Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

PACS, un sistem complex de arhivare si acces la imagistica medicala

pacs
Traim in secolul vitezei si stim deja ca sistemul medical trece printr-o digitalizare continua. Cu beneficii de o parte si de alta: pentru medici si pentru pacienti.

Astazi povestimdespre PACS. Este prescurtarea de la Sistem de Arhivare și de Comunicare a Imaginilor (Picture Archiving and Communication System) si vei intelege de ce este important sa afli despre el. Pentru asta, l-am rugat pe prof. dr. Florin Birsasteanu, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, lider medical al diviziei de imagistica din retea sa ne explice ce rol are si cum ajuta acest tip de tehnologie sistemul medical.

In primul rand, PACS este folosit pentru a prelua, arhiva si procesa imagini medicale din una sau mai multe surse. Ce face, pe scurt, este sa faciliteze gestionarea imaginilor necesare pentru a evalua si monitoriza pacientii. Sistemele PACS disponibile pe piata sunt acum capabile sa primeasca imagini medicale de la mai multe investigatii imagistice, inclusiv radiografie, ultrasunete, mamografie, tomografie computerizata si imagistica prin rezonanta magnetica. PACS este, de asemenea, capabil sa preia si sa arhiveze si imagini non-radiologice, cum ar fi, de exemplu, endoscopiile.

„Aceste sisteme sunt, practic, niste calculatoare foarte mari, cu o platforma care integreaza toate perifericele din retea si fac posibila o comunicare in acelasi timp si o arhivare a tuturor imaginilor pe care le genereaza sistemele noastre de achizitii. Sigur ca nu este numai un sistem de arhivare a imaginilor. Noi putem arhiva, totodata, si documente ale pacientilor. Vorbim despre o baza de date imensa care imbunatateste din toate punctele de vedere relatia pacientilor cu Reteaua REGINA MARIA si imbunatateste fara doar si poate interconectivitatea dintre toate locatiile. Astfel, pacientul poate sa aiba sansa unui raspuns sau a unui raport medical cat mai elaborat si cat mai obiectiv. Deci aceasta platforma comuna este practic un sistem informatic ce achizitioneaza toate imaginile si la care avem acces din orice punct al retelei, oricand, pentru a putea vedea anumite investigatii, pentru a verifica istoricul pacientului, precum si documentele cu care pacientul se prezinta la noi pentru efectuarea unor investigatii. Este extrem de eficient deoarece putem sa urmarim dintr-o privire tipul de investigatii, sa urmarim calitatea investigatiilor in oricare centru din retea, sa urmarim eventual evolutia pacientilor, avand toate resursele iconografice ale fiecarui pacient care se prezintă in vreuna dintre centrele noastre de imagistica.” , explica prof. dr. Florin Birsasteanu.

Ce avantaje are sistemul PACS

Avantajele sistemelor PACS sunt multe si vorbim despre:

  • Reducerea imaginilor duplicate pentru o mai buna gestionare a datelor,
  • Posibilitatea de a imbunatati imaginile pentru a oferi o valoare diagnostica mai buna,
  • Baza de date securizata, cu arhivare a imaginilor pentru comunicari mai bune,
  • Permite medicilor si radiologilor sa revizuiască istoricul si investigatiile anterioare ale pacientilor,
  • Reducerea costurilor.

Cu privire la aspectul din urma, al reducerii costurilor, utilizarea PACS elimina imprimarea filmelor conventionale necesare in imagistica, ceea ce inseamna ca nu se mai cheltuiesc bani pentru achiziționarea lor, pentru imprimare si pentru intretinerea aparaturii necesare in tot acest proces. Si inca un mare avantaj, deloc de neglijat, este cel al suportului stiintific pe care o astfel de baza de date il ofera.

„Acest sistem extraordinar de important ofera un suport didactic, daca putem spune, pentru ca in Reteaua REGINA MARIA avem foarte multe personalitati medicale cu functii didactice in invatamantul superior medical din tara noastra si astfel se pot selecta - sigur, nenominal - cazurile mai interesante, deci se pot arhiva din punct de vedere stiintific”, adauga prof. dr. Florin Birsasteanu.

PACS a fost achizitionat de Reteaua de sanatate REGINA MARIA in urma cu 3 ani, iar de 2 ani el este functional.

„Am putea sa spunem ca, dintre toti marii jucatori de pe piata, suntem primii care am dispus de acest sistem si, datorita afluxului mare de pacienti pe care il avem, este cel mai mare sistem PACS din Romania”, subliniaza prof. dr. Florin Birsasteanu.

Ce beneficii aduce PACS medicilor?

In primul rand o mai mare precizie in stabilirea diagnosticului. Si asta pentru ca o serie intreaga de imagini de scanare este realmente mai utila decat un numar limitat de imagini, pe film, care ofera o vedere statica. Pe de alta parte, PACS arhiveaza si organizeaza examinarile anterioare ale pacientilor intr-o ordine cronologica, ceea ce permite radiologului sa revada tot istoricul pacientului si este cu adevarat benefic in a oferi un diagnostic mai precis.

Procesarea digitala a examenelor radiologice nu este numai o economie de bani, ci si de timp. Mai exact, specialistii nu trebuie sa mai astepte imaginile, ci le pot accesa imediat dupa terminarea scanarii.

PACS ofera si solutii de teleradiologie

Si pentru ca PACS dovedeste cat de departe a ajuns tehnologia si ce lucruri uimitoare se pot face cu ajutorul ei, trebuie mentionat faptul ca acest sistem ofera si solutii de teleradiologie, care permit radiologilor sa lucreze de oriunde din lume. Iar existenta optiunii de teleradiologie mai are un avantaj: acela de a permite medicilor sa obtina o a doua opinie sau o colaborare in stabilirea unui diagnostic. Asadar, daca rezultatul unei tomografii computerizate – de exemplu – este unul complicat, care ridica semne de intrebare, medicul poate solicita si primi ajutorul unui alt specialist, din alt spital, oras sau chiar din alta tara.

Beneficii pentru pacienti

In ceea ce priveste beneficiile pe care le are pacientul ca urmare a folosirii PACS, este de mentionat faptul ca acesta este supus la o doza mai mica de radiatii pentru ca sunt evitate expunerile repetate ca urmare a unor probleme de calitate a imaginii. In plus, pacientul poate pastra si el o copie digitala a scanarilor cu durata de viata nelimitata, spre deosebire de filmele conventionale

Referitor la beneficiile indirecte ale pacientilor din Reteaua de sanatate REGINA MARIA, prof. dr.  Florin Birsasteanu spune ca:

„Pacientii aduc imaginile anterioare, care se pot arhiva in sistem, in fisierele fiecaruia in parte, beneficiul fiind acela ca putem sa avem acces la istoricul pacientului. Daca un pacient a facut o investigatie in Reteaua de sanatate REGINA MARIA, indiferent de centru, el poate sa fie oricand vizualizat. Astfel, medicul care elaboreaza un raport medical are un istoric in fata, are o evolutie imagistica si a documentelor pe care pacientul le prezinta. Si vorbim nu numai de timp castigat, cat mai ales de calitate.”

 

Surse de informatie:
sciencedirect.com
ehealth.nsw.gov
healthcare-in-europe.com

Text: Monica Radulescu, Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.