea viscerală și inflamația cronică nu afectează doar aspectul fizic. Această combinație poate conduce, din păcate, la probleme metabolice serioase, care îți pot afecta sănătatea pe termen lung:

  • rezistența la insulină și diabetul zaharat de tip 2 - atât cortizolul ridicat, cât și grăsimea viscerală contribuie direct la dezvoltarea rezistenței la insulină. Atunci când celulele devin mai puțin receptive la acțiunea insulinei, pancreasul este forțat să secrete cantități tot mai mari, pentru a menține glicemia sub control. În timp, acest efort continuu poate epuiza pancreasul, ducând inițial la prediabet (o etapă în care glicemia este deja crescută, dar nu suficient de mult pentru diagnosticul de diabet) și, în final, la instalarea diabetului zaharat de tip 2;
  • boli cardiovasculare - grăsimea abdominală și inflamația cronică asociată sunt factori majori de risc pentru inimă și vasele de sânge. Acestea pot contribui la apariția hipertensiunii arteriale și a dislipidemiei (trigliceride crescute și colesterol HDL scăzut). De asemenea, favorizează instalarea aterosclerozei (procesul de depunere a plăcilor de aterom pe pereții arterelor);
  • sindromul metabolic - obezitatea abdominală (circumferință mare a taliei), glicemia crescută, hipertensiunea arterială și dislipidemia sunt adesea grupate sub denumirea de sindrom metabolic. Prezența acestui sindrom este un semnal de alarmă important, deoarece amplifică considerabil riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și boli cardiovasculare grave.

De ce e importantă măsurarea nivelului de cortizol și HbA1c

Dacă te confrunți cu dificultăți în menținerea unei greutăți corporale optime, observi o acumulare de grăsime (în special în zona abdominală) și bănuiești că stresul cronic ar putea juca un rol în această situație, poate fi util să apelezi la evaluarea nivelului de cortizol și a controlului glicemic.

Măsurarea cortizolului (fie din sânge, fie din salivă, în funcție de recomandarea medicului) poate ajuta la determinarea impactului pe care îl are stresul asupra organismului tău. Un nivel constant ridicat poate fi un semnal că mecanismul tău de răspuns la stres este suprasolicitat. Astfel, este posibil ca aceste rezultate să ofere o explicație parțială pentru tendința de îngrășare sau pentru ineficiența curelor de slăbire.

Pe de altă parte, analiza HbA1c (hemoglobina glicozilată) este importantă pentru evaluarea consecințelor metabolice pe termen lung. Aceasta îți arată care a fost, în medie, nivelul glicemiei tale în ultimele 2-3 luni. Este un indicator mult mai stabil decât o glicemie măsurată ocazional și reflectă impactul real al dietei, al stilului de viață și al factorilor hormonali asupra modului în care corpul tău metabolizează glucoza din sânge.

De aceea, evaluarea combinată a cortizolului și a hemoglobinei glicozilate reprezintă o investigație relevantă, în acest context. Aceasta îi permite medicului tău să înțeleagă dacă există o legătură între nivelul ridicat de stres (sugerat de cortizol) și deteriorarea controlului glicemic (indicat de HbA1c).

Legătura dintre greutatea corporală, stresul cronic și nivelul de cortizol este una complexă și, adesea, bidirecțională. Totuși, este important de menționat că doar medicul specialist este în măsură să interpreteze corect rezultatele acestor analize și să-ți recomande un plan terapeutic corespunzător.

Bibliografie

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11020091/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27345527/
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-789X.2012.01035.x

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.