Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

PACIENTELE INTREABA, NOI RASPUNDEM - Spitalul Baneasa

PACIENTELE INTREABA, NOI RASPUNDEM - Spitalul Baneasa

Intrebari ale pacientelor si raspunsuri ale medicilor din SPITALUL BANEASA despre sarcina si nasterea in contextual pandemiei de coronavirus. (27 Martie 2020)

1. Daca maternitatea intra in carantina si multe paciente vor ramane fara un loc unde sa nasca pana cand desinfectati/izolati etc, ce le puteti asigura mamicilor in afara de returnarea sumei de bani. Ati luat in calcul parteneriat/intelegere cu alte maternitati private din Bucuresti pentru a oferi alternative in cazuri extreme?

2. Ati luat in calcul efectuarea de teste rapide inaintea internarii (chiar daca precizia nu e prea buna)? Reteaua Regina Maria are logistica necesara pentru a face teste (clasice sau rapide) asa cum face Sanador?

3. Am inteles ca vom fi testate de coronavirus cu o zi inainte?
Urmeaza sa primim un telefon de la RM pentru programarea testarii sau cum se procedeaza?

Suntem în curs de implementare a testării pentru COVID-19 a tuturor pacientelor care se internează în maternitățile noastre, indiferent dacă au sau nu simptome. Pacientele sunt testate și așteaptă rezultatul testului într-o secție dedicată, izolată. În cazul unui rezultat PCR pozitiv, pacienta urmează calea legală, conform protocolului stabilit de autorități (este anunțat DSP, iar pacienta este transferată în condiții de siguranță la spitalul desemnat de autorități să gestioneze cazurile de femei însărcinate confirmate cu COVID-19). Dacă rezultatul este negativ, pacienta urmează cursul normal din spital.

Pacientele sunt anuntate si programate pentru testare de catre personalul din SPITALUL BANEASA.

Testarea nu se face cu teste rapide care s-au dovedit a nu avea acuratete mare, ci se va face cu PCR si rezultatul este disponibil in 24 de ore. REGINA MARIA a fost primul furnizor privat atestat sa faca testarea pentru COVID 19, dispune de toata aparatura, logistica si pregatirea pentru testarea in siguranta.

In situatia in care o maternitate se va afla in carantina si cazurile vor trebui sa fie directionate catre alte maternitati, in functie de disponibilitatea locurilor se vor gasi solutii. Fiecare maternitate are propriile ei masuri de siguranta si un protocol pe care il urmeaza iar conditiile pot sa fie similare, dar nu identice. Iar pacientele trebuie sa agreeze acele noi conditii, oricare ar fi ele. Asadar, un contract de nastere nu poate sa fie transferat catre o alta entitate ci doar anulat si directionat.

4. Daca se intampla ceva cu spitalul Baneasa unde vor naste pacientele dumneavoastra?!

Toate eforturile noastre sunt canalizate pe solutii care sa previna orice infectare a unei paciente, nou nascut, cadru medical sau personal al spitalului. In fiecare moment investigam noi modalitati pentru asta. Situatia este foarte dinamica si ne adaptam incontinuu atat la prevederile legislative cat si la solutiile pe care le avem disponibile.

5. Daca se intampla ca in cele 3 zile cat esti internata dupa nastere sa se descopere un caz in maternitate (pacient, personal etc) ce se intampla mai departe? Testati toate contactele? Toate mamicile raman carantinate la dumneavoastra?

Dupa cum spuneam, ne concentram sa luam toate masurile de siguranta ca sa evitam o posibila infectare. Chiar si asa, vor exista circuite separate si masuri de protectie care ne vor permite sa izolam un eventual caz si restul pacientilor si personalul sa fie in siguranta.

6. Cum se procedeaza in cazul nasterilor naturale, in care travaliul dureaza cateva ore, daca rezultatul unui test iese in 24h?

Pacienta va fi directionată pe un circuit separat către sala de nașteri unde va primi îngrijiri și va sta în izolare până la momentul rezultatului testului.

