Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Denisa Tișea - Investigatii imagistice specifice endometriozei

Bună seara și bine v-am găsit la o nouă ediție Wikimedica, un proiect al Regina Maria care își propune să aducă informație către pacienți în confortul lor de acasă alături de medici specialiști. Este un proiect dăruit comunității, astfel încât, fiecare dintre noi, alături de cei dragi, chiar dacă suferim de un diagnostic care ne ridică multe semne de întrebare să vină să aducă un pic mai multă claritate și încredere că atunci când apelăm la specialiștii potriviți primim soluțiile care să ne conducă spre o stare de bine. Și, poate mai mult ca altădată, în perioada aceasta prin care trecem acum, starea de bine este un deziderat al tuturor, astfel că beneficiem de posibilitatea ca, iată, prin aceste transmisiuni live pe care Regina Maria le organizează să ajungem la dumneavoastră cu medici specialiști cărora puteți să le adresați întrebări prin acest format digital, și care să vină în întâmpinarea noastră, a tuturor, cu răspunsuri specifice, cum spuneam, cu mai multă claritate. În această seară, alături de noi este doctor Denisa Tișea, doctor primar radio-imagistică cu supraspecializare în endometrioză. Bună seara!

Bună seara!

Mă bucur că avem prilejul să oferim acest format de emisiune pentru că, poate în perioada aceasta, multe paciente, discutăm de o boală, de endometrioză, care afectează femeile, poate sunt paciente care îndrăznesc mai puțin să meargă înspre medici, așteptând să mai treacă poate câteva luni, să fie relația cu instituțiile medicale de stat sau private mai confortabilă, dar știm că în endometrioză e bine să nu amânăm prea mult lucrurile. Ca să intrăm un pic în subiect și să oferim o perspectivă generală și un pic de claritate asupra bolii, vă rog să îmi spuneți, din perspectiva dumneavoastră, ce este endometrioza?

Din punct de vedere al radio-imagistului, nu am să intru în foarte multe amănunte pentru că sunt multipli specialiști tehnicieni ginecologi care pot vorbi mult mai pe larg și mai detaliat despre acest subiect. Deci din punctul de vedere al radio-imagistului, pe scurt, această patologie reprezintă implantarea de țesut ectopic, țesutul endometrial care în mod normal se află doar în cavitatea uterină, implantarea ectopică la nivel pelvin, la nivelul tuturor organelor pelvine, în diverse stadii, respectiv la nivelul cavității abdominale, în mai mică măsură cavități toracice sau în organism la nivel cerebral sau la nivelul structurilor musculare și nervoase. Deci practic putem să întâlnim implantarea țesutului endometrial ectopic în orice loc în organism, dar, cel mai frecvent, la nivel pelvin.

Din experiența dumneavoastră în ultimii ani, cât de des ajungeți să oferiți consultații pacientelor
bolnave de endometrioză? Cum vedeți evoluția, din punct de vedere statistic, al numărului de paciente care suferă de această boală în România?

Pentru a vă răspunde la această întrebare, aș dori să încep cu istoricul familiarizării mele cu această patologie și șansa unei supraspecializări. Respectiv, până în 2015, citisem despre această patologie, dar nu în amănunt. Știam de existența ei, dar nu în amănunt. Iar, în 2015, printr-o conjunctură, am avut șansa să mă cunosc cu doctorul Simedrea și să începem o colaborare medicală. De asemenea, am avut șansa, tot în 2015, să merg la o supraspecializare într-un centru de excelență din Franța unde am început să mă familiarizez din punct de vedere imagistic cu această patologie. Și începând din 2015, cărămidă cu cărămidă, am clădit, să spunem, această familiarizare imagistică, antrenamentul zilnic al ochiului, din tratate, din cazuri, din perfectarea protocoalelor. Și atunci, practic, pot să spun că pe măsură ce ne antrenăm ochiul să depistăm această patologie care îmbracă forme extrem de polimorfe, clar și incidența a crescut, ca să spun așa. Dar, din punctul meu de vedere, în utimii ani, am văzut tot mai multe cazuri, tot mai multe tinere cu această patologie, din nefericire.

