Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Menstruatia: tot ce trebuie sa stii

Ciclul menstrual: de la menstruatie la ovulatie (detalii pe care nu le cunosti!)
Ciclul menstral reprezinta o serie de schimbari fiziologice care se produc sub control hormonal la femeia in perioada fertila. Prima menstruatie se numeste menarha si apare in jur de 11-13 ani. Sfarsitul perioadei reproductive a femeii se numeste menopauza si apare intre 45-55 ani (in medie la 50-51 ani).

Menstruatia sau ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari fiziologice care se produc sub control hormonal la femeia in perioada fertila. Prima menstruatie se numeste menarha si apare in jur de 11-13 ani. Sfarsitul perioadei reproductive a femeii se numeste menopauza si apare intre 45-55 ani (in medie la 50-51 ani).

Menstruatia inseamna o sangerare vaginala normala care apare lunar, semn ca organismul femeii este pregatit sa sustina o sarcina. Daca nu apare o sarcina, in timpul mentruatiei se elimina mucoasa uterina. Sangele menstrual eliminat lunar este partial sange si partial tesut din interiorul uterului. Acest proces dureaza, de obicei, intre 3 si 7 zile. De asemenea, in timpul menstruatiei, femeile pot avea si una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • Dureri sau crampe abdominale sau pelvine
  • Dureri de spate inferioare
  • Senzatie de sani umflati si tari
  • Pofte alimentare
  • Modificari ale starii de spirit si iritabilitate
  • Cefalee
  • Oboseala

Perioada ciclului menstrual

Ciclul menstrual poate fi impartit in trei faze: foliculara, ovulatorie si luteala. Durata fiecarei faze poate varia de la o femeie la alta si la aceeasi femeie, de la un ciclu la altul. Doar 10-15% din cicluri dureaza exact 28 zile, astfel incat se considera ca o durata normala a unui ciclu ovulator este de 21 pana la 35 zile. Prima zi a menstruatiei (sangerarii) este prima zi a ciclului menstrual.

1.    Faza foliculara (pre-ovulatorie)

Faza foliculara incepe cu prima zi a sangerarii si dureaza pana in ziua ce precede varful preovulator al hormonului luteinizant LH. Durata fazei foliculare este cea mai variabila dintre cele trei faze, avand in medie intre 10 si 14 zile. In aceasta faza, sub influenta hormonului de stimulare foliculara FSH la nivelul unui ovar se recruteaza mai multi foliculi. Acesti foliculi contin ovule imature. Doar unul din acesti foliculi va fi ales pentru ovulatie, mecanismul de selectie fiind necunoscut. Acest folicul devine foliculul dominant, iar ovulul continut se transforma in ovul matur. Ceilalti foliculi selectionati isi inceteaza dezvoltarea si sufera atrezia. De la nivelul foliculului dominant se secreta in circulatie estrogen, ceea ce va duce la scaderea secretiei de FSH si la o crestere de LH.

Sub influenta estrogenilor, endometrul incepe sa se ingroase putand fi studiat la ecografia transvaginala; de asemenea, colul uterin va produce mucus cervical fertil (mai putin vascos, care va permite trecerea rapida a spermatozoizilor din vagin in cavitatea uterina) care poate fi remarcat de catre femeia care isi monitorizeaza fertilitatea.

2.    Faza ovulatorie

Faza ovulatorie incepe cu o eliberare masiva de LH sub influenta estrogenilor. Acest varf de secretie al LH este indispensabil pentru ovulatie deoarece produce maturarea completa a foliculului; astfel, la 16-32 ore de la inceputul varfului de LH se elibereaza ovulul din foliculul matur (ovulatie). Ovulul este apoi captat de catre trompa uterina. Daca in 24 de ore nu se produce fecundarea de catre un spermatozoid, ovulul nefecundat se va dezintegra la nivelul trompei uterine; daca ovulul este fecundat, procesul de dezvoltare sau embriogeneza va incepe imediat. Ovulul fecundat isi va continua calatoria catre uter in aproximativ 3-4 zile, iar in alte 3-4 zile se va implanta la nivelul endometrului (mucoasa ce captuseste cavitatea uterina).