7. Ce se intampla cu o pacienta aflata in sala de nasteri pe acest circuit separat (nastere naturala, travaliu declansat) daca se primeste rezultatul pozitiv?

Conform protocolului anunțat de DSP și Ministerul Sănătății, dacă rezultatul iese pozitiv, în momentul în care pacienta este stabilă din punct de vedere medical (atât ea cât și copilul), vor fi transferați către maternitatea desemnată de DSP să gestioneze cazuril cu infecție COVID 19 (Maternitatea Bucur în cazul Bucureștiului).

8. Ce masuri de protectie a luat SPITALUL BANEASA pentru a nu avea infectari cu coronavirus?

Pentru a evita situatii care sa duca la inchiderea sau carantinarea maternitatii, avem mai multe filtre:

  • Triaj riguros al pacientelor de la internare si izolare pentru orice fel de suspiciune pana la confirmare sau infirmare
  • Toate masurile de curatenie si dezinfectie deja cunoscute
  • Testarea tuturor pacientelor anterior internarii. Maternitatea nu are voie sa interneze decat paciente fara risc de infectie, dar si pe acestea le testam anterior internarii, pentru a scadea sansa aparitiei unei infectii in spital
  • Triaj epidemiologc al personalului in fiecare zi
  • Am preluat implementarea unor protocoale internationale cu echipamentul de protectie care trebuie sa fie purtat de fiecare membru al personalului in diferite zone din spital (triaj, camera de garda, salon, bloc operator,etc), pentru a asigura protectia acestuia.

In acest fel, scade foarte mult sansa ca o persoana aflata in SPITALUL BANEASA sa fie infectata COVID si sa fie in contact cu persoane neprotejate, acesta fiind motivul care poate duce la carantinarea unui spital.

De asemenea, este de retinut ca personalul medical care intra in contact cu pacienti suspecti/ confirmati dar poarta echipament de protectie NU este considerat personal la risc. (Conform Institutului National de Sanatate Publica si Centrul Nationat de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, autoritatile care elaboreaza ghidurile si protocoalele de triaj si protectie pentru personalul medical) 

9. Se mai face consultul pre-anestezic?

Atat consultul pre-anestezic cat si consultul prenatal se efectueaza, dar in ziua internarii. Am redus la minim vizitele pacientelor in spital anterior nasterii si am organizat consulturile lor astfel incat interactiunea lor cu cadrelor medicale sa fie cat mai protejata. Pacientele primesc pe email documentele ce urmeaza sa fie parcurse si semnate de ele in cadrul consultului si in plus, le punem la dispozitie doua numere de telefon la care pot suna si intra in discutie cu medic anestezist si neonatolog, daca se afla intr-o problema medicala asociata administrarii anesteziei sau probleme asociate fatului.  Fiecare pacienta din SPITALUL BANEASA este informata despre aceste aspecte de catre personalul din spital.

10. Ce se intampla cu operatiile de cezariana programate in cazul in care medicul responsabil nu poate fi prezent - in conditiile directivei de a nu se deplasa de la o clinica la alta?

11. Exista posibilitatea de a se anula aceste programari si a se astepta declansarea travaliului? Daca se face cezariana, se poate opta pentru fire care se resorb, pentru evitarea unui posibil control ulterior de scoatere a atelor?

In cazul in care, din orice motive, medicul curant al paicentei nu poate sa participe la nastere, pacientei I se vor asigura toate serviciile medicale aferente nasterii de  catre echipa medicala de garda din ziua interventiei.

In ceea ce priveste firele folosite, aceasta este o decizie strict medicala care are legatura cu situatia locala a pacientei si decizia apartine exclusiv medicului care face operatia.

12. Primiti paciente noi? Daca da, care sunt medicii la care pot apela? Mentionez ca sunt in saptamana 32 de sarcina si am nevoie de un back up, in situatia in care nu pot naste cu medicul meu, la clinica stabilita.

