Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pastila de a doua zi: ce este, cum se administreaza si ce contraindicatii are

Pastila de a doua zi

Daca subiecte precum planificarea familiala sau contraceptia erau considerate tabuuri pana nu demult, acum exista numeroase informatii si dezbateri pe acest subiect. Si inca mai este mult loc de discutie.

Tocmai din acest motiv, in cele ce urmeaza propunem o analiza detaliata a pastilei de a doua zi, o metoda contraceptiva de urgenta, care se utilizeaza doar la nevoie, in cazul in care ai facut sex neprotejat sau daca prezervativul s-a rupt in timpul actului, cu scopul de a preveni o sarcina nedorita.

Ce este pastila de a doua zi

Dupa cum ii spune numele, pastila de a doua zi este o pilula contraceptiva pe care o poti lua in primele ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat sau in cazul in care metodele de contraceptie utilizate nu au functionat (de exemplu, daca s-a rupt prezervativul, sau ai uitat sa iei pilulele contraceptive).

Aceasta are rolul de a preveni o sarcina nedorita prin inhibarea eliberarii unui ovul care ar putea fi fecundat de catre spermatozoid. Altfel spus, pastila de a doua zi nu provoaca un avort pentru ca nu vorbim despre o sarcina propriu-zisa, deja formata, ci despre impiedicarea procesului de conceptie.

In ceea ce priveste eficienta pilulei de a doua zi, trebuie mentionat faptul ca sansele ei de a preveni o sarcina nedorita sunt de peste 95%. Cu cat este luata mai repede, in primele ore de la contactul sexual neprotejat, cu atat mai mult va avea rezultatul scontat.

Ce tipuri de pastile de a doua zi exista

In functie de substantele pe care le contin, dar si de dozajul lor, pastilele de a doua zi exista in mai multe variante, iar in cele ce urmeaza vom discuta despre fiecare in parte.

  • Pilula de a doua zi pe baza de ulipristal acetat, o substanta care opreste eliberarea ovulului si, implicit, fecundarea acestuia. Pastilele care contin ulipristal acetat pot avea efect daca sunt luate la cel mult cinci zile de la actul sexual neprotejat (pentru o eficienta sporita, ar fi indicat sa fie luate chiar mai repede), insa, avand o actiune destul de intensa, ai nevoie de o prescriptie medicala de la specialist pentru ele;
  • Pilula de a doua zi pe baza de levonorgestrel, o substanta cunoscuta drept varianta sintetica a progesteronului, un hormon produs de corpul femeii, care joaca un rol-cheie in reglarea multor functii ale organismului, inclusiv cea reproducatoare. Se poate lua fara prescriptia medicului, insa ar fi indicat sa fie administrata in cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

De asemenea, exista o impartire a pilulelor de a doua zi in functie de dozaj:

  • Pilula de a doua zi in doza unica, pe care o iei o singura data;
  • Pilula de a doua zi in doza dubla, pe care o iei astfel: prima doza la cel mult 72 de ore dupa ce a avut loc actul sexual neprotejat, iar a doua la 12 ore dupa prima.

Cand se administreaza pastila de a doua zi

Pastila de a doua zi se poate gasi la orice farmacie, fiind disponibila fara reteta, si se administreaza la cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, insa, pentru o eficienta sporita, recomandat este sa o iei in primele 24 de ore.

Sunt mai multe situatii in care poti recurge la pastila de a doua zi pentru prevenirea unei sarcini nedorite:

  • Daca a avut loc un act sexual neprotejat;
  • Daca metodele contraceptive folosite nu au functionat (de exemplu, daca prezervativul s-a rupt sau daca diafragma s-a deplasat din pozitia sa);
  • Daca, dintr-un motiv sau altul, nu ai mai luat anticonceptionalele pe care obisnuiai sa le utilizezi cateva zile la rand, timp in care a avut loc cel putin un contact sexual neprotejat;
  • Daca partenerul nu s-a retras la timp, iar sperma a ajuns in vagin.

 

Care sunt avantajele si dezavantajele pastilei de a doua zi

Fiind o metoda contraceptiva de urgenta, pastila de a doua zi are marele avantaj de a fi o cale sigura (in proportie de peste 95%) de prevenire a unei sarcini nedorite. De retinut este ca pilulele de a doua zi nu provoaca avort pentru ca nu este vorba despre o sarcina deja formata. Mai mult decat atat, printre beneficiile lor se numara faptul ca nu afecteaza fertilitatea, ceea ce inseamna ca vei putea ramane insarcinata atunci cand vei dori, si te scapa, in acelasi timp, de ingrijorarea si tensiunea implicate de o sarcina nedorita.

In ceea ce priveste dezavantajele, trebuie sa iei in calcul efectele adverse pe care le-ai putea resimti dupa ce iei pastila de a doua zi: greturi, varsaturi, ameteli, sensibilitate a sanilor, intarzierea menstruatiei, migrene sau chiar hipertensiune. De asemenea, chiar daca eficienta ei in prevenirea unei sarcini nedorite e demonstrata, merita mentionat si faptul ca nu ar trebui luata mai des de doua ori pe an si asta numai in cazurile urgente, tinand cont de efectele pe care le-ar putea avea asupra organismului.

Un alt dezavantaj ar putea fi timpul relativ limitat de actiune al ei, motiv pentru care sincronizarea este esentiala in cazul pastilei de a doua zi - ideal ar fi sa nu se depaseasca cele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Nu in ultimul rand, pastila de a doua zi nu este o metoda care sa te apere de bolile cu transmitere sexuala: in cazul lor, prezervativul este singurul care ofera eficienta si siguranta.

 

Ce contraindicatii are pastila de a doua zi

In ciuda faptului ca este singura si cea mai sigura cale de prevenire a unei sarcini nedorite, care are efecte adverse a caror actiune este limitata (pot dura doar cateva zile), exista cateva cazuri in care pastila de a doua zi nu este indicata:

  • Sarcina este deja formata (poti face un test de sarcina pentru a verifica);
  • Te confrunti cu sangerari vaginale abundente si inca nu a fost gasita o solutie pentru combaterea lor;
  • Ai alergie la ingredientele din compozitia pastilei (citeste intotdeauna prospectul).

De asemenea, exista cateva medicamente pe care nu e indicat sa le iei in acelasi timp cu pilula de a doua zi pentru ca substantele lor sa nu interfereze si sa nu fie afectata eficacitatea acestora:

  • Medicamente care lupta impotriva infectiilor (inclusiv unele antibiotice);
  • Medicamente folosite pentru tratamentul epilepsiei;
  • Pastilele, suplimentele alimentare sau ceaiurile care contin sunatoare (pentru ca substantele acestei plante pot cauza efecte adverse in combinatie cu alte principii active din medicamente).

In masura in care e posibil, cere sfatul medicului ginecolog sau, daca nu, al farmacistului in ceea ce priveste pastila de a doua zi. Nu uita sa ii spui acestuia despre medicamentele si tratamentele pe care le iei in prezent.

In consecinta, pilula de a doua zi reprezinta o metoda de contraceptie de urgenta, o solutie rapida si eficienta pentru prevenirea unei sarcini nedorite, atata vreme cat este luata la timp si sunt respectate indicatiile de pe prospect.

Daca alaptezi, se poate utiliza pastila de a doua zi pe baza de progesteron sintetic. Chiar daca pot ajunge mici cantitati in laptele matern, specialistii considera ca nu este daunator pentru copil. Pastilele pe baza de ulipristal acetat nu se recomanda in situatia in care alaptezi.