Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand este nevoie de operatie cezariana?

Cand este nevoie de operatie cezariana?

Intrebare: Mai am putin si nasc si doresc sa nasc pe cale naturala, insa multe dintre prietenele mele au nascut prin cezariana. Este o preferinta sau exista probleme medicale care impun operatia cezariana? Cand este necesara cezariana?

Raspuns:

Operatia cezariana reprezinta o procedura chirurgicala folosita pentru a da nastere unui copil prin intermediul inciziilor efectuate la nivelul abdomenului si al uterului. Cezariana poate fi planificata din timp daca dezvolti complicatii in sarcina sau daca ai efectuat anterior o cezariana si nu iei in considerate o nastere vaginala dupa o operatie cezariana efectuata anterior. Uneori, insa, nevoia unei prime cezariene nu devine evidenta pana in momentul cand se instaleaza travaliul. Daca esti insarcinata, sa stii la ce sa te astepti in timpul unei cezariene – atat in timpul procedurii, cat si dupa aceea – te ajuta sa te pregatesti.

De ce este efectuata cezariana

Uneori, cezariana este mai sigura pentru tine si pentru copil decat nasterea vaginala (naturala). Medicul iti poate recomanda cezariana in urmatoarele situatii:

  • Travaliul nu se instaleaza. Acesta reprezinta cel mai frecvent motiv pentru care se recomanda operatia cezariana. Travaliul poate sa nu se declanseze in cazul in care colul uterin nu se deschide suficient de mult in ciuda contractiilor puternice de-a lungul a cateva ore.
  • Copilul este in suferinta. Daca survin modificari ale ritmului cardiac al bebelusului pe care medicul le considera ingrijoratoare, cezariana poate fi cea mai buna varianta.
  • Bebelusul sau bebelusii se afla intr-o pozitie anormala. Cezariana ar putea fi cea mai sigura metoda de nastere daca piciorusele sau posteriorul fatului intra primele in canalul de nastere sau daca fatul este pozitionat pe o parte sau transversal.
  • Ai sarcina multipla. Cezariana devine necesara daca ai sarcina cu gemeni, iar primul se afla intr-o pozitie anormala, sau daca ai tripleti sau mai multi.
  • Exista o problema cu placenta. Daca placenta acopera deschiderea colului uterin (placenta previa), se recomanda cezariana.
  • Cordon ombilical prolabat. Cezariana poate fi recomandata in cazul in care o bucla din cordonul ombilical aluneca prin colul uterin inaintea fatului.
  • Ai o problema de sanatate. Cezariana poate fi recomandata in cazul in care ai o problema severa de sanatate, precum o afectiune cardiovasculara sau cerebrala. Cezariana mai este recomandata si in cazul in care ai o infectie active cu herpes genital in momentul travaliului.
  • Obstructie mecanica. Poti avea nevoie de cezariana daca ai un fibrom mare care obstructioneaza canalul nasterii, o fractura severa de pelvis sau fatul are capul prea mare (afectiune denumita hidrocefalie severa).
  • Ai avut anterior o cezariana. In functie de tipul inciziei uterine si a altor factori, este de multe ori posibil sa se incerce nasterea pe cale naturala. Totusi, in unele cazuri, medicul poate recomanda o noua cezariana.

Riscurile in cezariana

Unele femei solicita cezariana la prima nastere pentru a evita travaliul sau posibilele complicatii ale nasterii naturale sau pentru a profita de avantajele nasterii programate. Totusi, acest lucru este descurajat daca ai in plan mai multe nasteri. Daca ai multiple cezariene, creste riscul de probleme placentare, precum si de hemoragie, caz in care se impune indepartarea pe cale chirurgicala a uterului (histerectomie).

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org