Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Află ce analize sunt recomandate în sarcină

Dăruieşte-i copilului tău un început sănătos în viaţă!  

Să fii sănătoasă în timpul sarcinii este important atât pentru tine, cât şi pentru copilul tău, iar acest lucru începe prin angajamentul pe care îl iei  pentru a-ţi asigura o bună îngrijire prenatală. Ca parte a acestei îngrijiri, se recomandă anumite analize de laborator.

O serie de teste de rutină se efectuează tuturor femeilor gravide în prima parte a sarcinii pentru evaluarea stării generale de sănătate. Alte analize se recomandă în funcţie de istoricul medical, anumiţi factori de risc personali şi familiali, sau ca urmare a unor rezultate anormale ale unor teste anterioare. Alte investigaţii se fac pentru a verifica dacă fătul sau sarcina se dezvoltă normal. Unele mame sunt liniştite ştiind că au făcut toate testele recomandate. Altele au o serie de întrebări…

 

Trimestrul 1

Săptămâna Vizita
1
9 10 11 12 13
Consult clinic            
Examinare vaginală            
Greutate, TA            
Edeme, varice            
Fundul uterin            
BCF, MAF            
Prezentație            
Grup sanguin + Rh            
Hemoleucograma (Hb, Ht)            
Glicemie            
Test LUES, Ac anti HIV, Ag HBS            
TSH            
Sumar urină            
Streptococ gr. B            
PAP + lamă vaginal            
Bitest (free Beta HCG, PAPP-A serice)            
Examen ecografic        morfologie fetală T1
Modul naștere            

 

Trimestrul 2 

Săptămâna 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Consult clinic                            
Examinare vaginală                            
Greutate, TA                            
Edeme, varice                            
Fundul uterin                            
BCF, MAF                            
Prezentație                            
Grup sanguin + Rh                            
Hemoleucograma (Hb, Ht)                            
Glicemie                            
Test LUES, Ac anti HIV, Ag HBS                            
TSH                            
Sumar urină                            
Streptococ gr. B                            
PAP + lamă vaginal                            
Bitest (free Beta HCG, PAPP-A serice)                            
Examen ecografic    eco triplu test (dacă nu a efectuat bitestul)  morfologie fetală T2        
Modul naștere                            

Trimestrul 3

Săptămâna 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
Consult clinic                          
Examinare vaginală                  
Greutate, TA                          
Edeme, varice                          
Fundul uterin                          
BCF, MAF                          
Prezentație                          
Grup sanguin + Rh                          
Hemoleucograma (Hb, Ht)                          
Glicemie                          
Test LUES, Ac anti HIV, Ag HBS                          
TSH                          
Sumar urină                          
Streptococ gr. B              culturi
anorectale
și vagin
1/3 inf.
           
PAP + lamă vaginal                          
Bitest (free Beta HCG, PAPP-A serice)                          
Examen ecografic                          
Modul naștere                          

 

Analize uzuale pentru verificarea stării de sănătate a mamei

Grupa sanguină şi factorul Rh. Poţi avea grupa sanguină A, B, AB sau O. De asemenea, poţi fi Rh pozitivă sau negativă. Femeile care nu au factorul Rhesus (Rh) la nivelul globulelor roşii se numesc Rh negative (una din şase). Problemele pot sa apară atunci când în sângele copilului se găseşte factorul Rh, moştenit de la tată. Sistemul imun al mamei Rh negative produce anticorpi care vor ataca globulele roşii ale fătului cauzând anemie. Această condiţie necesită îngrijire specială în timpul sarcinii.

Hemoleucograma. Acest test măsoară nivelul hemoglobinei (Hg) pentru a verifica dacă ai anemie. Te poţi simţi obosită şi mai puţin pregătită fizic în momentul travaliului. Anemia poate fi cauzată de lipsa din dietă a fierului sau a acidului folic, sau poţi fi purtătoarea unei boli de sânge numită hemoglobinopatie (de exemplu, talasemie sau siclemie). În acest caz ţi se vor recomanda teste suplimentare.

Glicemia. Nivelul de zahăr din sânge este măsurat pentru a testa dacă ai diabet. În cele mai multe cazuri, dieta şi activitatea fizică vor controla valoarea glicemiei. Uneori, se recomandă un tratament specific.

Testarea pentru boli cu transmitere sexuală (VDRL, Ac anti HIV şi AgHBS). Sifilisul (lues) este o boală cu transmitere sexuală. Deşi relativ rară  în prezent, odată depistată, poate fi uşor tratată cu antibiotice. HIV este un virus care atacă anumite celule ale sistemului  imun şi determină SIDA (Sindromul de imuno-deficienţă umană). Deoarece HIV se poate transmite de la mamă la copil, este recomandat ca toate mamele să fie testate. Tratamentul efectuat în timpul sarcinii este foarte eficient în a reduce riscul de infecţie a fătului. Şi virusul hepatitei B poate fi transmis fătului. Anumite persoane pot să nu ştie că sunt purtătoare ale acestui virus. Copilul poate fi imunizat imediat după naştere, ceea ce va reduce considerabil riscul de infecţie.