Care sunt indicațiile imagistice necesare pentru investigarea endometriozei? Spuneați că e foarte important acum că avem această supraspecializare la dispoziția pacientelor. Cum ar trebui să știe ele că urmează să fie abordate pentru diagnostic partea de radio-imagistică?

În primul rând, calea pe care poate ajunge pacienta către aceste investigații de înaltă performanță poate să fie mai directă sau mai sinuoasă, ca să zic așa. Pot să fie mai multe abordări prin care pacienta poate ajunge la o investigație de înaltă performanță. Respectiv, poate să fie îndrumată de medicul clinician ginecolog după ce a diagnosticat clinic, anamnestic și ecografic această patologie, iar medicul ginecolog dorește un bilanț al întregului tablou lezionar și atunci o trimite pe pacientă către un RMN de pelvis. De asemenea, medicul clinician poate suspiciona această patologie, indiferent că este clinician ginecolog, urolog. Totul depinde de simptomatologie pentru că, după cum se știefoarte bine, este o simptomatologie extrem de polimorfă și atunci medicul clinician de orice specialitate poate să suspicioneze această patologie și să o trimită din nou pe pacientă către un RMN de pelvis. Sau chiar pacienta, citind, documentându-se, poate să ceară această investigație.

Ați evidențiat, pe de o parte, cât de importantă este experiența, pe de altă parte, supraspecializarea într-un domeniu, astfel încât rezultatele pe care un medic le are în partea de diagnostic să fie cât mai corecte și cât mai apropiate de nevoile pacientei. Sunt situații în care pacientele, pur și simplu, merg și fac un RMN, Și v-aș ruga mult de tot să clarificăm cât de bine se poate care este diferența între un RMN simplu și un RMN care deja presupune anumite proceduri și inclusiv o pregătire a pacientei pentru a parcurge această etapă de investigare radio-imagistică. Examinarea IRM de pelvis simplă cu substanță de contrast, deci e compusă din două părți: examinarea anativă și cu substanță de contrast. Este o examinare care vizualizează extrem de bine organele pelvine. Absolut tot ce înseamnă uter, col uterin, anexe, colon, vezică, lichid dacă este la nivel pelvin sau adenopatii. În plus, oferă un raport informațional în funcție de
condițiile examinării: cât de bine a fost făcută examinarea, cât de corect, dacă s-a administrat un antispasmic înainte. Deci avem niște condiții tehnice pe care ar trebui să le facem înainte. Dacă le bifăm pe toate și să zicem că este o examinare efectuată în condiții optime pe un aparat de calitate, avem un raport informațional la care putem să ajungem și la 70-80%. Restul ne este oferit de instilarea de gel la nivel vaginal și rectal. În momentul în care noi destindem pereții vaginului și a rectului cu gelul, vom avea o fereastră extrem de favorabilă de analizat, compartimentul anatomic posterior pelvin, respectiv, colonul, setul recto-vaginal și recesul vaginal posterior. Compartimentul posterior este compartimentul cel mai frecvent implicat în patologia endometriozică. Și atunci, o fereastră optimă de analiză a structurilor de la acest nivel ne va crește rata de acuratețe a analizării acestor structuri anatomice. Și atunci restul, să zicem, până la 100%, este oferit de instilarea de gel. Practic, instilarea de gel ar fi o a treia etapă. Prima etapă este să achiziționăm câteva secvențe nativ. Apoi vom pune substanța de contrast intravenos pe o branulă, pe un fluturaș. Și, în ultima etapă, vom instila gel la nivel vaginal și rectal. Și vom analiza cu atenție toate structurile anatomice pelvine.

De ce ar trebui o pacientă să aibă în vedere o astfel de procedură, un astfel de RMN cu protocol de endometrioză? Cui îi servește cel mai bine rezultatul acestei investigații?