3.    Faza luteala (postovulatorie)

Faza luteala incepe dupa ovulatie; lungimea acestei faze este cea mai constanta, cu o durata medie de 14 zile la femeia care nu este gravida si se sfarseste cu ziua 1 a urmatoarei menstruatii. Dupa eliminarea ovulului, foliculul restant se transforma in corpul galben; acesta secreta cantitati mari de progesteron, un hormon care ajuta endometrul sa se pregateasca pentru implantarea embrionului (sarcina). Daca implantarea nu survine, corpul galben degenereaza, nivelul de progesteron scade si apare menstruatia, iar apoi ciclul se reia.

Ciclul menstrual normal

Cantitatea de sange eliminata din organism in timpul menstruatiei este numita flux menstrual. Este perfect normal ca acest flux sa fie slab, moderat sau abundent, intrucat difera in functie de mai multi factori, cum ar fi nivelul de activitate fizica depus, adminsitrarea pilulelor anticonceptionale, stilul alimentar, etc. Un flux menstrual normal are urmatoarele caracteristici:

  • Dureaza 3-7 zile
  • Apare la fiecare 21-35 de zile (masurata din prima zi a unei menstruatii pana in prima zi a urmatoarei menstruatii)

Cantitatea totala de sange eliminata in timpul unei menstruatii este de aproximativ 2-3 linguri, insa celelalte secretii eliminate pot face sa para mai mult.

Unele femei pot observa ca sanii lor devin mai sensibili inainte sau in timpul menstruatiei, alte femei pot manifesta modificari de dispozitie sau balonare. Alte simptome normale ale menstruatiei includ: acneea, crampe abdominale, dureri de spate, tulburari de somn.

Ciclul menstrual neregulat si posibilele cauze

O menstruatie neregulata are urmatoarele caracteristici:

  • Timpul dintre 2 menstruatii se modifica semnificativ
  • Se elimina o cantitate mult mai mare sau mult mai mica de sange decat in mod obisnuit
  • Numarul de zile al menstruatiei variaza foarte mult

Multe lucruri pot determina menstruatii neregulate. Modificarile echilibrului hormonal (diferente intre nivelul hormonilor estrogeni si progesteron) pot perturba ciclul menstrual. De aceea, fetele tinere, aflate la pubertate si femeile care se apropie de menopauza au frecvent menstruatii neregulate. Alte cauze comune ale menstruatiilor neregulate includ:

  • Folosirea unui dispozitiv intrauterin ca metoda de contraceptie
  • Schimbarea pilulelor anticonceptionale sau utilizarea anumitor medicamente
  • Practicarea intensa de exercitii fizice
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Sarcina sau alaptarea
  • Stresul
  • Tiroida hiperactiva (hipertiroidism) sau tiroida nederactiva (hipotiroidism)
  • Ingrosarea mucoasei uterine sau existenta unor polipii pe mucoasa uterina
  • Fibroamele uterine
  • O cauza mai putin obisnuita este cicatrizarea severa (aderentele) a mucoasei uterului, o afectiune pe care medicii o numesc sindromul Asherman.

Menstruatia neregulata poate fi un semnal de la corpul tau ca echilibrul hormonal sau alte aspecte ale sanatatii tale nu sunt in armonie. Daca observi schimbari semnificative in ciclul menstrual, cum ar fi cicluri mai lungi sau mai scurte decat de obicei, absenta menstruatiei sau sangerari abundente, corpul tau iti transmite un mesaj important. Acestea ar putea fi semne ale unei varietati de probleme, cum ar fi dezechilibre hormonale, stresul, schimbari bruste in greutate sau chiar afectiuni medicale mai serioase.

