EDU.REGINAMARIA.RO

RMN cu gadoliniu la nivelul urechii interne ajuta la investigarea bolii Meniere

RMN cu gadoliniu la nivelul urechii interne ajuta la investigarea bolii Meniere

Recent, rezolutia de inalta calitate a examenului RMN a facut posibila examinarea urechii interne si documentarea hidropsului in boala Meniere. In lume, aceasta metoda este foarte noua, iar in Romania este efectuata doar de catre Dr. Emilia Diaconu, Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala in colaborare cu medicii specialisti ORL, Dr. Dan Masariu si Dr. Tudor Andrei.

Boala Meniere este caracterizata de episoade de vertigo, pierderea fluctuanta a auzului la frecvente joase, tinnitus si senzatie de plenitudine in ureche. Se considera ca mecanismul patologic este hidropsul endolimfatic. Diagnosticul de hidrops se pune pe baza simptomelor clinice si a unor teste functionale otologice.

Frecvent, boala Meniere se manifesta prin hidrops endolimfatic bilateral si reprezinta un continuum de la afectare monosimptomatica la complexul de simptome tipice ale bolii. La 20% din pacienti se intarzie diagnosticul mai mult de 5 ani, ceea ce duce la pierderea auzului. Astfel, se sugereaza ca examinarea RMN a urechii interne cu substanta de contrast gadoliniu ar fi indicata in cazul pacientilor cu pierdere de auz neurosenzoriala, vertigo si tinnitus, pentru a verifica modificarile de la nivelul urechii interne. Descoperirea precoce a hidropsului endolimfatic ar permite un mai bun management al afectiunii, cu imbunatatirea prognosticul pacientilor cu boala Meniere.