Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum iti consolidezi relatia cu copiii tai de sarbatori

Cum iti consolidezi relatia cu copiii tai de sarbatori

Creierul nostru este alcatuit astfel incat sa relationeze cu cei din jur, iar parintii pot servi drept modele pozitive in consolidarea acestor relatii, in special in interiorul familiei. In ciuda multelor obligatii si treburi asociate sarbatorilor, este o perioada buna pentru implinirea dorintei fiecarui membru al familiei – aceea de a se bucura din plin de o atmosfera calda si prietenoasa.

Parintii joaca un rol esential

Parintii influenteaza starea de bine pe care copiii o au la maturitate, atat in plan fizic, cat si mental sau emotional. “Relatia noastra cu copiii serveste drept schita care le orienteaza relatiile cu ceilalti de-a lungul vietii,” sustine Jo Hariton, medic psihiatru, coordonatorul programului de Training pe Abilitati Sociale pentru Copii si Adolescenti din cadrul NewYork-Presbyterian Hospital. “O legatura pozitiva cu parintii ii ajuta pe copii sa se simta bine cu ei insisi si constituie o piatra de temelie pe care ei sa construiasca in viata adulta relatii sanatoase cu ceilalti,” explica medicul. Uneori, relatiile parinti-copii se deterioreaza din multe motive. Vestea buna este ca nu este niciodata prea tarziu sa le repari. “A invata un copil ca greselile pot fi facute si apoi corectate ii arata ca parintii nu sunt perfecti si ca oricine poate gresi. Insa cea mai importanta lectie pe care o intelege copilul este ca esti cu adevarat implicat in relatia pe care o aveti – iar el va simti acest lucru din actiunile tale,” afirma dr. Hariton.

Cateva sfaturi

“In relatia parinti-copii exista intotdeauna loc de mai bine. Punerea in practica a acestor sfaturi simple se poate dovedi foarte eficienta in crearea unei dinamici familiale pozitive si productive pentru toti cei implicati,” afirma medicul.

  1. Creeaza ritualuri asociate sarbatorilor. Poate fi orice, de la pregatirea prajiturilor si impachetarea cadourilor la alegerea bradului, stabilirea unei seri pe care sa o dedicati unor jocuri de societate sau relaxarea dupa o masa la care a fost prezenta intreaga familie. Lasati deoparte telefoanele mobile si petreceti impreuna timp de calitate prin care sa creati interactiuni pozitive, consolidand echilibrul familiei.
  2. Mentine vii traditiile familiei. Copiilor le plac povestile despre cum erau petrecute sarbatorile cand parintii lor erau mici. Nu-ti face probleme daca repeti aceste povesti – ele devin parte din “zestrea” familiei si copiilor le face placere sa afle despre ele. Lasa-i sa te intrebe, arata-le fotografii si vorbeste-le despre membrii familiei pe care nu i-au cunoscut – aceste amintiri vor face parte din mostenirea pe care le-o lasi.
  3. Ofera si celorlalti. Ajuta copiii sa invete valorile umane – cere-le ajutorul cand pregatesti o supa de casa pentru cei nevoiasi sau lasa-i sa aleaga hainutele si jucariile pe care le introduceti in pachete pe care sa le oferiti copiilor orfani. Lauda-ti copiii pentru ajutorul oferit.
  4. Exerseaza arta conversatiei. In aceste vremuri tulburi, familia devine si mai importanta, ca un rai protector intr-o lume nesigura. Incurajeaza-ti copiii sa-si exprime ingrijorarea sau sa vorbeasca deschis despre problemele lor si ajuta-i sa-i vada in perspectiva. Fa-ti timp pentru acest tip de discutii chiar daca este perioada cand se presupune ca toti ar trebui sa fim veseli. Copiii se simt in siguranta cand sunt ascultati si ghidati.
  5. Fa-ti timp pentru a te destinde. Daca in general, in aceasta perioada, te stresezi de tot ce este de facut si de cat de aglomerata esti, fa-ti timp pentru a te relaxa, astfel incat sa nu ajungi sa directionezi stresul catre copiii tai.
  6. Fa un obicei din a petrece timp cu familia. Acesta este cel mai importat dar pe care il poti oferi copiilor tai. Invata sa recunosti felul in care copilul isi exprima sentimentele ca pe o modalitate prin care isi creeaza relatii cu ceilalti. Si asta nu doar de Sarbatori! O intalnire de familie saptamanala poate fi o modalitate buna de a mentine comunicarea deschisa si de a rezolva problemele atunci cand este nevoie.

Surse de informatie:

www.nyp.org

Poate te intereseaza si:

Cum sa iti lauzi copilul

Cum gestionam relatia cu bunicii in educarea copiilor