În cazul în care mă întorc la scenariul cum ajunge pacienta, pe ce filiere ajunge să facă această examinare. În cazul în care medicul clinician ginecolog chirurg o trimite a diagnosticat această patologie și pacienta este într-un stadiu avansat, un scenariu în care ar fi într-un stadiu avansat de boală care necesită terapie chirurgicală, cel mai mult îl va ajuta pe chirurg, respectiv pe pacientă. Pe chirurg îl va ajuta să planifice intervenția chirurgicală. Un examen IRM corect îl va ajuta pe chirurg să își planifice o posibilă echipă multidisciplinară pentru intervenție pentru că în stadiul avansat de endometrioză sunt implicate multiple organe pelvine. Respectiv, pe lângă ginecolog în echipă, va trebui, dacă este afectat colonul, va trebui să fie prezent și un chirurg generalist. Dacă sunt afectate ureterele sau vezica urinară, va fi necesară prezența unui urolog. Dacă sunt afectate structuri musculare sau nervoase, este nevoie de prezența unui ortoped sau a unui neurochirurg. Și, astfel, în momentul în care noi oferim un bilanț acurat pentru clinician al tuturor leziunilor, clinicianul va putea din timp să pregătească această echipă multidisciplinară și să pregătească cât mai bine intervenția pentru beneficiul pacientei.

Că tot vorbim de pacientă și spuneați anterior care sunt fazele pentru a putea fi realizat un RMN cu protocol de endometrioză, ce trebuie să știe o pacientă atunci când se pregătește fizic să vină să facă acest RMN? Care este pregătirea, la cât se aștepte și cât durează?

În primul rând, avem câteva contraindicații majore pentru examinarea RMN în general. Pacienți care nu pot fi poziționați în câmpul magnetic, respectiv, pacienți care sunt cu pacemaker, stimulator cardiac, care au anumite implanturi metalice în organism care nu sunt compatibile cu câmpul magnetic, acestea ar fi contraindicațiile majore. Apoi ar mai fi câteva contraindicații, să zicem, discutabile, respectiv pacientă însărcinată în primele 20 de săptămâni, pacientă claustrofobă pentru că nu putem să sedăm pacienta. Frecvent sunt întrebată de acest lucru de către paciente dacă pot să fie sedate pentru că în rest putem seda în timpul examinării RMN dar, la acest protocol nu putem, pentru că avem nevoie de colaborarea pacientei în momentul în care punem gelul intravaginal și intrarectal. Și acestea ar fi câteva contraindicații minore, ca să zic așa: claustrofobia și sarcina. În rest, pacientele nu vor fi nevoite să urmeze niște pași extrem de dificili, ca să zic așa. Singurul lucru aparte va fi o microclismă ce va trebui efectuată în dimineața examinării, microclismă care se efectuează acasă, se cumpără din orice farmacie, deci nu este un procedeu extrem de alambicat. În rest, pacienta în dimineața examinării, daca are destul timp până la examinare, respectiv 2-3 ore, poate să ia un mic-dejun ușor, obligatoriu să își ia medicația de fond, poate să bea un ceai sau o cafea. Doar că trebuie să calculeze că trebuie să aibă un repaus culinar de 2-3 ore înainte de a veni la noi în clinică. Dar, în rest, nu trebuie să urmărească niște aspecte extrem de drastice sau niște pași dificili, ca să zic așa. Iar, la noi, în timpul examinării, le spun pacientelor că trebuie să își aloce timp aproximativ o oră și jumătate în momentul în care vin în clinică. Dar examinarea în sine durează aproximativ o oră toate cele trei faze, cu pregătire, cu montarea branulei, cu instilarea de gel. Aproximativ o oră. Clar examinarea nu este plăcută.

Era următoarea mea întrebare.