Ignorand aceste semnale, poti agrava problema si pot aparea complicatii pe termen lung. Asculta-ti coprul si mergi la medic, pentru a gasi solutii care sa te ajute sa-ti restabilesti echilibrul si sa traiesti o viata mai sanatoasa si mai activa.

Endocrinologie

Cum pot fi prevenite dereglarile menstruale?

Iata mai jos cateva obiceiuri care pot reduce riscul de aparitie a unei menstruatii neregulate:

  • Incercati sa mentineti un stil de viata sanatos, facand miscare moderata si consumand alimente hranitoare. Daca trebuie sa slabiti, nu apelati la diete rapide, care limiteaza drastic caloriile si aportul alimentar.
  • Asigurati-va ca dormiti suficient – minimum 7 ore pe noapte
  • Exersati tehnici de reducere a stresului si de relaxare
  • Daca sunteti o fire sportiva, incercati sa va axati pe rutine de exercitii prelungite sau intense. Antrenamentele sportive necontrolat, excesive, pot provoca menstruatii neregulate
  • Utilizati pilule anticonceptionale sau alte metode contraceptive conform indicatiilor
  • Schimbati absorbantele la fiecare 4 pana la 6 ore pentru a evita sindromul de soc toxic (cauzat de o infectie bacteriana) si pentru a preveni infectiile
  • Mergeti periodic la medicul ginecolog

In cazul in care observati modificari majore ale ciclului menstrual se recomanda sa luati legatura cu medicul ginecolog, deoarece aceste modificari pot fi semne ale altor probleme medicale care ar trebui tratate.

Consultati medicul ginecolog daca:

  • Nu ati inceput menstruatia pana la varsta de 15 ani
  • Nu ati inceput menstruatia in decurs de 3 ani dupa ce a inceput cresterea sanilor sau daca sanii nu au inceput sa creasca pana la 13 ani
  • Menstruatia se opreste brusc pentru o perioada mai mare de 90 de zile si nu sunteti insarcinata
  • Menstruatiile incep sa devina brusc neregulate
  • Menstruatia apare la o distanta mai mica de 21 de zile sau la o distanta mai mare de 35 de zile
  • Menstruatia dureaza mai mult de 7 zile
  • Fluxul menstrual este mult mai abundent decat de obicei sau folositi mai mult de 1 absorbant la fiecare 1 - 2 ore
  • Aveti sangerari vaginale intre menstruatii
  • Aveti dureri severe in timpul menstruatiei
  • Faceti febra si va simti rau dupa ce ati utilizat tampoane sau absorbante interne

Cand este perioada cea mai fertila a unei femei
Ovulatia, considerata si cea mai fertila perioada, se refera la eliberarea unui ovul in timpul menstruatiei. Aceasta etapa are loc, in general, cu 12 pana la 16 zile inainte de data la care urmeaza sa inceapa menstruatia urmatoare.

In timpul ovulatiei, ovulul matur este eliberat din foliculul ovarian si isi incepe calatoria in trompa uterina, unde daca se intalneste cu spermatozoizi, poate fi fertilizat.

Ovulatia si eliberarea hormonala in timpul ciclului menstrual sunt controlate de o parte a creierului numita hipotalamus. Acesta transmite semnale catre lobul anterior si glanda pituitara astfel incat acestia sa secrete hormonul luteinizant (LH) si hormonul stimulator al foliculilor (FSH).

Monitorizarea ciclului menstrual

Monitorizarea ciclului menstrual ajuta la identificarea tipului de menstruatie – normala sau neregulata, ajuta la depistarea unor eventuale probleme si poate ajuta la obtinerea mai usoara a unei sarcini dorite sau la evitarea unei sarcini. Trebuie avut in vedere ca monitorizarea mentruatiei, oricat ar fi de riguroasa, nu garanteaza evitarea unei sarcini nedorite. Cea mai eficienta metoda de contraceptie ramane folosirea corecta a prezervativului.

