Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Ciclul menstrual: de la menstruatie la ovulatie (detalii pe care nu le cunosti!)


Ciclul menstral reprezinta o serie de schimbari fiziologice care se produc sub control hormonal la femeia in perioada fertila. Prima menstruatie se numeste menarha si apare in jur de 11-13 ani. Sfarsitul perioadei reproductive a femeii se numeste menopauza si apare intre 45-55 ani (in medie la 50-51 ani).

Ciclul menstrual poate fi impartit in trei faze: foliculara, ovulatorie si luteala. Durata fiecarei faze poate varia de la o femeie la alta si la aceeasi femeie, de la un ciclu la altul. Doar 10-15% din cicluri dureaza exact 28 zile, astfel incat se considera ca o durata normala a unui ciclu ovulator este de 21 pana la 35 zile. Prima zi a menstruatiei (sangerarii) este prima zi a ciclului menstrual.

  • Faza foliculara (pre-ovulatorie)

Faza foliculara incepe cu prima zi a sangerarii si dureaza pana in ziua ce precede varful preovulator al hormonului luteinizant LH. Durata fazei foliculare este cea mai variabila dintre cele trei faze, avand in medie intre 10 si 14 zile. In aceasta faza, sub influenta hormonului de stimulare foliculara FSH la nivelul unui ovar se recruteaza mai multi foliculi. Acesti foliculi contin ovule imature. Doar unul din acesti foliculi va fi ales pentru ovulatie, mecanismul de selectie fiind necunoscut. Acest folicul devine foliculul dominant, iar ovulul continut se transforma in ovul matur. Ceilalti foliculi selectionati isi inceteaza dezvoltarea si  sufera atrezia. De la nivelul foliculului dominant se secreta in circulatie estrogen, ceea ce va duce la scaderea secretiei de FSH si la o crestere de LH.

Sub influenta estrogenilor, endometrul incepe sa se ingroase putand fi studiat la ecografia transvaginala; de asemenea, colul uterin va produce mucus cervical fertil (mai putin vascos, care va permite trecerea rapida a spermatozoizilor din vagin in cavitatea uterina) care poate fi remarcat de catre femeia care isi monitorizeaza fertilitatea.

  • Faza ovulatorie

Faza ovulatorie incepe cu o eliberare masiva de LH sub influenta estrogenilor. Acest varf de secretie al LH este indispensabil pentru ovulatie deoarece produce maturarea completa a foliculului; astfel, la 16-32 ore de la inceputul varfului de LH se elibereaza ovulul din foliculul matur (ovulatie). Ovulul este apoi captat de catre trompa uterina. Daca in 24 de ore nu se produce fecundarea de catre un spermatozoid, ovulul nefecundat se va dezintegra la nivelul trompei uterine; daca ovulul este fecundat, procesul de dezvoltare sau embriogeneza va incepe imediat. Ovulul fecundat isi va continua calatoria catre uter in aproximativ 3-4 zile, iar in alte 3-4 zile va fi inclus la nivelul endometrului (mucoasa ce captuseste cavitatea uterina).

  • Faza luteala (postovulatorie)

Faza luteala incepe dupa ovulatie; lungimea acestei faze este cea mai constanta, cu o durata medie de 14 zile la femeia care nu este gravida si se sfarseste cu ziua 1 a urmatoarei menstruatii. Dupa eliminarea ovulului, foliculul restant se transforma in corpul galben; acesta secreta cantitati mari de progesteron, un hormon care ajuta endometrul sa se pregateasca pentru implantarea embrionului (sarcina). Daca implantarea nu survine, corpul galben degenereaza, nivelul de progesteron scade si apare menstruatia, iar apoi ciclul se reia.