Nu este plăcută. Tot timpul fac o paralelă pacientelor cu care discut, cu care apuc să discut. Nu mergem la coafor. Nu mergem să ne relaxăm. Deci nu va fi plăcut. Dar nu este dureroasă. Și, cu multe paciente am discutat după examinare, și le-am întrebat: v-am amăgit cumva sau chiar nu a fost dureroasă cum v-am promis la începutul examinării? Iar pacientele au confirmat: nu este plăcută, doamna doctor, dar nu este dureroasă. Folosim niște canule micuțe cu care punem gelul și acesta este singurul disconfort. Mai multe paciente au acuzat fobia de ac la branulă. Mult mai multe, să zicem așa. Da, iar asta e, așa cum spuneați, o fobie vechi înrădăcinată în mințile multora dintre noi. Am făcut toți acești pași, avem rezultatul, putem să ne îndreptăm către medicul clinician care, dacă e cazul , alcătuiește o echipă multidisciplinară pentru intervenția chirurgicală. Trecem și de asta cu bine.

Ulterior, este recomandat ca pacientele să refacă acest RMN cu protocol de endometrioză?

Dacă ar fi să ne gândim după momentul intervenției chirurgicale, la șase luni, la un an de zile. Acest lucru îl va afla pacienta care suferă de această patologie. Cât va fi hormonal activă, va fi o pacientă care va necesita monitorizare. O să fie monitorizarea medicului clinician ginecolog și va necesita reevaluări. Dar reevaluările se vor face de către medicul clinician și, pe baza simptomatologiei pacientei, medicul clinician va decide dacă este necesar să se facă o reevaluare la o anumită perioadă de timp. Dar asta după ce se face un examen clinic, un examen anamnestic, o ecografie. Deci după ce se discută și se urmărește evoluția pacientei post-operator sau post-terapie pentru că sunt și altfel de cazuri, deși am discutat doar despre cazurile de natură chirurgicală. Sunt și cazuri care necesită doar terapie. Și atunci, și aceste paciente, în funcție de simptomatologia ce apare suplimentar față de controalele trecute, medicul clinician poate să indice această examinare sau chiar pacienta. Sunt cazuri în care pacienta spune: am efectuat anul trecut sau acum doi ani examinarea. De atunci s-au întețit simptomele sau au apărut ceva simptome noi. și se gândesc chiar ele și doresc să facă această examinare. Deci avem diverse scenarii, ca să zic așa. Cert e că nu e o investigație invazivă, astfel ea poate fi repetată pentru că știm că endometrioza este o boală care, pe perioada activ hormonală a femeilor, nu se vindecă. Și atunci o monitorizare cât mai clară, cât mai aproape de starea reală a pacientei este foarte importantă. Deci poate fi făcută, exact cum spuneați, că mi-ați anticipat întrebarea inclusiv în cazul pacientelor care nu au nevoie de tratamente chirurgicale, dar să își monitorizeze evoluția simptomelor nodulilor endometriozici și așa mai departe.

Nu este o examinare iradiantă și atunci clar putem să efectuăm această examinare fără prea multe restricții, spre deosebire de computer-tomograf.

Da. Exact! Acolo ați fost cât se poate de clară că nu este recomandat în toate situațiile. Îmi cer scuze că v-am întrerupt.  Nu trebuie să trăim cu impresia că examenul computer tomograf este bau-bau-ul imagisticii. Dar trebuie să îl efectuăm cu discernământ, mai ales la pacientele tinere, nu iradiem ovarele și măduva pur și simplu că așa ne dorim noi.

Trebuie să știm exact ce căutăm și exact ce informații ne va furniza nouă, clinicianului și pacientei.

Da.

Unde anume pot să acceseze în cadrul EndoInstitute pacientele acest tip de investigații?

