Ingrijirea medicala a nou-nascutului

Pe perioada spitalizarii se vor efectua: teste de sange, administrarea de solutii oftalmice, vitamina K si vaccinuri. Este important de retinut ca toate aceste proceduri vor fi discutate cu parintii si se vor face doar cu acordul lor. Incurajam parintii sa puna intrebari echipei medicale de neonatologie legate de ingrijirile acordate copilului.

In situatia in care copilul s-a nascut prematur (incepand cu 34 saptamani) sau are nevoie de ingrijiri speciale, va sta in unitatea de Terapie Intensiva pentru Nou-Nascuti (TINN). Maternitatea noastra are o sectie moderna de terapie specializata in ingrijirea si tratarea nou-nascutilor prematur sau cu nevoi speciale, iar medici specialisti neonatologi sunt dis-ponibili 24 de ore pe zi si vor ingriji copilul incepand din sala de nasteri.

Scor Apgar

Ofera informatii despre adaptarea la viata extrauterina, reflectand starea nou-nascutului strict la momentul respectivei evaluari.
Scorul Apgar poate avea valori intre 0 si 10, interpretarea corecta a acestuia fiind oferita de catre medicul neonatolog. Evaluarea se face la 1, 5, 10, 15 minute, pana cand scorul este minim 7.

Un scor Apgar 7 la 5 minute sugereaza probabilitatea scazuta a unei asfixii la nastere, dar nu exclude posibilitatea altor suferinte.

Profilaxia oftalmiei

Consta in instilarea unei solutii oftalmice sau aplicarea unui unguent antibacterian la nivelul fiecarui ochi, imediat dupa nastere. Scopul este de a proteja nou-nascutul de infectii cauzate de expunerea la germenii care pot fi prezenti in tractul genital matern (gonococ, Chlamydia).

Administrarea de vitamina K

Vitamina K este produsa in intestin de catre bacterii si este esentiala pentru coagulare, deficitul acesteia putand determina hemoragii.  Administrarea vitaminei K imediat dupa nastere reprezinta o procedura standard la nivel global.

Screeninguri neonatal

Screeningul metabolic identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar nu sunt evidente la examinarea obisnuita; aces-tea  ar putea fi tratate daca ar fi diagnosticate inainte de aparitia semnelor de boa-la. Incidenta bolilor  metabolice variaza, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti.
Una dintre afectiunile importante diagnosticate prin aceasta metoda este hipotiroidismul congenital, o boala in care hormonii tiroidieni sunt in cantitate in-suficienta. Nou-nascutii cu hipotiroidism pot fi tratati usor, administrand hormoni tiroidieni. Daca tratamentul incepe din prima luna de la nastere, copilul se va dez-volta normal, evitandu-se intarzierile de crestere, afectarea dezvoltarii creierului si retardul mental.

In Spitalul nostru puteti opta pentru:

  •  Screeningul metabolic standard, in cadrul caruia se efectueaza testarea pentru 2 boli (hipotiroidism congenital, fenilcetonurie); este gratuit (program national) sau
  • Screeningul metabolic extins, pentru 45 boli; presupune un cost supli-mentar.

In maternitate se efectueaza un consult clinic pentru aceasta afectiune. Ulterior, parintii vor fi indrumati spre un consult de specialitate (ortopedic si ecografic).

Hipoglicemie

Hipoglicemia reprezinta nivelul scazut al glucozei din sange. Determinarea nivelului glucozei din sange se efectueaza la indicatia medicului, atunci cand exista factori de risc (prematuritate, greutate mare/mica la nastere, mama  diabetica, etc.) sau copilul prezinta semne si simptome de hipoglicemie.

Icter fiziologic

Adesea nou-nascutii  prezinta o culoare galbena a pielii, numita icter. Uneori, icterul poate depasi limita fiziologica (normala), fiind necesar tratament (fototerapie).

Vaccinare

  • Vaccin anti-hepatitic B (HBV): se administreaza intramuscular, la nivelul coapsei stangi.
  • Vaccinul BCG: protejeaza nou-nascutul impotriva tuberculozei. Este administrat printr-o injectie intradermica, la nivelul bratului stang.

* Hepatect CP: este imunglobulina specifica anti HBV, care trebuie administrata nou-nascutilor din mame purtatoare ale virusului hepatitic B. Administrarea se face imediat postnatal, inaintea vaccinului antihepatitic. NU este oferita prin programe nationale, de aceea trebuie achizitionata de catre parinti, pentru a fi disponibila imediat dupa nastere (se poate achizitiona si prin farmacia spitalului).