13. Care este regimul nasterii pentru o persoana care nu are nici o relatie contractuala cu RM si nu a fost sub supravegherea unui doctor din RM?

Echipa de consultati se ocupa de preluarea tuturor solicitarilor si cu siguranta ei vor oferi solutii pacientelor tinand cont de intregul context. Acesta este un link la care poate orice pacienta sa isi lase datele in siguranta si sa fie contactata in cel mai scurt timp. 

14. Se poate efectua in cadrul maternitatii (camera de garda) testul NST in aceasta perioada? Este necesara programare?

Testul NST se poate face cu programare in policlinicile REGINA MARIA si doar in urgenta in SPITALUL BANEASA. Pacienta va discuta cu medicul ei curant si daca medicul decide efectuarea acestui test ca urgenta, pacienta va merge direct la camera de garda a SPITALULUI BANEASA.

15. Se pot face analize de trimestrul 1, respectiv morfologia, bitest, TORCH?

16. Pentru o sarcina la inceput, cand putem veni sa facem un set de analize si ecografie, macar pentru primul trimestru?

Analizele si consulturile pentru monitorizarea sarcinii se pot face atat in Policlinicile REGINA MARIA care sunt deschise cat si in SPITALUL BANEASA.  Pacientele vor discuta cu medicii lor si vor stabili impreuna ordinea si urgenta testelor astfel incat pacienta sa fie corect monitozitata, dar sa evite pe cat posibil deplasarile si contactul cu alte persoane.

17. Sunt mai indicate consulatiile telefonice? Ce fel de simptome pot fi abordate doar telefonic si care necesita un consult clasic?

Pacientele vor discute direct cu medicii lor curanti si vor stabili impreuna ce este absolut necesar si ce poate sa fie rezolvat telefonic. Cu siguranta monitorizarile si analizele nu se vor putea face la distanta, dar un cadru organizat din punct de vedere epidemiologic al clinicilor si spitalelor in care pacienta va veni la consult va conta foarte mult.  

18. Infectarea mamei cu COVID-19 in timpul sarcinii, poate afecta bebelusul?

19. Au femeile insarcinate diagnosticate cu COVID-19 risc crescut de complicatii in sarcina?

Deocamdata nu exista informatii privind posibile complicatii la femeile insarcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fatului au fost observate in cazuri de infectie cu alte coronavirusuri (SARS-CoV si MERS-CoV).

Febra inalta in timpul primului trimestru de sarcina poate sa creasca riscul de anumite malformatii congenitale. Ce trebuie retinut si aplicat sunt masurile de igiena ca si in cazul gripei: igiena mainilor, acoperirea gurii si nasului cu masca de protectie si mai ales evitarea contactului cu alte persoane.

20. Pot femeile insarcinate si diagnosticate cu COVID-19 sa transmita virusul la fat sau la nou-nascut (transmitere verticala)?

Potrivit publicatiei Lancet, desi nu se cunosc multe informatii privind efectele coronavirusului, un studiu minor efectuat in Wuhan, China care a inclus noua femei insarcinate diagnosticate cu COVID-19, nu a evidentiat ca virusul sa determine reactii severe la nou-nascuti sau sa fie transmis de la mama la fat.

Virusul care determina COVID-19 se raspandeste in principal prin contact apropiat cu persoana infectata prin intermediul particulelor respiratorii (stropii din stranut etc.). Ramane insa necunoscuta informatia ca o femeie insarcinata si diagnosticata cu COVID-19 ar putea transmite virusul fatului sau nou-nascutului pe cale  verticala (inainte, in timpul sau dupa nastere).

Totusi, in cazurile putin numeroase de nou-nascuti din mame cu COVID-19, niciunul dintre acestia nu a fost testat pozitiv la virusul care determina COVID-19. Totodata, virusul nu a fost depistat in mostre de fluid amniotic sau in laptele matern.