Pacientele pot să se înregistreze, nu este necesar să bată drumul până la Timișoara, de unde am început implementarea protocolului, în momentul în care m-am întors din Franța. Deci nu este necesar să bată acest drum pentru că protocolul a fost implementat în multiple centre din Regina Maria, respectiv în București, în Constanța, în Cluj, în Iași. Aparatul este calibrat în funcție de necesitățile tehnice, iar apoi imaginile, datorită tehnicii din zilele noastre, pot să ajungă pe monitoarele medicului radiolog imagist, unde se desfășoară procesul de analiză a imaginilor. Și atunci pacientele nu mai trebuie să vină fizic într-o anumită locație. Pot să meargă în locațiile din Regina Maria din aceste orașe și atunci, ulterior, imaginile să fie analizate și vizualizate. Într-adevăr, este un lucru extraordinar că, pe de o parte, putem beneficia de această comunicare la distanță, să spun așa, și, pe de altă parte, că accesul pacientelor este acum mult mai aproape de locul unde trăiesc și nu mai au acest disconfort neapărat al distanțelor ca să ajungă la echipe, la medici care au deja experiență de foarte mulți ani în a diagnostica și a oferi soluții de tratament pentru endometrioză.

Este posibil ca pacientele care au urmat acest protocol de RMN, acest protocol de RMN cu endometrioză, să mai aibă acces și la o a doua opinie?

Desigur, este posibil acest procedeu fără doar și poate pentru că examinările de înaltă performanță ne oferă această responsabilitate respectiv examinarea a fost efectuată, după cum spuneam de un operator, de un tehnician. După ce a fost achiziționată imaginea, se inscripționează pe un CD se arhivează într-un bax, să zicem așa, pe care orice medic radiolog poate ori să acceseze CD-ul, ori să vizualizeze bax-ul, baza de date și să analizeze imaginile. Frumusețea acestei specializări constă în faptul că, tot timpul, două perechi de ochi sunt mai bune decât o pereche singură de ochi. Din punctul meu de vedere, în echipa în care lucrez încurajez acest lucru pentru că suntem oameni, nu suntem roboți. Avem zile, și avem zile bune și zile rele. Sunt lucruri de finețe, și lucruri de detaliu, și atunci patru ochi mereu vor fi mai buni decât doi ochi. Și, din punctul meu de vedere, teleradiologia și o a doua părere sunt posibile și sunt dreptul pacientului în definitiv. Cu acel CD sau cu acea examinare poate să acceseze o a doua părere. Și încrederea în rezultatul pe care îl are pentru pacienți și, bineînțeles, starea din care se adresează mai departe medicilor pentru a primi o soluție de tratament sau de monitorizare a endometriozei, sigur este mai bună, mai ales când primești și o confirmare că informația pe care ai primit-o prima dată este acurată, este corectă poți să ai încredere în ea să mergi mai departe.

Vă mulțumesc mult de tot!  Așa cum spuneam la început, în aceste sesiuni Wikimedica e important să interacționăm și să folosim comunicare digitală pentru a putea interacționa cu pacientele Am primit deja câteva întrebări pentru dumneavoastră. O să le parcurg și o să oferim informații specifice pentru cei care ni se adresează. Mulțumim pentru sesiune! Pe scurt, am dureri pelvine de mai bine de un an fără istoric de dureri menstruale. Ecografic e ok. RMN cu substanță de contrast care acuză doar ascită, sper să spun corect. Investigațiile au fost făcute anul trecut, dar nu am un diagnostic. Dar durerile persistă și vreau să reiau căutările. Poate fi un stadiu incipient? Ce investigații se mai recomandă?

Bănuiesc că întreba pacienta dacă poate fi un stadiu incipient al endometriozei. Aici e o întrebare extrem de bună pentru că, în discuția noastră, e foarte bine de punctat un aspect. Când poate să ajute imagistica pacienta și ce poate să depisteze? Respectiv, ca să elucidăm acest aspect, tot timpul am spus și în discuțiile cu colegii și în discuțiile la congrese Stadiul incipient în care peritoneul este implantat microscopic sau milimetric, noi, imagistic, nu îl vom putea depista. Faptul că noi nu depistăm macroscopic, imagistic, noduli, fibroze, adrerențe, dar pacienta are un istoric și o anamneză, un istoric și o anamneză riguroasă care înclină spre această patologie, dar noi nu am pus diagnosticul, asta nu înseamnă că pacienta nu are un stadiu incipient. Deci noi putem, imagistic, să diagnosticăm această patologie undeva de la stadiul doi. Stadiul microscopic, milimetric, nu îl vom putea diagnostica. Și atunci, pacienta care ne-a pus întrebarea anterioară, ce investigații ar mai trebui să facă, ca și investigații imagistice, a făcut RMN-ul, deci, practic, alte investigații imagistice nu ar mai avea ce să facă. Poate un consult țintit cu anamneză și examen clinic țintit pe partea de endometrioză ar fi oportun, aș spune eu, în acest moment.

