Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh

Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh

Factorul Rhesus (Rh) este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta sa Rh-ul negativ. 85% din populaţie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ. 

Desi factorul Rh nu are un impact asupra sanatatii tale, poate afecta sarcina. Vei avea nevoie de o ingrijire speciala daca esti Rh negativa, iar tatal copilului tau este Rh pozitiv.

Daca sarcina se confirma, medicul ginecolog va recomanda un test de sange pentru identificarea factorului Rh inca de la prima consultatie prenatala.

De ce este importanta identificarea factorului Rh?

In timpul sarcinii si mult mai important, in timpul nasterii, cantitati mici din sangele copilului pot veni in contact cu sangele tau. Daca esti Rh pozitiva, nu exista un risc de incompatibilitate. Daca insa esti Rh negativa, iar copilul tau este Rh pozitiv, sistemul tau imun va produce anticorpi anti-Rh. In mod normal, acesti anticorpi nu reprezinta un risc la prima sarcina, insa in cazul celei de-a doua sarcini, daca fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, anticorpii anti-Rh produsi anterior vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la aparitia anemiei fetale. Daca anemia este severa, fatul ar putea muri daca nu se face transfuzie de sange intrauterina.

Cum se poate preveni dezvoltarea de anticorpi anti-Rh?

Daca esti Rh negativa, va fi nevoie sa faci un alt test – test screening pentru anticorpi anti-Rh, in primul trimestru de sarcina si apoi in saptamana 28. Daca nu s-au produs inca anticorpi anti-Rh, ti se va recomanda un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh. Acestea vor preveni formarea anticorpilor in timpul sarcinii. Daca nou-nascutul este Rh negativ, nu vei avea nevoie de tratament suplimentar dupa nastere. Insa, daca bebelusul este Rh pozitiv, vei avea nevoie de inca o doza imediat dupa ce ai nascut.

Foarte probabil ca va trebui sa previi imunizarea prin injectarea de imunoglobuline la fiecare sarcina ulterioara si, de asemenea, dupa nasterea unui copil Rh pozitiv.

In plus, daca esti Rh negativa, va fi nevoie de tratament cu imunoglobuline Rh injectabile de fiecare data cand sangele tau vine in contact cu sange Rh pozitiv, cum ar fi in cazul unui:

  • avort
  • sarcina ectopica (cand ovulul fecundat se implanteaza in alt loc in afara uterului, frecvent la nivelul trompei uterine)
  • sarcina molara (o tumora benigna care se dezvolta in uter)
  • amniocenteza (test prenatal in care se recolteaza lichid amniotic)
  • biopsia de vilozitati coriale (test prenatal in care se recolteaza un fragment de tesut din placenta)
  • sangerare vaginala in timpul sarcinii
  • traumatism abdominal in timpul sarcinii
  • rotatia copilului in prezentatie pelviana (cu capul in sus) inainte de inceperea travaliului