TSH. Diagnosticul unor disfuncţii tiroidiene şi tratamentul adecvat este esenţial pentru dezvoltarea normală a fătului. În primele 10 – 12 săptămâni de sarcină la făt nu funcţionează glanda tiroidă, necesarul de hormoni fiind asigurat de mamă. La sfârșitul primului trimestru, tiroida fătului începe să producă hormoni. Totuşi fătul rămâne dependent de mamă, necesitând cantităţi suficiente de iod pentru sinteza hormonilor tiroidieni.

Sumarul de urină. este un test util pentru a verifica dacă există glucoză sau proteine în urină. Deşi prezenţa glucozei în urină poate să fie normală în sarcină, o valoare mare poate sugera un diabet zaharat. Proteinele în urină pot fi un semn de infecţie urinară sau de boala de rinichi. Prezenţa unor cantități mari de proteine în urină în a doua jumătate a sarcinii, alături de  creşterea tensiunii arteriale se numeşte preeclampsie, o condiţie medicală cu potenţial sever, atât pentru mama, cât şi pentru făt.

Examenul citologic Papanicolau poate detecta anumite modificări  la nivelul celulelor colului uterin, fiind  un test screening pentru cancerul de col uterin. Examenul bacteriologic al secreţiei vaginale poate evidenţia infecţia cu gonococ sau Chlamydia, care pot fi tratate cu antibiotice. În ultimul trimestru de sarcină vei fi testată pentru prezenţa la nivelul vaginului a Streptococului grup B. În timpul travaliului, vei face tratament cu antibiotic pentru a preveni transmiterea infecţiei la copil.

Teste screening pentru copil

Mulți părinți vor să ştie din timp daca copilul lor va fi sănătos. Din fericire, 97% din copii se nasc sănătoşi. Un copil din 100 se va naşte cu o anumită problemă care poate fi corectată complet, şi doar doi copii din 100 vor suferi de anumite boli de-a lungul vieţii. Testele screening ajută la identificarea copiilor care pot avea un risc crescut pentru o anumită afecţiune. Dacă rezultatul acestor teste indică un risc crescut, se pot efectua apoi teste de diagnostic.

Test screening trimestru I. Bitestul sau testul combinat

Indică dacă există un risc crescut ca fătul să aibă anumite anomalii cromozomiale. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiţi parametri fetali ecografici (de ex. translucenţa nucală) şi clinici ai mamei (vârstă, înalţime, greutate, TA, rasă, fumat, diabet, tehnici de reproducere asistată etc.). Este indicat să discuţi cu medicul tău planificarea acestor teste până în săptămâna 8-9 de sarcină pentru a putea beneficia de ce este mai bun la momentul actual. Cea mai performantă variantă a acestei testări presupune recoltarea analizelor de la mamă în săptămânile 9-10 şi efectuarea morfologiei fetale în saptamânile 12-13.  Prin combinarea rezultatelor acestor teste, medici obstetricieni-ginecologi supraspecializaţi în medicina materno-fetală vor calcula care este riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale. Efectuat în primul trimestru, acest test combinat permite identificarea sindromului Down în 85% din cazuri.

Test screening trimestru II. Triplutest şi quadruplu test

Dacă ai început îngrijirea prenatala după săptămâna 14 (prea târziu pentru efectuarea ecografiei care decelează translucenţa nucală) se mai poate efectua un test screening între săptămânile 15-19. Acesta constă din măsurarea din sângele matern a patru hormoni (AFP, estriol, beta HCG şi inhibin-A). Dacă se determină primele trei analize, testul se numeste triplutest. Când este adăugată şi cea de-a patra substanţă (inhibin-A) testul se numeşte quad-test sau quadruplu test. Acesta evaluează aceleaşi riscuri ca şi bitestul, insă se efectuează  cu aproximativ o lună mai târziu, iar precizia sa nu este la fel de bună ca a testului combinat. Triplutest decelează sindromul Down în 70% din cazuri, iar quadtestul în 80% din cazuri.  AFP identifică defectele de tub neural (de exemplu, spina bifidă) în 80% din cazuri.
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Surse de informaţie:
Site-ul Congresului American al Obstetricienilor şi Ginecologilor, http://www.acog.org, site accesat iunie 2011
Site-ul National Screening Committee, www.screening.nhs.uk, site accesat iunie 2011
Produs “ABC-ul viitoarelor mămici”, Reţeaua privată de sănătate, REGINA MARIA

 

Devenind abonat al serviciilor medicale oferite de Reteaua de sanatate REGINA MARIA, ai acces rapid la investigatiile necesare in timpul sarcinii, cu pana la 100% discount.

Articol Afla ce analize sunt recomandate in sarcina

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.