O altă pacientă întreabă: am recomandare pentru efectuarea unui RMN cu protocol de endometrioză. Locuiesc în Oradea și aș dori să efectuez investigația aici. Pe cine îmi recomandați? Menționez că am efectuat deja operație laparoscopică pentru îndepărtarea unor chisturi ovariene, însă acum, la un an după intervenție, chisturile au recidivat. Așadar, pacienta din Oradea, unde ar trebui să facă o investigație RMN cu protocol de endometrioză?

Este la jumătatea drumului între Timișoara și Cluj. Deci, în cadrul Regina Maria, opțiunea Timișoara sau Cluj. Este fix la jumătatea drumului. În Oradea nu avem centru cu care să colaborăm, ca să spunem așa. Și, într-adevăr, mai ales că discutăm de un diagnostic de endometrioză, cum evidențiam și până acum, o echipă de specialiști este foarte, foarte importantă.

Endometrioză în stadiul doi: afectează și duce către infertilitate? Recomandați un RMN cu protocol în endometrioză pentru endometrioză în stadiul doi?

Cred că cel mai în măsură ar fi medicul clinician, ginecologul care a diagnosticat această patologie și a stabilizat-o pe doamna, să îi răspundă doamnei la această întrebare. Dacă medicul clinician consideră necesar și oportun efectuarea acestei examinări, atunci de ce nu, bineînțeles că poate. Dacă dorința pacientei este să efectueze acest RMN, desigur, poate să îl efectueze fără niciun fel de problemă, dar dacă ar aduce aport informațional în dosarul medical Dacă va considera medicul ginecolog, atunci cu siguranță o va adresa către un RMN.

Când este indicat să se facă această investigație? E nevoie să se țină cont de o anumită perioadă? Cu siguranță e vorba de partea de ciclu menstrual. Dacă în această perioadă e mai potrivit să aibă loc investigația?

Desigur! Există un interval optim și ideal în care am dori să ne încadrăm. Dacă ciclul este regulat, putem să calculăm acest interval optim și să ținem cont de el. Pentru că în intervalul optim, vom avea o fereastră de analiză extrem de bună a structurilor anatomice pelvine. Dacă ne apropiem de perioada premenstruală, structurile vasculare pelvine vor deveni angorjate și ne vor crea dificultăți la analiza imaginilor de finețe. Și atunci clar dorim un interval optim. Dar sunt cazuri în care multe paciente au un ciclu prelungit de două săptămâni, trei săptămâni. Sau sunt cazuri în care pacientele au sângerări intermenstruale. Deci nu vor mai avea repere clar de stabilire a intervalului optim. Și atunci, clar, nu le putem condamna pe aceste paciente să nu mai efectueze această examinare. Și atunci, clar, vom face rabat la intervalul optim. Dar, pornind de la lucrurile ideale, ca să zicem așa, cu intervalul nostru optim, în funcție de cât este de lung ciclul, de cât de lungă este perioada de sângerare, și ajungem la stadiile nu atât de ideale, în care pacienta este cu sângerări abundente. La final ne dorim, în cazul pacientelor cu multiple sângerări sau prelungite sângerări să nu efectuăm examinarea fix în perioada sângerării pentru că amestecul de sânge cu gel ne va oferi artefacte și ne va îngreuna analiza imaginilor.