In cazul in care sunteti ingrijorate cu privire la ciclul menstrual, puteti folosi o aplicatie de monitorizare a menstruatiei sau puteti nota, lunar, intr-o agenda urmatoarele informatii:

  • Data de incheiere a menstruatiei si durata acesteia
  • Informatii legate de fluxul menstrual: daca este normal sau mai abundent decat de obicei, daca eliminati sau nu cheaguri de sange, cat de des schimbati absorbantele
  • Durere. Descrieti orice tip de durere asociata menstruatiei
  • Alte modificari, cum ar fi modificari ale starii de spirit

Tulburari ale ciclului menstrual

Daca unul sau mai multe dintre simptomele pe care le resimtiti inainte sau in timpul menstruatiei cauzeaza o problema, este posibil sa aveti o „tulburare” a ciclului menstrual. Acestea includ:

  • Sangerare uterina anormala, care poate include sangerare menstruala abundenta, lipsa sangerarii menstruale (amenoree) sau sangerare intre doua menstruatii
  • Dismenoree - durere intensa in timpul menstruatiei
  • Sindrom premenstrual (PMS) - grup de simptome fizice si emotionale care incep inainte de aparitia menstruatiei
  • Tulburare disforica premenstruala – o forma severa a sindromului premenstrual

6 mituri despre menstruatie, demontate

Exista numeroase mituri si pareri preconcepute legate de menstruatie. Va prezentam mai jos unele dintre cele mai frecvente dintre ele.

1.    In timpul menstruatiei nu trebuie sa faci baie sau sa te speli pe cap
Fals. De fapt, o baie calduta poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.

2.    Nu ai voie sa inoti in timpul menstruatiei
Fals. Este perfect sigur sa mergi la bazin si sa inoti in timpul menstruatiei, atat timp cat folosesti un absorbant intern. Orice lichid corporal - indiferent ca este sange menstrual, urina sau fecale - poate contamina o piscina.

3.    Nu ar trebui sa faci exercitii fizice in timpul mesntruatiei
Fals. In timpul menstruatiei poti practica orice tip de activitate pe care o practici de obicei. De fapt, exercitiile fizice obisnuite ajuta la diminuarea crampelor menstruale. In plus, exista femei care au concurat la Jocurile Olimpice in timp ce se aflau la menstruatie.

4.    Nu este sanatos sa faci sex in timpul menstruatiei
Fals. Unele femei s-ar putea simti incomod sa intretina relatii sexuale in timpul menstruatiei, insa este perfect normal sa faci sex in aceasta perioada, daca asta iti doresti.  Nu exista niciun risc pentru sanatate asociat sexului in timpul menstruatiei. Exista chiar dovezi care sugereaza ca poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.

5.    Nu poti ramane insarcinata daca faci sex in timpul menstruatiei
Fals. Desi este putin probabil sa ramai insarcinata daca faci sex in timpul menstruatiei si ai o menstruatie normala, acest lucru se poate intampla. Pentru a ramane insarcinata trebuie sa ovulezi, iar acest lucru se intampla de obicei dupa terminarea menstruatiei. Daca, insa, ai o menstruatie neregulata sau sangerezi putin mai mult decat media, fereastra ta fertila se poate suprapune cu menstruatia. Daca nu doresti sa ramai insarcinata, este intelept sa folosesti protectie ori de cate ori intretii relatii sexuale.

6.    Menstruatia inseamna eliminarea sangelui murdar sau stricat
Fals. Menstruatia nu reprezinta modul in care organismul elimina toxinele. Fluxul menstrual este compus din sange, tesut uterin, mucoasa uterina si bacterii. In plus, sangele eliminat in aceasta perioada este foarte diferit de sangele care se misca incontinuu prin vene.

Surse:

  • https://medlineplus.gov/menstruation.html
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186?p=1
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods/prevention
  • https://www.webmd.com/women/why-is-my-period-so-random#1
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/150870#when_does_it_occur
  • https://www.healthywomen.org/condition/menstrual-disorders

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.