Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce este grasimea abdominala o problema?

Intrebare: Medicul imi spune ca am grasime abdominala in exces. De ce este o problema si ce solutie exista?

Raspuns: Grasimea abdominala (denumita si grasime viscerala) reprezinta grasimea acumulata in abdomen, care umple spatiile dintre organele abdominale - ficat, intestine, etc. Spre deosebire de grasimea de sub piele – cea pe care o putem apuca cu mainile, denumita grasime subcutanata – grasimea viscerala este periculoasa pentru sanatatea noastra. Este asociata cu rezistenta la insulina, care poate duce la diabet de tip 2 si la risc crescut de boli cardiovasculare si cancer colorectal. La femei, este asociata si cu un risc crescut de cancer la san si cu afectiuni la nivelul colecistului. 

Cantitatea de grasime viscerala pe care o purtam fiecare dintre noi este influentata, pana la un anumit punct, de genele noastre, precum si de scaderea nivelului de estrogen la menopauza. In timp ce majoritatea avem atat grasime subcutanata la nivelul taliei, cat si grasime viscerala dedesubt, masurarea taliei ne indica grasimea viscerala estimata. O circumferinta a taliei mai mare de 88 cm la femei si 102 cm la barbati constituie un semn de risc crescut de boli asociate grasimii viscerale.

Din fericire, grasimea viscerala poate fi indepartata. S-a demonstrat ca treizeci de minute de exercitii aerobice (mers in ritm rapid, bicicleta, etc.) de intensitate moderata efectuate 5 zile pe saptamana plus exercitii de rezistenta (cu greutati) cateva zile pe saptamana reduc grasimea viscerala (abdomenele intaresc muschii abdominali, dar nu ajuta la diminuarea grasimii viscerale).

Dieta este, de asemenea, foarte importanta. Mananca portii mai mici, ai grija la grasimi, si creste aportul de fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe.

Sursa de informatii:

www.health.harvard.edu