Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa iau Prozac in sarcina?

Pot sa iau Prozac in sarcina?

Este dificil sa faci o afirmatie clara. A lua medicamente in sarcina reprezinta un risc, iar medicamentele antidepresive nu sunt diferite.

Prozac este denumirea comerciala a fluoxetinei, care face parte din grupul de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Medicul psihiatru iti va explica care sunt riscurile si beneficiile administrarii acestui medicament in cazul tau.

Medicamentele din clasa ISRS luate in sarcina pot creste riscul aparitiei anumitor complicatii pentru tine si copilul tau. Totusi, diferite tipuri de ISRS au efecte diferite si riscul acestora este foarte mic. Specialistii nu cunosc exact care complicatii sunt datorate ISRS si care sunt din cauza depresiei.

Dezavantajele administrarii ISRS in sarcina ar putea fi:

  • Un risc usor crescut de a face hipertensiune si preeclampsie, desi acest risc este mai scazut in cazul medicamentului Prozac comparativ cu alte ISRS, cum ar fi medicamentul denumit Seroxat (paroxetina)
  • Un risc usor crescut de avort, care depinde de tipul de ISRS folosit sau daca se folosesc combinatii de medicamente
  • Un risc usor crescut de aparitie la fat a unor malformatii cardiace. De asemenea, depinde de tipul de ISRS folosit sau daca se folosesc combinatii de medicamente
  • Un risc foarte mic de hipertensiune arteriala la nou-nascutii ai caror mame au luat ISRS in cea de-a doua jumatate a sarcinii
  • Simptome trecatoare la sugar dupa nastere, daca mama a luat ISRS in ultima parte a sarcinii, cum ar fi iritabilitate, probleme legate de alaptare si dificultate de a dormi. Nu este clar daca aceste manifestari sunt reactii adverse ale ISRS din sangele copilului sau sunt simptome de sevraj dupa ce copilul s-a nascut. In ambele situatii, manifestarile sunt temporare.

De asemenea, administrarea de ISRS este asociata cu nastere prematura si greutate mica la nastere, insa expertii nu sunt pe deplin siguri de aceasta legatura. De asemenea, nu sunt evidente ca exista un risc mai mare de a naste un copil mort sau ca nou-nascutul sa sufere de sindromul de moarte subita a sugarului.

Daca suferi de tulburare depresiva majora, iti va fi greu sa te adaptezi la sarcina si sa te ingrijesti adecvat in timpul sarcinii si apoi sa-ti ingrijesti copilul odata ce s-a nascut. Pe de alta parte, reactiile adverse serioase ale ISRS sunt rare, astfel incat vorbeste cu medicul tau psihiatru despre ce tratament ar fi optim in cazul tau si potrivit trimestrului de sarcina in care te afli. Este posibil ca medicul sa-ti recomande terapii sau strategii de auto-intrajutorare ca prim pas. Daca deja iei ISRS, intreaba medicul daca este nevoie sa schimbi tipul de medicament sau sa reduci doza. Ceea ce este indicat pentru tine va depinde de severitatea depresiei si de schema de tratament recomandata.