Dacă am endometrioză pe diafract-torace se poate vedea la RMN cu protocol? Cum pot verifica? Faptul că m-am operat de recție diafragmică, aș vrea să verific periodic.

În primul rând, la RMN este un lucru pe care aș dori să îl menționez pentru paciente. RMN-ul de pelvis cu protocol sau RMN-ul de pelvis simplu sau cel cu protocol examinează strict etajul pelvin pentru că avem anumite detalii tehnice. Respectiv, antena este strict calibrată pe etajul pelvin. Nu vom avea semnal mai sus de ombilic. Maxim până la ombilic vom avea semnal. Putem să efectuăm un RMN de abdomen centrat pe diafragm cu câteva secvențe speciale pentru a evidenția implanturile endometriozice la nivelul diafragmului. Dar mă întorc la mențiunea ce am ținut să o facem vizavi de implanturile milimetrice microscopice, acelea nu le vom putea individualiza. Și atunci, dacă nu vor fi constituite focare nodulare endometriozice, s-ar putea să nu le evidențiem. Dar acest lucru nu îi va exclude pacientei un posibil diagnostic de endometrioză diafragmatică sau pleurală. E aceeași discuție pe pleură la nivelul cavității toracice.

Se poate efectua RMN cu protocol de endometrioză dacă avem inserat sterilet?

Desigur. Da, se poate, fără niciun fel de problemă.

Când descoperi endometrioza în stadiu incipient, care sunt pașii de urmat? Se poate trata cumva sau, în cazul în care sunt dureri, singura opțiune rămâne operația?

Această întrebare este o întrebare extrem de bună și potrivită pentru un medic clinician legat de tratamentul endometriozei. În general, încurajez pacientele să pună întrebări legate de tratament după ce le ofer rezultatul. Multe paciente mă întreabă: doamna doctor, și acum ce trebuie să fac, e de operat sau e de tratat? Și întotdeauna le încurajez pe paciente să se întoarcă la medicul clinician care le monitorizează sau care le-a făcut această indicație pentru că mi s-ar părea lipsit de etică profesională să intru în domeniul colegului clinician. Cum nici colegul clinician probabil nu este în măsură să îi explice pacientei ce secvențe, ce înclinații să facem, ce ar trebui să facem noi la RMN, la fel, nu mi se pare potrivit să dau sfaturi pacientei pe un alt domeniu. Nu ar fi corect față de pacientă, în primul rând, și, în al doilea rând, față de colegul clinician. Deci, acest răspuns, cel mai adecvat ar fi să fie primit de la clinician.

În proiectul Wikimedica Regina Maria ne propunem aceste sesiuni scurte, interactive, în care să oferim informații. Desigur că pentru pacientele care au nevoie de și mai multe informații, de mai multe detalii, de soluții de tratament, vă reamintim faptul că prin rețeaua EndoInstitute din rețeaua Regina Maria puteți apela la echipele pe care le găsiți în Timișoara la Cluj, la Iași, la București, la Constanța. Vești bune vor veni și pentru pacientele din Brașov și Târgu Mureș, dar la momentul potrivit o să anunțăm extinderea acestei rețele și a echipelor specializate în diagnosticarea și tratamentul endometriozei. Doamna doctor Denisa Tișea, vă mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră în această seară! Interesul, după cum spuneam, este destul de mare pentru această boală pentru că femei tinere suferă de endometrioză. Estimăm că, în România, una din zece paciente are acest diagnostic. Încă o dată vă mulțumesc!

Mulțumesc și eu! O seară frumoasă!

Vă mulțumim și vouă, tuturor celor care ne-ați urmărit și care ați fost alături de noi și ne-ați adresat întrebări. Stați aproape de proiectul Wikimedica al Regina Maria pentru că vom mai avea și alți invitați și o să ne întâlnim în acest format online în care ne dorim interacțiunea cu dumneavoastră. Vă mulțumim frumos și o seară frumoasă mai departe!