21. Tratamentul pentru COVID-19 administrat femeii insarcinate afecteaza fatul sau exista riscul de nastere prematura?

22. Care este riscul infectarii cu virusul Covid in primul trimestru de sarcina?

23. Medicamentele prescrise pentru tratarea coronavirusului au efecte adverse cu privire la fat sau sunt sigure?

The Lancet a publicat in 24 martie 2020 un studiu derulat pe 7 femei insarcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19 in China. Toate cele 7 femei au nascut prin cezariana intre 37 si 41 de saptamani de sarcina. Desi toate mamele si sugarii au aratat rezultate bune, toate gravidele inscrise in studiu se aflau in al treilea trimestru de sarcina si toate au avut simptome usoare. Prin urmare, nu se cunoaste inca efectul infectiei cu SARS-CoV-2 asupra fatului in primul sau al doilea trimestru de sarcina sau la pacientele insarcinate care prezinta infectie moderata pana la severa.

Asa cum a aparut intr-un studiu anterior, infectia cu coronavirus SARS in timpul sarcinii poate provoca nastere premature, restricte de crestere intrauterine, moarte intrauternia si moarte neonatala. Dar avand in vedere ca potentialul SARS-CoV-2 de a provoca rezultate adverse obstetrice si neonatale severe nu este cunoscut, este absolut necesara depisatarea cazurilor suspecte in timpul sarcinii si urmarirea pe termen lung a mamelor confirmate si a nou-nascutilor.

24. Pot lua si alte medicamente in afara de cele acceptate pana acum in cazul in care prezinta simptome de raceala, sau poate coronavirus?

Niciun medicament nu se va administra fara recomandarea medicului curant sau a medicului de familie.  In functie de simptome se va recomanda eventual testarea pentru COVID-19 iar apoi se va stabili cel mai potrivit tratament.

25. In cazul unei contaminari a mamei cu COVID 19, se mai poate alapta bebelusul?

Desi conform studiilor recente nu s-a descoperit transmiterea prin lapte a infectiei cu COVID 19, coronavirusul este extrem de contagios si ingrijirea, alaptarea si contactul mamei cu copilul in perioada infectiei reprezenta un risc major de contagiozitate si recomandarea noastra este ca alaptatul sa fie reluat dupa testarea negativa a mamei.

26. Trebuie femeile insarcinate sa isi schimbe rutina in aceasta perioada (alimentatie, miscare, masuri de preventie etc)?

Noul context ne invita pe toti sa reinventam rutina tinand cont de toate masurile de protectie pe care trebuie sa le luam in lupta cu coronavirusul. Nu va diferi meniu-ul, ci poate spatiul in care femeia insarcinata va lua masa, nu vor diferi exercitiile si plimbatul, ci locul cat mai retras in care se vor intampla. In ceea ce priveste preventia, in cazul femeilor insarcinate, este necesara o atentie suplimentara si o igiena mai stricta comparativ cu gripa clasica, pentru a preintampina o eventuala consecinta nedorita asupra copilului.

27. Ce sfaturi generale aveti pentru femeile care sunt insarcinate in aceasta perioada?

Cele mai importante sfaturi sunt sa stea cat mai izolate la domiciliu, sa evite deplasarile care nu sunt urgente, vizitele, chiar si cu alti membri de familie si sa tina legatura cu medicii lor.

 

27. Afla mai multe despre noul coronavirus si infectia COVID-19 in sarcina

 

Masurile si raspunsuri prezentate sunt valabile la data de 27 Martie 2020. Avand in vedere dinamica si evolutia rapida a pandemiei de coronavirus, SPITALUL BANEASA este posibil sa schimbe sau sa o ofere noi masuri de siguranta si recomandarile sa difere. Pacientele vor fi anuntate proactiv si vor fi tinute la curent cu procedurile actuale pe care le vor respecta.

 

Surse de documentare

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S1473-3099%2820%2930191-2

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnant-women.html

https://www.thewomens.org.au/news/coronavirus-advice-for-pregnant-women

https://www.scimex.org/newsfeed/preliminary-evidence-suggests-coronavirus-cant-passed-to-child-late-in-pregnancy